Karting • Belgisch Kampioenschap

Luca Leistra domineert in Spa-Francorchamps en stevent af op titel in Belgian Max Challenge

Uitgegeven door Bas Kaligis • 9 augustus 2017 09:20 • Print artikel

SPA-FRANCORCHAMPS – De poleposition tijdens de kwalificatie en drie raceoverwinningen in de Rotax Max juniorenklasse, dat betekende natuurlijk de dagzege voor de razendsnelle karter Luca Leistra. De pas twaafjarige inwoner van Brasschaat was zondag tijdens de vierde ronde van het BMC-kampioenschap opnieuw ontketend op het circuit van Spa-Francorchamps. Een week eerder was hij tijdens de vierde ronde van het Europees kampioenschap Rotax Max ook al snel geweest. Op het circuit van Wackersdorf werd hij toen heel knap derde en pakte zijn eerste Internationale podium.

Luca Leistra wint in Spa-Francorchamps

Luca was blij, trots en tevreden na afloop van de races op het Belgische Ardennencircuit. Natuurlijk wist hij dat hij tot de snelsten in zijn klasse behoort, maar het was op de technische omloop natuurlijk nog even afwachten of hij zich opnieuw vooraan kon handhaven. “Er is veel competitie in dit kampioenschap”, zei Luca. “Dat maakt het wel moeilijk om te winnen, zeker met jongens als Kobe Pauwels als tegenstander.”

Mocht hij vooraf al enige twijfel hebben gehad dan was die onnodig, getuige zijn dominantie. De poleposition pakken en dan alle drie de races winnen; het is slechts weinigen gegeven. Luca gaat nu fier aan kop in het kampioenschap en richt zich dan ook op niets anders dan de titel. Heel knap voor een rijder die dit jaar debuteerde bij de junioren. “Het kampioenschap winnen moet lukken”, zei hij zelfverzekerd.

Maar daar had hij dan ook alle reden toe, gezien zijn optreden in Spa, en eigenlijk het hele seizoen al. Zondag pakte hij tijdens de eerste race meteen kopstart. In het begin kwam nog een aantal rijders dichterbij, maar even later was Luca gevlogen. “Ik probeerde me gewoon goed te concentreren en niet te veel achterom te kijken. Dan ga ik als vanzelf harder en harder. Op de finish had ik 4.7 seconden voorsprong op de nummer twee.”

Een scenario dat ook min of meer gold voor race twee en drie. Daarin was de voorsprong op de finish weliswaar iets minder groot – respectievelijk 2,1 en 2,6 seconden –, hij won ze mooi wel. Al had zijn rijden in race twee iets beter gemogen, vond Luca. “Ik heb wat foutjes gemaakt in die race. Ik keek te veel achterom. De anderen zaten wel even dicht op me, maar gelukkig had ik genoeg voorsprong. Ik weet nu dat ik niet te veel moet omkijken. Uiteindelijk ben ik weer blij met mijn prestaties. Drie keer winnen is mooi!"

Podium Rotax Max junior, Luca derde

Desondanks was Luca steevast zo snel dat hij toch op kop kon blijven. Het Belgische racetalent rijdt sowieso het hele seizoen al sterk. Het ultieme bewijs leverde hij een week geleden tijdens de derde ronde van het Europees kampioenschap Rotax Max in Wackersdorf. Hij werd er derde in de finale en dat betekende zijn eerste podiumplaats in dat prestigieuze kampioenschap. Een heel knappe prestatie, zeker ook gezien het feit dat hij in het begin van de race van de baan werd geduwd waardoor hij terugviel tot de zesde plaats. Achteraf baalde hij daar toch een beetje van. “Ik reed de snelste raceronde, dus ik had de snelheid om te winnen”, zei Luca. “Maar derde is toch ook wel een mooi resultaat in het EK.”

Bovendien had hij weer het nodige geleerd als karter. “In het EK leer je beter strijden met de andere rijders. Iedereen zit dichter bij elkaar en er zijn meer deelnemers. Dat ik in dat veld dan derde word, is mooi. Wat dat betreft ben ik wel trots op mezelf!”

Luca Leistra wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Vertigo, Credifact, FMA, Tumio, Bouvin Power, PL8 Design en Rent a Lounge.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS