Karting • Belgisch Kampioenschap

Podium en champagne, maar ook tegenslag voor de snelle broertjes Van Berlo in Genk

Uitgegeven door Bas Kaligis • 8 september 2016 13:44 • Print artikel

GENK – Voor Kay en Glenn van Berlo uit Veghel was de derde ronde van de BNL Karting Series in Genk er één van wisselende resultaten. In een internationaal zeer sterk bezet veld sprintte Glenn bij de Rotax Max junioren naar een zeer knappe tweede plaats in het totaalklassement, bij de Rotax Max senioren moest zijn oudere broer Kay, onder andere geplaagd door pech, zich tevredenstellen met de twaalfde plaats.

Glenn van Berlo podium

Met de snelheid van Glenn (14) zat het het hele weekeinde wel goed. Na alleen op de vrijdag te hebben getraind, bezorgde hij zich in de eerste kwalificatie van het weekeinde een goede uitgangspositie voor de races door bij de junioren naar de tweede tijd te razen. Een knappe prestatie, zeker gezien het internationale deelnemersveld dat zich qua sterkte liet vergelijken met een race om het Europees kampioenschap.

Vertrokken vanaf de tweede positie liet Glenn er direct geen twijfel over bestaan: hij deed mee om de overwinning. De snelheid was uitstekend en hij was steeds voorin te vinden. Dat hij uiteindelijk als tweede werd geklasseerd, stemde hem echter niet helemaal tevreden. “Ik heb te veel fouten gemaakt”, verklaarde hij zijn gemoed. “Dat wordt met deze rijders meteen afgestraft.”

Bij de start van de tweede race verloor hij een plaats en moest als de nummer drie zijn race vervolgen. Hij slaagde erin om de tweede plaats te veroveren, maar in de slotfase van de race hijgde de nummer drie nadrukkelijk in zijn nek. “Ik ging verdedigen en in de laatste bocht probeerde hij me in te halen. Hij kwam op me terecht en op elkaar kwamen we over de finish. Ik was wel tevreden met de tweede plek, jammer alleen dat alles krom was.”

Ook op zondag, tijdens race drie en vier, was Glenn voorin te vinden. In de kwalificatie in de regen had hij een uitstekende derde tijd neergezet en dat betekende dat hij in race drie van het weekeinde direct voorin kon meestrijden. Wat heet: Glenn greep al snel de koppositie. Helaas werd hij geraakt toen de nummer twee hem probeerde te passeren en finishte uiteindelijk als vierde. Glenn: “We verloren daardoor allebei een plek. Toen won degene die wat het kampioenschap betreft juist niet moest winnen.”

Gelukkig had de jonge Veghelaar nog een vierde kans om een racewinst proberen te pakken. En warempel: dat lukte hem wonderwel! Na de eerste bocht lag hij al tweede en reed hij samen met de leider weg van de rest. Later nam hij de koppositie over en gaf die daarna niet meer uit handen. “Ik ben heel tevreden”, zei Glenn. “Het niveau lag heel hoog, het racen was heel leerzaam. Ik heb tot nu toe sowieso een heel leerzaam jaar gehad. Het gaat heel goed, dat had ik niet verwacht in mijn eerste jaar bij de junioren. Het was toch een grote stap. Maar ik heb goede begeleiding gehad en begin steeds meer te begrijpen hoe alles in deze sport in elkaar steekt. Mentaal ben ik ook een stuk sterker geworden.”

Kay van Berlo

Ook zijn oudere broer Kay (15) rijdt dit seizoen als rookie in de rondte. Hij stapte aan het begin van het seizoen over van de Rotax max junioren naar de Rotax Max senioren en behaalde daarin al de nodige successen. Vooral in het NK rijdt Kay het hele seizoen al sterk. Dat leverde hem in ieder geval een felbegeerde WK-ticket op later dit jaar. Tijdens de derde en laatste ronde van het BNL-kampioenschap ging het helaas even wat minder goed voor hem. Dat had vooral te maken met mechanische pech, die er zo nu en dan eenmaal bij hoort in een technische sport als het karten.

“Tijdens de laatste trainingsessie op vrijdag liep de motor helaas vast” zei Kay. “Voor zaterdag hadden we een andere motor op de kart gemonteerd, maar ik merkte in de training dat die niet optimaal was. Al reed ik er in de kwalificatie de tiende tijd mee. Daarmee was ik wel tevreden. Wel had ik misschien een nog betere tijd kunnen neerzetten, maar ik kwam precies in mijn piekronde in verkeer terecht. Ik moest twee man inhalen.”

Na de veertiende en zesde plaats in de respectievelijke heats op zaterdag werd Kay vijftiende in de eerste van de twee finales van het weekeinde. Die klassering had een stuk hoger kunnen zijn, maar het zat hem wederom niet mee. “Er werd heel veel gebeukt. Ik kreeg op een gegeven moment een duw waardoor ik op mijn voorganger knalde. Reglementair krijg je dan tien strafseconden”, legde Kay uit. “Door de klap waren mijn spoorstang en fusé krom.”

Zondag moest hij zich kwalificeren in de regen, omstandigheden waar Kay van houdt. Dat was te merken aan zijn tijd, want hij liet een zeer verdienstelijk achtste tijd klokken in een sterk veld met veel van de beste rijders van Europa. “Het had nog beter gekund, denk ik, maar door de spray zag ik niks. Dat was jammer.” Na een uitvalbeurt in de eerste heat (vetgeslagen bougie), raasde hij in de tweede heat naar de achtste plek. “We hadden de kart goed voor elkaar”, sprak Kay tevreden.

En toen restte hem nog de finale, waarin hij als negentiende moest starten. “De snelheid was goed en heb uiteindelijk als twaalfde kunnen finishen. Het gat naar de nummer elf was net te groot om die nog te pakken. Wel jammer dat ik dit weekend niet voorin heb kunnen meedraaien, want in Ostricourt deed ik bij de vorige ronde van de BNL mee om de overwinning in precies hetzelfde startveld. Ik weet dus dat ik het kan.”

Dat kan hij het komende weekeinde laten zien op circuit De Landsard in Eindhoven. Daar staat de zevende ronde van het Nederlands kampioenschap op het programma. Kay maakt nog steeds alle kans om met de titel aan de haal te gaan. “Ik hoop daar dan ook meer geluk te hebben. Gelukkig heb ik daar alle vertrouwen in.”

Kay en Glenn van Berlo worden in hun raceactiviteiten gesteund door Chica Chico, Rob van den Heuvel Auto’s, Home Autotainment Benelux, IBC Personeelsdiensten, Herenhuys en Van Berlo Bedrijfsvloeren.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS