Karting • Belgisch Kampioenschap

Razendsnelle Luca Leistra bewijst meteen zijn talent met knappe podiumplaats in Rotax Max Junior

Uitgegeven door Bas Kaligis • 5 maart 2017 17:48 • Print artikel

GENK - Met zijn razend knappe tweede plaats overall tijdens de eerste ronde van de Belgian Max Challenge (BMC) bewees Luca Leistra dat zijn ambities voor dit jaar niet uit de lucht gegrepen zijn. De pas elfjarige karter uit Brasschaat beleefde op het circuit van Genk een uitermate geslaagde vuurdoop in de voor hem nieuwe klasse en zo deed Leistra uitstekende zaken in de strijd om het kampioenschap.

Luca Leistra

Na afloop was het een tevreden Luca die zijn verhaal deed. Debuteren met een tweede plaats overall in een nieuwe klasse, in een nieuwe kart en in een sterk bezet kampioenschap als de BMC, waar de tegenstander ouder zijn dan Luca is dan ook iets om trots op te zijn! “Ik had van tevoren niet verwacht als tweede algemeen en als eerste rookie te kunnen eindigen”, zei hij.

Toch had de jonge Belg het idee dat hij zelfs had kunnen winnen, zo zei hij onomwonden. “Ik kwam in de tweede manche met iemand anders in aanvaring waardoor mijn bumper was ‘ingeklikt’. Anders had ik eerste kunnen worden.”

Door die aanvaring verloor hij in de slotfase wat plaatsen. Dat terwijl hij dertien van de veertien ronden aan kop had gereden! Met zijn tweede plaats in de eerste en later in de derde manche toonde Luca tot de besten van het veld te horen. Ogenschijnlijk doet de overstap van de Minimax-rijders naar de junioren hem dus niet zoveel. Toch is er veel verschil tussen de karts uit die klassen. “Een juniorenkart is groter en gaat veel harder”, heeft Luca ervaren. “Hij is ook zwaarder om te rijden, maar ook veel leuker. Je hebt meer grip en kunt harder door de bochten.”

In de eerste race leverde Luca veel strijd met Ilian Bruynseels en Mike van Vugt om de koppositie. Na een inhaalactie op Van Vugt claimde de jonge rookie de tweede plaats en ging uiteraard ook op jacht naar de koppositie, maar moest hij uiteindelijk genoegen nemen met een nog altijd heel fraaie tweede plaats.

Dat smaakte uiteraard naar meer in de tweede manche. Maar daarin kwam hij zoals gezegd in aanvaring met een andere rijder en moest hij zich tevreden stellen met de tiende plaats. In de derde race had Luca dus wat recht te zetten. Dat deed hij dan ook met verve. Opnieuw was hij de hele race voorin te vinden. Bij de start reed hij snel naar de zesde plaats om vervolgens in rap tempo nog twee plaatsen goed te maken. Daarmee was het nog niet over, want uiteindelijk slaagde hij er zelfs in om nog de tweede plaats te claimen. Een knap resultaat en een waardige afsluiter van een bijzonder fraai debuutweekeinde in de juniorenklasse!

Luca Leistra

Het beloofde alvast veel goeds voor de rest van het seizoen. Behalve het BMC-kampioenschap komt de sympathieke rijder dit seizoen ook nog uit in het BNL-kampioenschap en in de Euromax in de juniorenklasse. Voor alle drie zet hij in op een topdrie-klassering. Een flinke kluif, maar Luca heeft de mogelijkheden om zijn doelen te verwezenlijken. Niet alleen rijdt hij bij het topteam Bouvin Power en heeft hij een goede kart, hij bewees vorig seizoen opnieuw dat hij veel talent heeft. Zo eindigde hij onder andere als tweede in de eindstand van het BMC-klassement in de Minimax-klasse.

“Als het dit seizoen goed gaat hoop ik dat ik dan opval en dan zou ik in de toekomst heel graag de autosport in willen!”, laat de ambitieuze Luca zien dat hij heel goed weet wat hij wil.

Luca Leistra wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Vertigo, Credifact, FMA, Tumio, GKS, PL8 Design en Rent a lounge.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS