Autosport Internationaal Toerwagens • Blancpain Endurance Series

Robin Frijns kampioen in Blancpain GT Sprint Cup na dramatische ontknoping

Uitgegeven door Dirk Kempen • 17 september 2017 15:49 • Print artikel

Bij de start van de laatste race van het seizoen waren er nog vijf equipes kanshebbers voor de titel. Franck Perera en Maxi Buhk waren, na de overwinning in de kwalificatierace, de grote favorieten. Incidenten gedurende de race, en met name tijdens de pitstops, zorgden er voor dat het kampioenschap onverwacht in het voordeel van Robin Frijns en Stuart Leonard werd beslist.

null
Op pole position hield Perera de leiding bij de start van de race. Achter de Fransman in de Mercedes AMG-GT ging Soulet voorbij aan Ezequiel Perez-Companc. De Argentijn verdedigde stevig en nam de positie terug in de volgende bocht. In de eerste ronde belandde McLaren fabrieksrijder Come Ledogar in het grind. De gestrande auto werd snel uit het grind gehaald. Uiteindelijk lukte het Soulet om voorbij te gaan aan Perez-Companc. De Belg drukte Perez-Companc in het grind van de laatste bocht. Hierdoor kon ook Marcel Fässler voorbij aan de Argentijn. Soulet werd voor deze actie bestraft met een drive through penalty. Na de straf kwam Soulet terug opplaats 24, vlak voor de Lexus RC-F van Stephane Ortelli. De Audi R8 LMS van Kevin Ceccon viel onverwacht stil op het rechte stuk, hierdoor kwam de safety car op de baan, vlak voor de verplichte pitstops.

null
Fässler, op plaats twee, kwam als eerste coureur de pits in. Fässler gaf het stuur over aan Dries Vanthoor. Het was een snelle stop, maar in de snelheid kwam een luchtslang klem te zitten bij de achtervleugel. Door de luchtslang kwam een monteur ten val. De pitstop van Perera ging erg traag. Problemen met het linkervoorwiel zorgde voor vertraging. Terug op de baan ging Baumann in het grind. Dit zorgde voor een uitvalbeurt en het team verloor hiermee het kampioenschap. Vanthoor was hiermee virtueel de kampioen in de Blancpain GT Sprint Cup. Echter werd het team bestraft met een drive through penalty vanwege de onveilige pitstop. Hierdoor werd Markus Winkelhock op de eerste plaats, en virtueel kampioen. Robin Frijns zette de Duitser onder druk en ging hem voorbij. Frijns werd hiermee virtueel kampioen in de klasse. Met nog tien minuten te racen bracht de Nederlander zijn Audi R8 LMS veilig aan de finish.

"Het is echt een mooie overwinning," sprak Frijns kort na de race. "Er was een kans, maar we wisten dat het kampioenschap lastig zou worden. De kans was minimaal, en het was erg stressvol voor het team," lachte een tevreden Frijns. Voor de Limburger is het zijn tweede titel in de GT's, in 2015 won hij de Blancpain GT Series titel. Will Stevens en Winkelhock eindigden, zichtbaar teleurgesteld op de tweede plaats. Perez-Companc en Andrea Caldarelli sloten het podium af op plaats drie.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS