Karting • Belgisch Kampioenschap

Winnaar Fazio Franssen glundert op favoriete circuit Kerpen: "Mijn week kan niet meer stuk"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 7 juni 2017 21:52 • Print artikel

KERPEN – Op de baan waar hij ooit Max Verstappen versloeg in de MiniMax, was hij afgelopen weekeinde opnieuw succesvol. Op het circuit van Kerpen won karter Fazio Franssen de derde ronde van de Belgian Max Challenge in de Rotax Max Senioren-klasse. De negentienjarige rijder uit Spaubeek had daarvoor genoeg aan de tweede, eerste en tweede plaats in de respectievelijke races.

Champagnedouche Fazio Franssen

“Dit is mijn baan”, zei Franssen met een triomfantelijke grijns op zijn gezicht na afloop. “Dat is moeilijk uit te leggen. Je moet dat zelf ervaren. Dan snap je het.” Zijn uitslagen onderstreepten dat in ieder geval duidelijk. “Ik had wel verwacht hier een kans te hebben om te kunnen winnen toen we hiernaartoe kwamen. Mijn week kan niet meer stuk. Het is lang geleden dat ik eerste was. Maar Dylan (Delahaye, red.) was ook snel. Als zijn ketting er in de tweede race niet af was gegaan, had hij het verdiend te winnen.”

Een opmerkelijk sportieve opmerking van een rijder die op de Duitse omloop zelf toch ook echt top gepresteerd had. Sowieso is Fazio een snelle rijder. Wie kan immers zeggen dat hij Max Verstappen in het karten ooit verslagen heeft. “Dat was hier ja, maar wel meteen de eerste en de laatste keer”, zei hij met een lach.

Hoe dat zit? Het heeft alles te maken met zijn eerste stappen in de sport. Fazio was pas zes jaar oud toen hij voor het eerst in een kart stapte. Overigens lag dat min of meer voor de hand, want zijn vader beoefende de sport vroeger zelf ook. De eerste keer was op het circuit van Genk. Daar ontmoette de sympathieke Limburger Max en Jos Verstappen. “Mijn vader heeft vroeger met Jos gekart en ik sindsdien met Max. We zijn van dezelfde leeftijd”, zegt hij. “Het mooie aan karten is dat het hele plaatje moet kloppen. Ik bleef altijd gemotiveerd, gaf nooit op. Nog steeds niet.” Overigens heeft Jos Verstappen door de jaren heen Fazio en zijn vader Dino vaak advies gegeven.

Max Verstappen schopte het dan weliswaar tot de Formule 1, dat Fazio ook het gaspedaal weet te vinden, bewees hij tijdens de wedstrijden in Kerpen van afgelopen weekeinde. Tijdens de kwalificatie gaf hij maar twee honderdsten van een seconde toe op de polesitter. Een goede indicatie voor zijn mogelijkheden tijdens de races. Jammer genoeg had hij tijdens de eerste race een mindere start. “Het zat niet mee. Ik werd in het grind geduwd, zat vast aan de zijkant.”

Daardoor zakte Fazio terug naar de dertiende plaats. Maar toen kwamen zijn snelheid, talent en knokkersmentaliteit pas goed tot hun recht. De rijder van Team GKS beet zich vast in zijn stuur, vastbesloten zoveel mogelijk plaatsen goed te maken. Dat resulteerde in een ongekende opmars in een toch al sterk bezette klasse. Uiteindelijk was de enige rijder die hij niet kon verschalken de nummer één. Hoe dan ook: zijn tweede plaats was natuurlijk een ongekend knappe prestatie na van de dertiende plaats te zijn gekomen.

Fazio Franssen

Race twee verliep gelukkig voor Fazio een stuk vlotter. Lange tijd lag hij op de tweede plek achter Dylan Lahaye, zijn teamgenoot bij GKS Lemmens Power. Wel had hij het flink te stellen met de concurrentie achter hem, op wie hij bij vlagen flink moest verdedigen. En toen ging de ketting van Lahaye stuk. Fazio denderde naar de eerste plaats en stuurde in het vervolg relatief eenvoudig naar de mancheoverwinning, al was de nummer twee nooit ver weg. “Gelukkig heb ik hem achter me kunnen houden.”

De derde race verliep zoals Fazio het had verwacht. “Ik reed lang op kop, maar ik wist dat Dylan eraan zou komen. Ik heb mijn plaats op hem niet echt verdedigd, zodat we samen weg konden rijden. Ik werd tweede achter hem en niemand is nog bij ons in de buurt gekomen. Ik wist dat tweede genoeg was voor de zege. Het was een geweldige strijd dit weekend. Ik ben heel tevreden!”

Op het podium in Kerpen werd de zege van Fazio aardig gevierd met teamgenoot Dylan Lahaye (tweede) en kartvriend Mick Nolten, die derde werd. De champagne vloeide rijkelijk.

Fazio Franssen bedankt zijn team GKS, monteur Rudy, Dino, zijn grootste fan opa en verder alle sponsoren: Flexx Interim Solutions, Motto Products, Comtree-client Comm.Centre bv, Smart Smoke Roermond en Franssen Auto's in Spaubeek.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS