Karting • Chrono

Bij Van Riet is het zo vader zo zoon tijdens Nederlands Kampioenschap karten in Genk

Uitgegeven door Bas Kaligis • 7 oktober 2016 17:14 • Print artikel

GENK - Het stond er echt: twee keer de naam Van Riet op het inschrijfformulier voor de achtste en laatste ronde van het Nederlands kampioenschap karting in Genk. Natuurlijk was daar de naam Lorenzo van Riet, die dit jaar succesvol in het NK van de KZ2 meestrijdt. De andere naam was Pim van Riet, een ervaren rot in de racerij die zondag dertig jaar na zijn laatste kartwedstrijd in de 125 cc shakelklasse zijn rentree maakte in de sport die bij hem de liefde voor het racen deed ontwaken. Pim kwam uit in de KZ Plus.

Pim van Riet

Vader en zoon die op dezelfde dag over dezelfde baan scheuren, dat gaan we komend seizoen vaker zien. Want Pim van Riet is van plan in 2017 het hele kampioenschap KZ Plus te rijden. “Een maand geleden heb ik besloten weer te gaan karten”, vertelt de coureur uit Castricum die vanaf de jaren negentig onder meer furore maakte in de Renault Clio Cup en daarin in 2008 Nederlands kampioen werd.

“Maar om ooit weer eens te beginnen, zat altijd al in mijn hoofd. Dertig jaar geleden ben ik eens Nederlands kampioen geworden in een schakelkart. Daarbij heb ik toen ook wat internationale wedstrijden gereden. In 1993 ben ik gaan autoracen en ben ik gestopt met karting. Maar omdat ik hier vanwege Lorenzo toch al het hele weekend rondloop, zag ik de KZ Plus rijden. Ik dacht: dat kan ik nog wel. Ik ben gaan afvallen en ben intussen al bijna tien kilo kwijt. Als ik iets doe, wil ik het goed doen.”

Hoewel het lang geleden was dat Pim voor het laatst een race in een kart reed, viel het hem bepaald niet tegen, ondanks de regen die twee van de drie races teisterde. Hij werd twaalfde, vijfde en zesde in de respectievelijke races goed voor de achtste plaats in het dagklassement, en liet zien dat de klasse er een competitieve rijder bij heeft. “Je verleert het niet. Fysiek heb ik geen last gehad, ik heb ook geen spierpijn. Dat valt me honderd procent mee. In Berghem heb ik twee weken geleden met 33 graden tachtig ronden gereden. Toen mankeerde ik ook niks.”

“Nu is het een kwestie van de puntjes op de i zetten. De kart was zondag goed, ik had alleen wat problemen met de carburatie. Ik heb hier met een Vortex-motor gereden, maar voor 2017 stap ik over naar een TM-motor. En in de winter wordt het veel trainen natuurlijk. Ik heb nu gekeken waar ik sta. Volgend seizoen wil ik meedoen voor de hoofdprijs.”

Wat dat betreft zal Lorenzo het niet van een vreemde hebben. De zestienjarige rijder rijdt in de KZ2-klasse met dezelfde instelling als zijn vader en maakte dit seizoen op zijn jeugdige leeftijd al de nodige indruk. Zondag werd de talentvolle jongeling knap vierde in het eindklassement tussen alle ervaren kanonnen. En dat in wat pas zijn vijfde seizoen als karter is. “Ik ben er blij mee. Het is lang niet slecht.”

Lorenzo van Riet

Ook zijn resultaten tijdens de achtste en laatste ronde van het NK mochten er zijn. Op de piste van Genk werd hij in listige omstandigheden negende, derde en vijfde in de respectievelijke races. Zo legde hij beslag op de vijfde plaats in dagklassement. Wat hem vooral tevreden stemde, was zijn rijden in de regen die races twee en drie kenmerkte. “Dat lag me wat beter”, zei de sympathieke Noord-Hollander die vorig jaar nog in de DD2-klasse reed. “Eigenlijk is het pas sinds dit jaar dat regen rijden echt goed gaat. Waardoor dat precies komt, weet ik niet, maar in één keer ging het knopje om. Misschien is het wel de kart, of de manier waarop je moet schakelen in deze kart.”

Vorig jaar werd Lorenzo vice-kampioen in de DD2. Nog een jaar DD2 om de titel te winnen zag hij niet zitten. “Ik vind dit mooier racen, het is een competitieve klasse en heeft meer prestige.” Zijn jeugdige leeftijd gecombineerd met zijn resultaten van het afgelopen seizoen duidt erop dat er nog veel moois voor hem in het vat zou moeten zitten. “Ik verlies het alleen wel nog op ervarenheid. Maar dat is logisch. Samen met Max Tubben ben ik de jongste in de klasse.”

Voor Lorenzo zit het seizoen er nu bijna op. Hem rest nu nog het WK X30 op het circuit van Le Mans, waar hij volgende week in actie komt, en de Las Vegas Supernats in november. Twee zeer fraaie toetjes van het seizoen, kun je wel stellen. “Ik heb er ook echt heel veel zin in!”

Lorenzo en Pim van Riet worden ondersteund door: Febo, Kart Support en Van Riet Auto’s.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS