Karting • Belgisch Kampioenschap

Razendsnelle Justin Polman laat zien wat hij in huis heeft: "Steeds stuivertje wisselen op kop"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 9 juni 2017 08:16 • Print artikel

KERPEN – Tijdens een enerverende slotrace toonde karter Justin Polman afgelopen zondag in Kerpen wat hij in huis heeft. Het twaalfjarige racetalent uit Vijfhuizen, uitkomend op CRG voor SP Tuning, schreef de derde heat op zijn naam en werd daarmee tweede in het dagklassement tijdens de derde ronde van de Belgian Max Challenge in de Junioren-klasse.

Justin Polman ijzersterk naar podium

“Ik ben tevreden”, zei Justin met een grote beker in zijn handen na afloop van de huldiging op de Duitse omloop. “Zeker omdat het in de trainingen nog best wel slecht ging. Ik reed de zesde tijd. Ik dacht: het gaat nooit lukken het podium te halen. Is het dus toch gelukt. Ik had zondag een goede motor en ook de afstelling van de kart was goed. Ja, ik ben blij met mijn weekend.”

Tijdens de kwalificatie ging het voor Justin al iets beter dan gedurende de trainingen. Polman reed de vijfde tijd en wist dat hij daarmee in ieder geval niet ver van de podiumplaatsen was verwijderd, wetende dat hij als een coureur 'pur-sang' nog wat extra's kan geven in de races. Tijdens de eerste race had hij vanaf de vijfde plaats een goede start. “Ik zat goed aan de binnenkant”, zei hij.

“Achterin de hoek moest ik wel verdedigen en kwam Van Pelt me voorbij. Daarna reed ik een aantal rondjes goed mee. Toen Kobe (Pauwels, red.) door het gras ging, zat ik ernaast. Maar Kobe zag me niet en kwam tegen me aan toen hij terug de baan op kwam. Ik vloog de lucht in en zo kwam Kobe me voorbij. Ik heb daarna nog wel geprobeerd de vijfde plaats terug te pakken, maar dat lukte niet meer.”

Zodoende moest Justin genoegen nemen met de zesde plaats. De positie waarvan hij de tweede race moest aanvangen. Opnieuw had de sympathieke Noord-Hollander een goede start. “Maar Kobe verdedigde goed en ik kon hem niet voorbij. Een paar ronden later had ik een goede slipstream op hem en op het rechte stuk haalde ik hem in. Uiteindelijk kwam ik achter Niek van de Mosselaar terecht en haalde ook hem in.”

Zo kwam Justin op de tweede plek te rijden. Een plaats die hem in de slotfase van de race niet meer leek te kunnen ontgaan. Helaas besloot de wedstrijdleiding hem vijf strafseconden te geven omdat hij bij de start buiten de corridor terechtkwam. Daardoor zakte hij naar de zesde plaats in de uitslag. “Ik keek naar rechts”, verklaarde Justin. “Jammer dat ik daardoor uiteindelijk die strafseconden kreeg.”

Maar niet al te lang getreurd, want de talentvolle karter had nog een derde race om te tonen wat hij in zijn mars heeft. Dat dat heel wat is, bewees hij tijdens een enerverende wedstrijd. Opnieuw als zesde gestart, maakte hij direct een plaats goed. Via een slipstream achter Pauwels schoof Justin op naar P4. “Vooraan zaten ze te battelen en zo kon ik Niek inhalen op het rechte stuk.”

Justin Polman winnend over de streep

Justin beet zich vast in zijn stuur en reed vervolgens het gat dicht naar Nick Cuppens en Luca Leistra, de twee vooraan. “Het was toen steeds stuivertje wisselen op kop. Dat was spannend. Het was een kwestie van het hoofd koel houden. Dat vond ik trouwens niet echt moeilijk.” Uiteindelijk was hij de laatste die op kop reed en zo claimde hij alsnog een racezege. Het bleek goed voor de tweede plaats in het dagklassement. “Hartstikke mooi!”

De prestatie van Justin Polman is extra knap aangezien hij als de enige in het veld op een CRG rijdt en afgelopen maart zelfs nog op een CRG mini 60, een veel kleiner chassis, in de WSK in Italie reed. Om vanuit de Mini 60 klasse, de Mini-Max klasse over te slaan en als 12-jarige zo de Junior klasse in te stappen is wel een grote stap.

Maar hij en zijn team van Stan Pex hebben de afgelopen periode hard gewerkt. "We maken elke keer weer een stap voorwaarts. We werken hard aan de afstelling van het chassis en dat betaalt zich uit!", aldus Polman. Het podium geeft in ieder geval een boost voor de komende races!

Justin Polman wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door SP Tuning, Kwaliteit parket BV, Evomaxx Europe BV, CRG Holland, Instant Brush BV, zijn vader en zijn familie.

Voor het seizoen 2017 kan Justin nog een beetje extra budget gebruiken en is hij opzoek naar ondernemers of bedrijven die de kartsport en Justin een warm hart toedragen en het Haarlemmermeerse karttalent Justin Polman willen ondersteunen in ruil voor reclame en promotiewerk. Voor meer info: justinpolmanracing@gmail.com

Bezoek eens de website van Justin Polman

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS