Karting • Belgisch Kampioenschap

Lucas Schoenmakers doet het gewoon: in stijl kampioen van de BNL!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 8 september 2016 08:37 • Print artikel

GENK – Maar weinigen zijn hem in het verleden voorgegaan: als tweedejaars karter al een kampioenschap van naam winnen. Lucas Schoenmakers deed het afgelopen weekeinde. Het elfjarige talent uit Schilde won zondag de titel in de micromax-klasse tijdens de derde en laatste ronde van het BNL-kampioenschap en liet de champagne flink in het rond spuiten! Voor Lucas was het daarmee dubbel feest, want op de piste van Genk pakte hij ook de dagoverwinning.

Lucas Schoenmakers kampioen

“Ik ben heel blij”, klonk de logische reactie van Lucas na afloop van de laatste race. “Ik ben kampioen geworden in stijl door de laatste race te winnen. Dat ik met een heel grote voorsprong won, was wel leuk. Ik hoefde de race eigenlijk alleen maar uit te rijden, als ik voor Senna Kortman kon blijven. Maar ik ben toch gaan rijden voor de overwinning.”

Terugblikkend concludeerde de rijder van Hugo Motorsports tevreden dat hij dit seizoen veel heeft geleerd. “Ik kan nu beter nadenken tijdens de race. Ik heb ook beter leren verdedigen door bij mijn tegenstanders in hun hoofd te kruipen, te bedenken wat zij zullen proberen om me in te halen. En ik heb gewoon hard leren rijden door Hugo (van der Ham, teameigenaar, red.) en Lars (Lamborelle, Lucas’ monteur, red.). Bij hen kan ik ook heel precies aangeven hoe ik de kart hebben wil. Zo zijn we een goed team.”

Dat bleek duidelijk tijdens de laatste ronde van de BNL. Al begon het kartweekeinde voor Lucas een beetje met horten en stoten. “We hadden op vrijdag nog niet echt de snelheid. Ik reed niet de perfecte lijnen waardoor we in één sessie flink wat tekortkwamen. Gelukkig hadden we de kart aan het eind van de dag wel goed voor elkaar. Ik kwam toen nog twee tienden van een seconde tekort op de nummer één, maar er zat veel vooruitgang in.”

Dat bleek een dag later wel toen Lucas tijdens de kwalificatie doodleuk naar de poleposition denderde. Die snelheid zette hij tijdens de eerste race om in een fraaie overwinning en daarmee was hij meteen een grote stap dichter bij de titel. In race twee kon hij wat moeilijk wegkomen van de nummer twee en dat zorgde voor wat pech. “Hij bleef maar op mijn bumper zitten en toen ging het fout. Ik vloog aan het eind van de Europalaan van de baan en ben daardoor zesde geworden. Daarover was ik wel teleurgesteld.”

Maar niet al te lang getreurd dan toch, want Lucas wist dat hij op zondag met nog twee races te gaan nog alle kans had op de titel. Tijdens de tweede kwalificatie, die in de regen werd afgewerkt, reed hij de zevende tijd. De derde race van het weekeinde werd net zoals de kwalificatie in natte omstandigheden afgewerkt. “Ik ging niet hard genoeg”, vond Lucas. “In de BNL zijn we bij in de micromax-klasse verplicht om met slicks te rijden. Het gaat zo langzaam, dat is frustrerend.”

Lucas Schoenmakers kampioen

Toch liet hij zich niet gek maken. Na als vijfde over de finish te zijn gekomen, had hij in de slotrace van het kampioenschap wat te bewijzen, vond Lucas. Dat demonstreerde hij meteen na de start op overtuigende wijze. De talentvolle rijder was maar liefst een halve seconde per ronde sneller dan de nummer twee. “Ik wilde zo graag kampioen worden”, zei Lucas, “en in stijl afsluiten. Kampioen worden is wel de kers op de taart. Het is echt heel erg leuk. Het voelt ook als een opluchting. Zo van: zie je wel dat ik het kan!”

Lucas Schoenmakers bedankt Hugo Motorsports en Lars Lamborelle, Data Pulse, zijn vader en moeder en Dela Verzekeringen. Zij helpen hem de kartsport te kunnen beoefenen.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS