Karting • Chrono

Anthonie Overbeek bewijst juiste beslissing met stap naar Rotax Max senioren: "Veel geleerd"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 27 december 2016 18:14 • Print artikel

KERPEN - Het was nogal een overstap, als veertienjarige karter van de Rotax Max junioren naar de Rotax Max senioren in het Nederlands kampioenschap. Dat het de juiste beslissing was, bewees Anthonie Overbeek tijdens de eerste ronde van de Winter Cup, die geldt als voorbereiding op het nieuwe seizoen. De veertienjarige rijder uit Houten snelde bij zijn debuut in de sterk bezette klasse prompt naar de derde plaats!

Anthonie Overbeek sterk naar podium

En daar hoorde uiteraard een grote glimlach bij. Eentje die hij dan ook volop toonde toen hij bij de huldiging op de Erftlandring in Kerpen toonde toen hij een fraaie beker in zijn handen kreeg gedrukt. Het was het tastbare bewijs van zijn Grote Gelijk. Hij had min of meer noodgedwongen besloten van de junioren naar de senioren over te stappen. Vanwege zijn lengte was hij eigenlijk te zwaar geworden voor de junioren, maar misschien was hij nog wel iets te jong voor de senioren?

Maar in Kerpen kwam zijn racetalent bovendrijven door bij zijn vuurdoop zich brutaal voorin te melden én te handhaven. Knap. “Ik had van tevoren eigenlijk al wel het gevoel dat het goed zou komen”, zei Anthonie met de beker in zijn hand. “Ik had maar twee keer getest met een seniorenkart, en hier reden veel jongens met veel ervaring, maar ik reed gewoon met ze mee. Dat voelt goed. Het geeft me veel zelfvertrouwen.”

Toch waren de omstandigheden op de Duitse omloop niet bepaald ideaal. De baan was half nat, half droog. “Dat was wel even wennen”, bekende de rijder van Montfoort Motorsports, die de ervaren monteur Stef Jonker aan zijn zijde had. “In de seniorenkart had ik nu veel meer tractie dan ik het afgelopen seizoen bij de junioren was gewend. Dat was wel lastig. Maar de baan werd in de loop van de finale steeds droger en daardoor wist ik op een gegeven moment zeker dat ik goed zou eindigen.”

Natuurlijk was dat knap. Maar in het licht van het feit dat Anthonie pas twee jaar kart, maakt het zijn prestatie des te knapper. Dat hij überhaupt met karten begon was min of meer toevallig. Zijn neef was met de sport begonnen nadat die voor zijn verjaardagsfeest eens was wezen karten bij de Kartfabrique in Utrecht. Toen hij later eens was komen kijken - Anthonie was toen twaalf jaar - wilde hij zelf ook racen. En dat duurde niet lang...

Uiteindelijk kreeg hij de liefde voor de sport pas echt goed te pakken toen hij het ook eens op een buitenbaan ging proberen. Dat was in Berghem. “Een buitenbaan is breder, de karts gaan harder. Dat is natuurlijk leuk.” Niet lang daarna schreef de sympathieke Houtenaar zich in voor de Formule Briggs & Stratton waar hij zijn outdoordebuut maakte als competitierijder.

Datzelfde jaar ging Anthonie ook racen in het Nederlands kampioenschap van organisator Chrono. Dat was in een viertaktkart en hij werd direct derde in de eindstand van het kampioenschap. Vorig jaar maakte Anthonie de overstap naar de tweetaktkarts en ging hij racen in de juniorenklasse. “Dat was wel spannend, maat ik had al heel snel de juiste snelheid te pakken. Ik heb heel veel ervaring opgedaan, heel veel geleerd.”

Anthonie Overbeek en kissmiss Christmas babe


“Tijdens de laatste drie wedstrijden van het NK van dit seizoen merkte ik dat de definitieve omschakeling kwam en dat ik voortaan kon meedoen bij de top.” En komend seizoen hoopt hij dat dus ook te kunnen doen bij de senioren. Als de eerste ronde van de Winter Cup een goede indicatie is, dan zit dat dus wel goed. Ook zal hij komend seizoen één wedstrijd rijden voor het EK, die in Wackersdorf.

Maar voor het zover is, wilde Anthonie eerst nog graag even stilstaan bij zijn fraaie debuut in de klasse. “Dat ik op het podium ben geëindigd is echt heel leuk. Dan ben je toch één van de besten. Daar ben ik trots op, en het motiveert!”

Anthonie Overbeek bedankt Montfoort Motorsports, zijn monteur Stef Jonker, Kees en Christian Kuijer en natuurlijk zijn vader en moeder.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS