Autosport Internationaal Toerwagens • Blancpain Endurance Series

Teameigenaar Marc van der Straten trots als een pauw na zege Marc VDS in 24H Spa: "Fantastisch"

Uitgegeven door Miguel Bosch • 29 juli 2015 09:43

Spa Francorchamps, België – BMW Sports Trophy Team Marc VDS won afgelopen weekend 24 Uur van Spa te winnen. Nick Catsburg, Lucas Luhr en Markus Palttala reden voor het Belgische team met de #46 BMW Z4 GT3 naar de overwinning. De zusterwagen #45 van Maxime Martin, Dirk Werner en Augusto Farfus geraakte echter niet aan de finish, omdat een technisch probleem een voortijdig einde maakte aan hun race.



De race, die begon in zware regenval, leek al snel door de vingers van de rijders van de #46 te glippen. Luhr had problemen met de bandendruk en zakte na een start van op de zevende plaats naar de diepste regionen van de top-20 terug. Toen het er op leek dat de piste begon op te drogen, besloot het team de strategie van beide wagens uit elkaar te halen. Dat betekende dat Palttala de moeilijke taak had om met slicks op een deels natte omloop te rijden. Dat lukte niet zo goed, want het asfalt droogde minder snel dan verwacht op. Het gevolg was dat de auto tot buiten de top-30 terugviel.

Nog voor het helemaal donker was, was de tegenaanval al ingezet. 's Nachts bleek Catsburg te schitteren en was hij de met voorsprong snelste wagen op de piste. Zijn snelste ronde was bijna een halve seconde sneller dan al de rest. Toen de wagen plaatsen begon te winnen, was het duidelijk dat een plaats op het podium nog tot de mogelijkheden behoorde. Toen de #45 ongelukkigerwijs de strijd moest staken, deed zich een unieke kans voor om de leiding te nemen. Catsburg greep ze met beide handen en reed al een halve minuut boni bij elkaar.

Palttala - die ondanks een blessure goed voor de dag kwam - en Luhr toonden zich heel snel en de wagen had al snel bijna een ronde voorsprong. Uiteindelijk ging de bolide met minstens een ronde voorsprong op de rest over de streep.

Deze overwinning is de eerste belangrijke 24-uurszege voor het team, en ook voor de BMW Z4 GT3. Het is ook BMW's 22ste overwinning in de 24 Uur van Spa.

Voor Martin, Farfus en Werner bleek de race uiteindelijk een bittere pil om zwelgen. Na voor het grootste deel van de morgen aan de leiding te hebben gereden liep de motor van de auto net voor elf uur zondagochtend vast. Werner, die toen comfortabel aan de leiding reed, schoof van de baan in Bruxelles en moest de handdoek gooien.



Nick Catsburg, BMW Z4 GT3 #46
"Ik had aanvankelijk niet eens door dat ik voor de leiding aan het strijden was. Ik dacht dat we een andere pitstopstrategie aan het volgen waren. Dan hoorde ik over de boordradio 'De wagen voor je is de leider' en toen wist ik dat ik moest doorduwen. Ik denk dat we uiteindelijk gewoon sneller waren. Je kan maar zo goed rijden als de wagen waarover je beschikt, en deze kar was fantastisch. Ik ben echt heel blij voor het team. Ik werk al zo lang met hen samen, en ze werken zoveel harder dan wij rijders... Dit voelt gewoon sensationeel aan. Een droom."

Lucas Luhr, BMW Z4 GT3 #46
"Ik besef het nog niet helemaal, al zeker niet nadat we er vorig jaar zo dicht bij waren gekomen. Dit is fantastisch voor het team en fantastisch voor BMW. Deze zege behalen in het laatste jaar van de Z4 is fenomenaal. Ik ben heel blij, trots ook. Ik was helemaal niet zeker dat we na zo een moeilijke eerste stint nog konden terugkomen. Het was soms heel lastig, maar we gaven nooit op. Ergens besef je dat je altijd wel ergens nog kans maakt. We hebben het onszelf niet makkelijk gemaakt, maar uiteindelijk hebben we het wel gehaald. Ik ben wel heel erg ontgoocheld voor de andere auto: ze hadden veel beter verdiend. Ik heb die situatie meer dan eens meegemaakt en ik weet hoe dat voelt."

Markus Palttala, BMW Z4 GT3 #46
"Er zijn zoveel dingen die ik wil zeggen. Ik reed hier voor het eerst in 2000 en tijdens de laatste drie edities reed ik telkens aan de leiding. We kwamen er eerder al zo dicht bij, en nu het eindelijk gelukt is, voelt dat zo ontzettend goed aan. Het is iets waar we al jaren aan bouwen. Dit is iets wat we echt allemaal heel erg wilden. Dit is een thuisrace voor het team, maar ook voor mij, want ik woon ook in België. Eerlijk gezegd dacht ik niet dat we dit konden winnen. Na de start dacht ik 'dit is mijn weekend niet', maar uiteindelijk bleek dat niet het geval. Geen enkel incident, geen enkel mechanisch probleem... Ik ben heel trots op het team, ze leverden perfect werk af. Lucas is de meest professionele rijder die er is, en Nicky... Wel, ik ben er zeker van dat hij ergens een stuk heeft afgesneden. Die kerel is echt ongelooflijk. Deze hele situatie is ongelooflijk!"

Marc van der Straten, teameigenaar
"Fantastisch is dit. Deze race betekent zoveel voor mij. Ik heb hier wel wat geschiedenis en met dit team weten te winnen is schitterend. Ik ben zo trots op het harde werk dat elk lid van de Marc VDS Racing Team familie dit weekend liet zien. Perfect gewoon. Soms vraag je je af of je ooit kan winnen, zeker als je steeds tegenslag krijgt te verwerken. Maar vandaag was voor ons. Dank je aan het team, aan Nick, aan Lucas, aan Markus, en dank je aan al de fans die ons met zoveel overgave steunen."

Formule 1 Spa-Francorchamps: Ga voor de 2 paddockkaarten

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS