Karting • Belgisch Kampioenschap

Senna Versluijs toont talent met podium in slotweekeinde BMC: "Ik heb weer veel geleerd"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 10 november 2016 16:42 • Print artikel

GENK – Met zijn derde plaats in het dagklassement tijdens de zesde en laatste ronde van de Belgian Max Challenge (BMC) bewees Senna Versluijs zondag andermaal dat hij een aanstormend talent is. Hij won zelfs de eerste heat van de dag. De pas negenjarige karter uit Putte-Kapellen heeft zich in de Micromax-klasse intussen tot de gevestigde orde genesteld en dat maakt dat hij tevreden kan terugblikken op het afgelopen seizoen.

Senna Versluijs Micro Max blij op podium

“Ik ben blij met mijn derde plaats, het podium en de beker, maar ik zou nog blijer zijn als ik nummer één zou zijn”, verwoordde Senna na afloop zijn ambities in de tent van PKR. “Ik heb in de tweede race misschien nog iets te veel achteromgekeken, maar verder was het een topweekend.”

Met een podiumplaats in het dagklassement mag hij trots zijn op zichzelf. Zijn eerste, vijfde en vierde plaats in de achtereenvolgende races waren daarvoor genoeg. Hoe het komt dat hij zich dit jaar zo goed heeft ontwikkeld, met een duidelijk stijgende lijn over het hele seizoen bezien, kan Senna makkelijk verklaren. “Ik heb met PKR en de ondersteuning van SP Tuning een heel goed team, en Paul is de beste monteur die ik ooit heb gehad. Hij stelt mijn kart perfect af en leert me precies wat ik allemaal moet doen tijdens de race.”

Daarmee zijn we aanbeland bij een ander belangrijk aspect. Niet alleen krijgt Senna de gewenste steun die elke goede karter nodig heeft om op topniveau te presteren, zijn kwaliteiten als rijder zijn ook evident. Senna heeft zich op een onstuimige manier ontwikkeld en zich zodoende opgewerkt tot één van de vaste podiumkandidaten. Knap voor een jonge knul van nog maar negen jaar oud. Waar de progressie hem in zit, kan hij prima duiden: “Ik heb geleerd minder achterom te kijken, maar ook dat je niet te laat moet remmen en dat je op precies het goede moment weer gas moet geven.”

Senna Verskuijs in actie

Het zijn vaardigheden die hij ook tijdens de laatste race demonstreerde en hem uiteindelijk de derde plaats in het dagklassement brachten. Zijn dag begon al goed met de winst in de eerste race. “In het begin haalde ik Lewis (Moulaert, red.) en Kris (Haanen, red.) in en toen reed ik aan kop.” Na vier rondes haalde Kris hem echter terug in en het leek even alsof Senna genoegen moest nemen met de tweede plaats. Maar in een ultieme poging nog eerste te worden, haalde hij zijn concurrent in de laatste ronde in, ter hoogte van de kantine. “Zo werd ik toch nog eerste. Dat was super.”

Tijdens de tweede race werd hij flink opgejaagd. “En als iemand vlak achter je zit, ga je foutjes maken”, wist hij. Senna verloor zo een paar plekken en slaagde er daarna helaas niet meer in die goed te maken. “Toen werd ik vijfde. Dat was jammer.” Het goede nieuws was dat hij er veel van had geleerd. “Want de volgende keer weet ik al beter hoe ik moet rijden als iemand vlak achter me zit en me probeert in te halen.”

Het hoort bovendien bij een rijder die bekendstaat als podiumkandidaat. Andere karters gaan zo’n rijder extra in de gaten houden en zullen hem koste wat kost willen kloppen. Met die wetenschap in het achterhoofd ging Senna de derde en laatste race van de dag in. Die ging weldra al een stuk beter dan race twee. “Ik lag op een gegeven moment derde, dat was mooi. Maar toen kreeg ik een beuk van iemand en moest ik keihard remmen. Daardoor kwam ik niet goed de bocht door en haalde iemand me in. Dat was jammer.”

Senna werd uiteindelijk vierde, nog steeds een keurig resultaat. En daarmee erg knap derde in het dagklassement. Terugkijkend op het hele seizoen is hij een tevreden karter. Als één van de jongste rijders in de klasse biedt dat mogelijkheden voor volgend jaar als er een aantal rijders doorstromen. “Ik heb weer veel geleerd en mooie uitslagen gereden. Maar de volgende keer wil ik graag nummer één achter mijn naam!”

Senna Versluijs wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door RacingLife.nl, kunstgrassen.be, Swissdeck.be, vwc.be, JF Mode, Paul Van Loon Sportkinestherapie, Nidagreen, Deldiche, LePlan GT Wine, Cafeina, Speedwear, Bon Bon Party Service, Original Flavour, Prime Safety en Prime Optix.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS