Karting • Belgisch Kampioenschap

Talent verloochent zich niet! Luca Leistra in stijl Belgisch kampioen: "Blij dat het gelukt is"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 17 oktober 2017 17:26 • Print artikel

GENK – Als rookie kampioen worden, het is een droom die voor karter Luca Leistra werkelijkheid werd. Het twaalfjarige talent uit Brasschaat werd zondag in Genk Belgisch kampioen in de Rotax Max juniorenklasse tijdens de zesde en laatste ronde van het BMC-kampioenschap.

Luca Leistra

Hij flikte het toch maar mooi. Als één van de jongsten in zijn klasse kampioen worden in een fors deelnemersveld. Bovendien reed hij veelal tegen jongens die veel meer ervaring hebben met het rijden in een juniorkart. Maar talent verloochent zich niet en dus was het na zes ronden Luca Leistra die bovenaan stond in het eindklassement. De manier waarop hij dat deed, maakte veel indruk: hij won vier van de zes ronden. “Ik had niet gedacht in 2018 om het kampioenschap te kunnen strijden. Ik ben er natuurlijk heel blij mee dat me dat nu al gelukt is. Het geeft heel veel zelfvertrouwen.”

Hoewel het er zat aan te komen, was Luca, uitkomend voor het topteam van Bouvin Power, toch enigszins verbouwereerd. “Ik had nooit verwacht dat ik dit seizoen, als rookie, al kampioen zou worden”, zei het trotse Belgische talent terwijl hij door de ene na de andere werd gefeliciteerd. “In Kerpen won ik alle drie de races. Vanaf dat moment wist ik dat ik kampioen kon worden. Het ging vanaf dat moment eigenlijk ook alleen maar beter. Ik heb van het team heel veel tips gehad over hoe ik het beste kan rijden. En ik ben dit seizoen met krachttraining begonnen om sterker te worden. Dat merk ik goed tijdens de races. Ik kan het beter volhouden.”

De titel in de BMC is voor Luca al het derde kampioenschap dat hij in zijn nog prille kartcarrière won. In 2014 schreef hij al het Micromax-kampioenschap op zijn naam in zowel de BMC als de BNL. Maar de juniorentitel is misschien wel de mooiste in een seizoen waarin de sympathieke Belg zonder uitzondering voorin te vinden was. Zo werd hij tweede in de BNL, werd hij heel knap derde in het sterk bezette Europees kampioenschap en werd hij vierde in het Nederlands kampioenschap.

null

In Genk moest hij er zondag wel nog even voor gaan zitten om het kampioenschap binnen te halen. Maar bewust van zijn capaciteiten werd Luca nooit zenuwachtig. Gedecideerd reed hij naar de tweede plaats in het dagklassement met de tweede, eerste en derde plaats in de respectievelijke races. Al werd het hem in de laatste race nog wel moeilijk gemaakt. Zijn carburateur kreeg geen benzine. “Ik duwde op de startknop, maar de motor viel uit. Toen moest ik vanaf de laatste plaats beginnen. Dat ik daarna toch nog naar de derde plek ben gereden, vind ik wel chic.”

Volgend seizoen wacht hem normaal gesproken een nieuwe uitdaging. Dat wil zeggen: als zijn punten op school goed zijn, want hoe graag hij ook kart, school blijft uiteraard het belangrijkste. “Als het goed gaat op school willen we OK Junior gaan rijden”, zegt hij. Daar heb ik wel heel veel zin in.” Luca weet dus dat hij niet alleen in de kart maar ook op school zijn best zal moeten doen!

Luca Leistra wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Vertigo, Credifact, FMA, Tumio, Bouvin Power, PL8 Design en Rent a Lounge.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS