Autosport Internationiaal Singleseaters • Champ Car

ChampCar geweld door straten van Rotterdam

Uitgegeven door Bas Kaligis • 14 augustus 2009 11:25

Susteren (14 augustus 2009) – Met een rit over de Prins Hendrikkade op het Noordereiland in Rotterdam heeft Henk de Boer zich in stijl voorbereid op de komende editie van Nederlandse grootste F1 evenement: Bavaria City Racing. Speciaal voor opnames van TV Rijnmond was het EuroBoss team van De Boer woensdag vroeg in de ochtend naar Rotterdam gereisd voor een verrassingsoptreden met de Champ Car Panoz DP01. Rond 10:30 uur werd de Cosworth turbomotor gestart, waarna de Nederlander tot grote interesse van de verbaasde omstanders een kort voorproefje gaf van wat de fans komende zondag tijdens Bavaria City Racing kunnen verwachten.

ChampCar

“We moesten natuurlijk even een ‘try-out’ doen, zodat we aan de omgeving en het Rotterdamse asfalt konden wennen, het voelde erg goed aan!” Concludeerde de enthousiaste De Boer na zijn één minuut durende rit. “Doordat het eerder licht had geregend was het asfalt een beetje glad, waardoor de wagen minder zwaar werd belast. Voor het stoplicht heb ik de normale startprocedure uitgevoerd als op de circuits, waarna ik op en neer over de Henkdrikkade ben gereden. Het was een kort, maar vooral erg leuk ritje en de reacties waren geweldig.”

De reacties op het item van TV Rijnmond bleken ook erg posities te zijn. Het filmpje op Rijnmond.nl werd bijzonder veel bekeken en de lokale Rotterdamse omroep was verrast over de impact die het optreden van De Boer had.

De Boer zal komend weekend voor het oog van naar verwachting 500.000 fans tijdens Bavaria City Racing opnieuw met zijn oranje/zilveren Champ Car in actie komen. De EuroBoss demonstratie, waar ook Marijn van Kalmthout en Kelvin Snoeks aan deel zullen nemen, zal deel uit maken van het hoofdprogramma. Deze staat gepland van 14:00 tot 16:30 uur. Voor De Boer zal het zijn eerste deelname aan het succesvolle evenement worden.

“Ik kijk zelf bijzonder uit naar Bavaria City Racing, vooral omdat ik zelf ook in Rotterdam onderneem en ik denk dat de Champ Car goed ontvangen zal worden,” vervolgde De Boer. “Het is de auto waarmee Rotterdammer Robert Doornbos in de USA heeft gestreden en gewonnen. Bovendien is het een erg unieke wagen – misschien zijn er in Europa wel 500 Formule 1-wagens, maar dit is de enige Champ Car.”

“Het zal onze eerste deelname aan het evenement worden, maar hopelijk niet de laatste. Er zijn in Nederland jammer genoeg maar enkele evenementen van deze omvang en daarom is het belangrijk dat er veel steun van het publiek en de rijders komt.”

Over Henk de Boer: Als succesvol ondernemer kreeg Henk de Boer de mogelijkheid om zijn droom om in de autosport actief te zijn te verwezenlijken. De in het Belgische Maaseik woonachtig coureur maakte zijn autosportdebuut in de Ferrari 355 Challenge en reed sindsdien in een groot aantal verschillende raceklassen, waaronder de Alfa 156- en 146 Challenge, Historisch Formule Ford en de Seat Endurance Cup. In 2006 maakte De Boer met een Coloni Formule 1 wagen zijn debuut in de EuroBoss Series en won sindsdien twee maal het EuroBoss Masters kampioenschap. Sinds begin dit jaar heeft hij de Coloni ingeruild voor de Champ Car Panoz DP01.

Over de Champ Car Panoz DP01: De Panoz DP01 is in 2006 ontwikkeld en gebouwd door Elan Motorsports, een onderdeel van Panoz, en werd dat jaar op 28 juli in San Jose, CA gepresenteerd als ‘The Future of Racing’. In vele opzichten was deze wagen een grote stap vooruit en rijdend op de biobrandstof Methanol had de 2.65 L V8 Turbomotor van Cosworth een vermogen van 750 PK, waarmee de wagen slechts enkele seconden langzamer dan de Formule 1 was.

Met het volledige Champ Car veld dat met de DP01 reed maakte de bolide in 2007 zijn debuut in de straten van Las Vegas. Met acht overwinningen in veertien races won Sebastien Bourdais dat jaar de Champ Car titel. Ondanks dat er begin februari 2008 nog druk werd getest voor het nieuwe Champ Car seizoen, ging Champ Car later die maand op in de IndyCar Series, waarna de DP01’s nog één race zouden rijden tijdens de Champ Car finale race in Long Beach, CA. Sindsdien hebben een aantal teams hun wagens verkocht, maar wereldwijd zijn de wagens van Henk de Boer de enige DP01’s die nog op de circuits racen.

Filmpjes Bavaria City Racing

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS