Karting • Belgisch Kampioenschap

Luca Leistra komt met bijzonder afscheidscadeau voor zijn monteur: P1 in laatste race BMC!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 4 november 2016 19:17 • Print artikel

GENK - Zo, die staat! Met zijn eerste plaats in het dagklassement tijdens het slotweekeinde van de Belgian Max Challenge (BMC) liet karttalent Luca Leistra in de Minimax-klasse nog maar eens zijn klasse zien. Het betekende een meer dan waardige afsluiter van een fraai kartseizoen voor de elfjarige rijder uit Brasschaat, die bovendien tweede werd in de eindstand van het Belgisch kampioenschap. Zo had hij dan toch zijn gewenste afscheidscadeau voor een speciaal persoon bij elkaar gereden.

Luca Leistra wint in Genk

“Ik ben wel blij”, was de logische reactie van Luca na afloop, om zich meteen daarna te herstellen: “Nee, echt wel superblij.” Dat laatste had een reden. Natuurlijk was hij blij omdat hij het dagklassement met de derde, eerste en eerste plaats in de respectievelijke races overtuigend had gewonnen, maar ook omdat hij Uwe Neuhaus zo het mooiste afscheid denkbaar had gegeven.

Hoe dat zat? Wel, Neuhaus, de afgelopen twee jaar Luca’s trouwe monteur die ervoor zorgde dat de jonge Belg steeds voorin te vinden was, neemt afscheid van de kartsport. De zesde en laatste ronde van de BMC van 2016 was zijn laatste raceweekeinde. Luca wilde daarom niets liever dan het dagklassement winnen om zijn monteur een mooi cadeau te gunnen bij zijn afscheid. “Ik ben heel blij dat dat gelukt is”, zei Luca. “Uwe was ook heel blij. Hij begon bijna te wenen en zei dat ik het supergoed had gedaan.”

Dat Luca weleens zijn gewenste afscheidscadeau daadwerkelijk bij elkaar zou rijden, werd al op zaterdag al duidelijk. De sympathieke jongeling snelde tijdens de kwalificatie naar de tweede tijd en dus mocht hij de eerste race van de voorste startrij beginnen. “Ik had een goede start. Ik haalde direct de nummer één in”, zei Luca. “Daarna kwam Mike van Vugt me voorbij en later ook Kobe Pauwels en Scott Westhovens. Maar toen haalde ik Scott terug in en ben ik derde geworden.”

Het bleek uiteindelijk slechts het begin van een succesvol weekeinde waarin Luca bewees dat hij heus nog beter kon. Want in race twee was de van de derde plek vertrokken inwoner van Brasschaat weldra opgerukt naar de koppositie. Hoewel het vuur hem flink aan de schenen werd gelegd, bleef Luca op kop en pakte zo zijn eerste mancheoverwinning van de dag!

Luca Leistra

Ook in de derde race liet hij zien dat hij degene is die zondag het tempo dicteerde in de Minimax-klasse. In eerste instantie werd de van poleposition gestarte rijder nog wel ingehaald door Mike van Vugt, maar die kon niet lang genieten van diens koppositie in de race. “Twee bochten later haalde ik hem terug in en daarna heb ik steeds op kop gereden en zo ook de derde race gewonnen.”

Behalve de dagoverwinning pakte Luca ook de tweede plaats in het eindklassement in het BMC-kampioenschap. Een knap resultaat van een beloftevol rijder die een jaar eerder in zijn debuutjaar als vierde was geëindigd in de eindstand. “Ik heb constant gereden. Daar ben ik blij mee. Het was mijn tweede jaar in de Minimax en wilde natuurlijk graag eerste worden. Jammer dat dat niet is gelukt, maar de tweede plaats is ook heel mooi. Ik ben tevreden over mijn seizoen. Ik heb me tijdens de races beter leren concentreren, ik ben constanter gaan rijden en ik heb vooral heel veel plezier gehad. Het is jammer dat het er nu op zit, want ik had graag verder gereden. Nu ga ik heel veel trainen!”

Luca Leistra bedankt zijn vader voor alle steun en de mogelijkheid dat hij zijn sport kan beoefenen. Luca wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Vertigo, Credifact, FMA, Tumio, GKS, PL8 Design en Rent a lounge.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS