Karting • Belgisch Kampioenschap

Ontketende Ilian Bruynseels kent superstart van kartseizoen met twee podiums uit twee races

Uitgegeven door Bas Kaligis • 16 maart 2017 19:53 • Print artikel

GENK – Voor Ilian Bruynseels is het nieuwe kartseizoen op een wel heel succesvolle manier begonnen. De veertienjarige rijder uit het Belgische Hulshout vocht tot dusver in twee kampioenschappen om de zege in het dagklassement bij de junioren. De eerste wedstrijd, in het BMC-kampioenschap in Genk, won hij en afgelopen weekeinde, wederom in Genk werd hij tweede tijdens de BNL kick-off. Een superstart van het seizoen!

Ilian Bruynseels

Gezien zijn recente resultaten zal zijn ambitie niemand verbazen: kampioen worden in zowel het BMC- als het BNL-kampioenschap. Ook met het oog op een ticket voor de Supernationals in Las Vegas. Tot tweemaal toe bewees Ilian de laatste weken op overtuigende wijze dat hij tot de snelsten van het veld behoort in de traditioneel sterk bezette juniorenklasse. “Het gaat wel lekker”, zo zei hij ietwat bescheiden. “Nu maar hopen dat het zo verdergaat. Ik wil altijd elke race winnen waar ik aan meedoe.”

Dat lukte afgelopen weekeinde wel in de eerste race, maar in de tweede race moest hij de zege in de laatste meters alsnog uit handen geven aan de jagende Luca Leistra. Natuurlijk was dat even balen. “Ik had in de laatste bocht net te weinig verdedigd”, erkende hij. “Ik had de binnenkant moeten aanhouden. Spijtig.” Desalniettemin is Ilian op weergaloze wijze begonnen aan het seizoen.

Ruim twee weken geleden begon dat met de eerste ronde van het BMC-kampioenschap. Met zijn winst in het dagklassement betekende dat een droomstart, al was Ilian niet tevreden over zijn eerste race. “We hadden de juiste afstelling niet kunnen vinden. Daardoor kwam ik in de kwalificatie niet verder dan de vierde tijd, maar al snel kwam ik naar voren. Op een gegeven moment kwam ik op de Europalaan op de eerste plek te rijden. Maar toen werd ik er in de laatste ronde afgetikt.”

Hij viel terug naar de vijfde plaats. Maar in de twee races daarna liet Ilian nogmaals en op overtuigende wijze zijn talent zien. Zowel race twee als drie won Bruynseels met overmacht. Zo claimde de talentvolle karter uit Hulshout fraai het dagklassement. “Ik had het niet meer verwacht omdat de we de juiste afstelling nog niet hadden gevonden. Na de crash was de moed me wat in de schoenen gezakt, maar toen ik race twee had gewonnen, was die terug. Het gaat heel goed en ik heb veel zelfvertrouwen. Nu hoop ik natuurlijk nog meer races te winnen!”

Ilian Bruynseels podium

Dat Ilian is gaan karten, was min of meer toevallig. “Ik had geen hobby, daarom had mijn moeder op internet gekeken wat leuk voor me zou kunnen zijn. Daar was ook karten bij en zo zijn we een keer naar InKart in Puurs gegaan. Ik vond het meteen superleuk.” Uiteindelijk stroomde Ilian door naar het outdoorkarten en begon hij in de Honda Cadet-klasse. "De eerste race was in 2012 toen ik negen jaar oud was. We reden in de sneeuw en de regen en ik haalde gelijk het podium. Uiteindelijk ben ik kampioen geworden. Dat was superleuk.” Daarna stapte hij over naar Rotax Max. Hij debuteerde in de Minimax-klasse. “Ik werd ik vierde of vijfde in het BMC-kampioenschap. Een jaar later stapte ik over naar de Rotax Max Junioren en werd ik derde.” Deze successen behaalde hij met zijn huidige topteam Vici Motorsports. Ook dit seizoen is Ilian dus goed begonnen met twee podiums in twee races en dat geeft vertrouwen.

Ilian is dus al van jongs af aan voorin te vinden. Het moge dan ook duidelijk zijn dat de jonge Vlaming een talent is. Helaas is talent in een dure sport als karten niet altijd gemakkelijk om te kunnen tonen. Daarom zoekt Ilian extra support voor de races. “Het is een heel dure sport en het zou spijtig zijn om op te moeten geven. Daarom zoek ik bedrijven die me willen ondersteunen.”

Ilian Bruynseels bedankt Vici Motorsports, Damien en Carine en natuurlijk zijn vader en moeder voor hun hun steun zodat hij zijn sport zo goed mogelijk kan uitoefenen.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS