Autosport Internationaal Toerwagens • Blancpain Endurance Series

Minder Pro-auto's in Blancpain GT Series Endurance Cup - Stephane Ratel: "Als we zo doorgaan.."

Uitgegeven door Wim Boekel • 4 oktober 2017 12:42 • Print artikel

Het aantal Pro-auto’s in de endurance cup van de Blancpain GT Series wordt in 2018 een maximum opgezet. Dit om de amateurklassen te versterken. Daarom mogen er van de organisatie volgend jaar nog maar 26 auto’s met professionele coureurs aan de start komen. Dat betekent dat het aantal van 31 auto’s van de 51, zoals deze tijdens de finale in Barcelona reden, aanzienlijk wordt teruggebracht.

Blancpain GT

“Toen we het kampioenschap startten, hadden we tien of elf Pro-auto’s. Nu hebben we er dertig”, vertelt Stephane Ratel, directeur van de organisator SRO, aan het Engelse Autosport. “Als we zo doorgaan, kunnen we er volgend jaar 36 hebben en geen Am-auto’s. Ik ben in het verleden twee keer langs de weg van volledige Pro-grids gegaan en ik weet dat het niet werkt.” De fabrikanten zijn overigens blij met de stap. De Fransman benadrukt wel dat er extra professionele teams worden toegestaan tijdens de 24 uur van Spa.

Om het amateurelement extra kracht bij te zetten, worden een aantal extra maatregelen getroffen. Zo wordt de grid gevormd op basis van de opgestelde tijden van alle drie de coureurs in elke auto. Dit vindt plaats gedurende drie kwalificatiesessies van 15 minuten. Daarmee wordt het huidige systeem van de snelste tijd over de drie perioden afgeschaft. In de Pro-Am moeten er minimaal twee 'bronzen-coureurs' rijden. Een brons-zilver-zilver trio wordt op dit moment toegestaan. Daarvoor komt er wel een nieuwe Silver Cup, waarbij drie zilveren coureurs mogen starten.

Met deze stap denkt Ratel dat meer en meer jonge coureurs vanuit de formule-auto’s een stap naar het GT-racen gaan maken. Naast de aanpassingen in de endurance cup, vinden er ook wijzigingen aan de sprint cup. De grids voor de twee races over één uur worden bepaald door een kwalificatie, waarbij de coureurs die de tijd neerzetten ook de race gaan starten. De punten worden gegeven door middel van de FIA-schaal 25-18-15. Op dit moment is er een kwalificatierace, waarbij minder punten worden gegeven en de grid voor de hoofdrace wordt bepaald.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS