Karting • Belgisch Kampioenschap

Sam Balota laat geen twijfel bestaan over wie de beste is in Kerpen: clean sweep in de Iame X30 juniors

Uitgegeven door Bas Kaligis • 30 juni 2017 08:38 • Print artikel

KERPEN – Na afloop van de vierde ronde van de KNAF CUP IAME X30 BENELUX OPEN 2017 moest karter Sam Balota zich even in de arm knijpen: was het echt waar? Had hij in de X30 junioren-klasse echt alle drie de races gewonnen op de baan in Kerpen? Jazeker, en dan had hij zich van tevoren ook al van de poleposition verzekerd. Een beter weekeinde kon dus niet voor de erg rappe elfjarige inwoner van Willebroek. Apetrots nam hij na afloop een blinkende beker in ontvangst.

talent Sam Balota wint Iame X30 Cup Benelux Open in Kerpen

Een zogenaamde clean sweep, dat zie je niet vaak in het karten. Het was eigenlijk nog beter, want tijdens de kwalificatie had het Belgische racetalent ook nog de poleposition veroverd. Glunderend sprak Sam, die uitkomt voor de Belgische equipe van Euro Karting, van ‘een heel leuk weekend’. “Het was wel een beetje speciaal voor mij, want ik heb heel veel geleerd. Ik moest er heel hard voor gaan in de eerste twee races, er echt voor knokken. Dat was leerzaam. Nu had ik door hoe dat moest, hoe ik dat goed kon doen.”

Bovendien was de baan in Kerpen er één die hem goed ligt. “Het is een technische baan”, legde Sam uit. “Daar houd ik van, want ik heb leren karten op ene technische baan, bij Antwerp Karting. Al vind ik de baan in Kerpen in de regen wel lastig. Maar tijdens de races was het gelukkig droog.”

Dat de sympathieke Belg, die gesteund wordt door Pharmalens en Palmans Transport, snel zou zijn op de Duitse piste werd vrijdag tijdens de trainingen al duidelijk. “In één van de laatste sessies vonden we de juiste afstelling van de kart”, zei Sam, die nu pontificaal aan de leiding gaat in het Benelux-kampioenschap. “Dat ik zaterdag in de kwalificatie ook snel was, had ik wel verwacht. ’s Ochtends tijdens de trainingen was ik ook steeds de snelste of de nummer twee.”

Zo kon Sam zondag dus met het nodige zelfvertrouwen aan de races beginnen. Hij was iets zenuwachtig, maar er helemaal klaar voor toen hij aan de start verscheen van de eerste race. “Dat ben ik altijd, bij elke race. Maar zodra ik de motor start is het weg.” En zo pakte hij zonder door zenuwen te worden geplaagd kopstart. Hij kwam nog wel als eerste door de eerste bocht, maar even later werd hij door Rens van Pelt ingehaald. “Daarna werd ik ook nog eens op mijn achterbumper geraakt waardoor ik met mijn rechterachterwiel van de baan ging.”

Gelukkig liep het goed af voor de snelle karter. Hij behield zijn tweede plaats en ging vervolgens op jacht naar Van Pelt. Hij kwam dichter- en dichterbij en toen zijn concurrent in de slotfase een foutje maakte was Sam er als de kippen bij. Hij haalde de wedstrijdleider in, en kwam zo toch nog als eerste over de finish.

Kopstart Sam Balota Iame X30 Benelux Open


Ook in race twee pakte de opnieuw van poleposition vertrokken Sam kopstart. Die plek gaf hij in het vervolg niet meer af. “Ik zag nog wel een paar rijders die me bijna konden inhalen, maar ik heb ze achter me weten te houden. Aan het eind reed ik zelfs nog van ze weg. Ik kwam toen met twee seconden voorsprong als eerste over de finish.”

Toen werd het dus extra spannend voor Sam. Want hij lag op koers om drie overwinningen in één weekeinde te boeken. De derde race zelf bleek evenwel niet zo spannend te zijn. Want hij ging er direct als een bezetene vandoor en keek nooit meer om. Niemand die aan zijn snelheid kon tippen. Gestaag bouwde Sam zijn voorsprong uit. “Ik keek op een gegeven moment achter me en ik zag niemand meer. Toen ik over de finish kwam had ik een voorsprong van dertien seconden. Ik maakte toen met mijn handen een hartje voor mijn moeder.”

Zijn missie was geslaagd: een perfect weekeinde dat bovendien voor het nodige zelfvertrouwen zorgde. Dat kan hij uiteraard goed gebruiken als hij over twee weken de Coupe de France in Zuid-Frankrijk rijdt. “Ik ben benieuwd”, zei hij over die race. “Ik heb er heel veel zin in!”

Sam Balota wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Pharmalens en Palmans Transport.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS