Karting • Belgisch Kampioenschap

Snelle Nick Cuppens sluit seizoen waardig af met derde plaats in eindstand: "Ik kan er wel van genieten"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 19 oktober 2017 00:12 • Print artikel

GENK – Het hele jaar al voorin te vinden, sloot karter Nick Cuppens zijn seizoen zondag af in stijl. De veertienjarige piloot uit Opglabbeek werd in Genk tijdens de zesde ronde van het BMC-kampioenschap derde in het dagklassement bij de junioren en verzekerde zich daarmee knap van de derde plaats in het eindklassement.

Nick Cuppens

De derde plaats in het eindklassement. Een podiumplaats dus. Twee mancheoverwinningen. De bevestiging van een topseizoen. De bevestiging ook van zijn talent. Nick was zondag een tevreden man na afloop van de derde manche in Genk. “Ik denk dat ik weer veel progressie heb geboekt”, zei hij. “Ik had misschien zelfs wel tweede kunnen worden dit seizoen, maar derde is ook een mooi resultaat. Ik kan er wel van genieten.”

Het is de beloning van hard werken, in een seizoen waar hij door pech soms een goede klassering in rook op zag gaan. Maar telkens vocht de ijzersterke Nick zich terug. Het racen heeft hem mentaal sterk gemaakt. Terugblikkend concludeert Nick dat hij de juiste keuze heeft gemaakt toen hij zes jaar oud was. Hij begon met karten omdat hij zijn vorige sport voetbal beu was. En eigenlijk vond hij karten in eerste instantie ook niet interessant tot hij eens met een kart reed. “Ik stond op een dag op en dacht: ik wil eens proberen te karten om te ervaren hoe het is.”

Hij toog met zijn vader naar een indoorbaan en reed een aantal rondjes op een huurkart. “Ik vond het meteen heel leuk. Toen heeft mijn vader een kart voor me gekocht. Na een jaartje trainen ben ik in de Micromax-klasse wedstrijden gaan rijden. Ik kreeg er veel adrenaline van. De snelheid van het racen is leuk en het inhalen geeft me een kick.”

Zo werd een nieuwe passie geboren. Die is hij sindsdien nooit meer kwijtgeraakt. Nu Nick derde is geworden, heeft hij bovendien loon naar werken gekregen. Zijn derde plaats in het dagklassement van de laatste ronde van het BMC was daarvoor genoeg. Het talent van Daems Racing was twaalfde, derde en tweede in de achtereenvolgende races geworden. “Het ging goed, behalve de eerste race.”

Nick, die zich als vierde had gekwalificeerd, lag daarin kort na de start al tweede. Maar bij het oprijden van het rechte stuk parallel aan de Europalaan in Genk werd hij geraakt door een rijder. Daardoor crashte hij in de banden. De sympathieke Belg viel terug naar de twintigste plaats en dus stond hem een fikse inhaalrace te wachten. Hij wilde niet van opgeven weten, ging er eens goed voor zitten en liet zien waarom hij het hele seizoen voorin te vinden is. De ene na de andere rijder haalde hij in. Uiteindelijk finishte hij zo als twaalfde. Oké, niet het resultaat waarop hij vooraf had gehoopt, maar Nick had in ieder geval bewezen dat hij kan knokken.

Nick Cuppens

In de tweede race moest hij van de twaalfde plaats starten. Opnieuw liet hij zijn snelheid zien, want Nick rukte heel knap op naar de derde plaats. “Dat was best goed”, vond hij. “Ik ben er wel tevreden over. In de races ben ik best wel snel, ik weet hoe ik moet inhalen. Alleen mijn tijdrijden kan beter.”

Vanaf de zevende plaats gestart in de derde race haalde hij opnieuw een hoop rijders in. Uiteindelijk stokte zijn opmars op de tweede plaats. Raceleider Kobe Pauwels inhalen bleek net een brug te ver. “Ik had wel een gat geslagen met de nummer drie, maar het gat met de nummer één was jammer genoeg te groot.” Hoe dan ook: het was genoeg voor de derde plaats in het kampioenschap en dat was natuurlijk reden voor een feestje. “Ik ben erg tevreden met mijn seizoen!”

Nick Cuppens wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: C-Light, DD Print, AMK Steigerbouw, JBD en Vrooam Lubricants.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS