Karting • Belgisch Kampioenschap

Waardige afsluiter seizoen voor Tijmen van der Helm: wéér podium voor top-rookie!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 4 november 2016 11:05 • Print artikel

GENK – Het was zondag een waardige afsluiter van het seizoen voor Tijmen van der Helm, de zesde en laatste ronde van het BMC-kampioenschap. Ondanks dat de twaalfjarige karter uit Den Hoorn de eerste ronde had gemist, slaagde hij er op het circuit in Genk heel knap in de derde plaats in het eindklassement bij de Rotax Max junioren voor zich op te eisen. Tijmen kent met recht een uitstekend seizoen. In zijn eerste seizoen bij de Rotax Max junioren, wist hij zich gelijk tussen de toppers te wurmen en dat tegen jongens die soms twee jaar ouder zijn.

Tijmen van der Helm

“Ik ben wel tevreden. Ik heb de derde plek in het kampioenschap kunnen pakken en daar had ik op ingezet”, zei Tijmen. “De tweede plek was jammer genoeg heel moeilijk geworden omdat ik de eerste ronde van het kampioenschap had gemist vanwege vakantie.” Niettemin is een podiumplaats in de eindstand sowieso knap, zeker als je een ronde mist, pas twaalf jaar bent en al bij de junioren rijdt.

Tijmen heeft een seizoen vol hoogtepunten erop zitten. Hij was namelijk niet alleen succesvol in de BMC, waar hij zondag vierde, tweede en derde werd in de respectievelijke races, ook in het Nederlands kampioenschap van organisator Chrono deed hij nadrukkelijk van zich spreken. Dankzij compensatie van de bond kon de rijder van topteam JJ Racing vanwege zijn leeftijd toch meedoen bij de junioren in het NK. Hij werd daarin prompt tweede (!) in de eindstand en daarmee dus Nederlands kampioen bij de rookies. Er zijn maar weinig rookies die dat kunnen zeggen, laat staan een twaalfjarige.

De toekomst ziet er dan ook veelbelovend uit voor de jongeling uit Zuid-Holland. Zijn prestaties zeggen wat dat betreft genoeg. Het knappe is dat hij op zo’n jonge leeftijd erin is geslaagd zich te handhaven in een zeer competitief veld met rijders die allemaal minimaal een jaar ouder waren dan hij. Tijmen rept van een lang maar vooral ‘heel leerzaam seizoen’. “Aan de ene kant is het fijn dat er nu wat rust komt. Dan kan ik wat meer trainen, maar ik heb eigenlijk ook wel zin om aan het nieuwe jaar te beginnen.”

Voordat die rustperiode echt begint, zal Tijmen binnenkort nog een tweeuursrace van de GK4 Kart Series racen in Genk. Een pittige onderneming, want daarin racet hij samen met zijn teamgenoot Xavier Handsaeme als junior tegen diverse seniors. “Het is leuk om mee te maken”, verklaart hij. “Je moet het langer volhouden, ieder rijdt een uur lang en met veertig teams hebben we een vol veld.”

Ondanks dat de twee normaal gesproken het veruit jongste duo van het veld vormen, wil dat niet zeggen dat ze geen ambitie hebben. “We willen proberen de topvijf te halen. We rijden dan wel tegen senioren, maar we hebben allemaal dezelfde banden, dus maakt het niet zoveel uit.” Het wordt voor Tijmen al de derde keer dat hij een dergelijke race rijdt. Vorig jaar reed hij al twee tweeuurraces. “Toen had ik steeds regen, maar was het wel superleuk. Nu hoop ik dat het een keer droog is.”

Ongetwijfeld zullen alle vaardigheden die hij dit jaar heeft geleerd van pas komen. Mede daarom zet hij tijdens de tweeuursrace in op een plaats in de top vijf. “Je gaat steeds meer eisen aan jezelf stellen als je ziet dat je meer kan. Dat komt ook omdat ik dit jaar vooral heb geleerd goed te leren starten en verdedigen. En ik heb veel geleerd van het rijden met teamgenoten buiten wedstrijden. Daar leer je misschien wel het meeste van.”

Champagnedouche Tijmen van der Helm

Maar bovenal heeft Tijmen genoten van zijn debuutjaar bij de junioren. “Ik vind het racen bij de junioren leuker dan bij de Minimax (de klasse die onder de junioren komt, red.). Ik ben naar de junioren gegaan om meer concurrentie te krijgen.” Die heeft hij gekregen ook. “Ik heb in de BNL tegen de Engelsen kunnen rijden, daardoor waren die wedstrijden van een veel hoger niveau dan de Minimax-races van vorig jaar. Natuurlijk heb ik veel gehad aan de ervaring van Jeffrey en Jacco van JJ Racing. Wel vond ik het jammer dat ik vanwege mijn leeftijd het EK nog niet mocht rijden.”

En nu dan, na de tweeuursrace? Dan is het winterstop voor Tijmen en heeft hij het eindelijk wat rustiger. Alhoewel… “Dan ga ik veel trainen en ben ik druk met school!”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS