Karting • Belgisch Kampioenschap

Lars van Vark geeft indrukwekkend visitekaartje af in de eerste BMC op Genk: "Het voelt super!"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 6 maart 2017 12:47 • Print artikel

GENK – Voor karter Lars van Vark was de start van het kick-off van het nieuwe kartseizoen een bijzondere manier om te beginnen. De zeventienjarige inwoner van Woudrichem won namelijk op overtuigende wijze de eerste ronde van de Belgian Max Challenge. In de Rotax Max Senioren-klasse claimde hij zo op het circuit van Genk zijn eerste dagzege ooit en begon zo uitermate voortvarend aan het nieuwe seizoen.
 

Lars van Vark wint eerste race van de BMC in Genk

En dus kon hij met een goed geluimd gemoed terugblikken op de races op de Belgische piste. “Ja, het voelt super. Ik heb mijn eerste race op hoog niveau gewonnen. Dat is iets bijzonders; twee keer gewonnen en één keer derde. Dat was ruim voldoende voor de dagzege. Ondanks dat het lastige omstandigheden om de kart op de baan te houden vanwege de halfnatte baan. Op die manier winnen is erg mooi.”
 
Dat niet alleen, het was zijn eerste raceoverwinning. “Dat is speciaal”, zo wist Lars inmiddels uit ervaring. “Ik dacht tijdens de trainingen al dat er wel wat mogelijk moest zijn en dat bleek. Om zo het seizoen te beginnen geeft vertrouwen. Vorig jaar was ik al blij als ik bij de eerste drie eindigde, maar dit smaakt naar meer.”

Zijn weekeinde begon direct goed door zijn overwinning in de eerste race. De start van Lars in race één was goed. “Ik lag gelijk tweede en een ronde later al op kop”, aldus de sympathieke Brabander. “Ik hield mijn hoofd koel. Toen het droger werd, voerde ik het tempo op. Ik had al snel door dat de baanomstandigheden beter werden.” Dat bleek ook uit zijn rondetijden. Hij bracht de snelste ronde van race één op de klokken.

Door zijn overwinning mocht hij tijdens de tweede race van kop starten. Hij sloeg meteen een gat en kon de vervolgens eerste plaats consolideren. Lars blikte er met genoegen op terug: “Het was de meest eenvoudige race die ik ooit heb gehad.”
 
Tijdens race drie pakte Lars opnieuw kopstart, maar Dylan Lahaye kwam opzetten. “Ik dacht ik kan beter volgen, we reden weg, maar Myles Apps kwam eraan. Ik lag op een gegeven moment derde en ik wist dat dat voldoende was voor de eindoverwinning. We hadden met zijn drieën een gigantisch gat, ik hoefde geen risico te nemen.”  
 
Lars begon op elfjarige leeftijd met karten. Dat was na een vakantie op het eiland Texel. “Daar was een kartbaan. Toen mocht ik rijden van mijn ouders en ik was gelijk verkocht”, vertelt hij. “Dit wilde ik ook. We hebben toen op Marktplaats een oud kartje gekocht. We hebben daarna heel veel op Strijen gereden. Op een gegeven moment kwamen we in contact met Dirk van de Pol van Van der Pol Kart Racing.” Eind 2011 reed hij zijn eerste race. Dat was in de Rotax Max Junioren-klasse. “Die ging niet slecht, ik was vijfde overall. Ik heb bij Dirk van der Pol en zijn zonen Joost en Nelson veel geleerd.” 
 
Eind 2015 maakte hij de stap naar Daems Racing. En het ging direct goed bij het team van Jan Daems. Vorig jaar met name draaide hij een heel goed seizoen. Hij werd overall vierde bij de Rotax Max Senioren. “We waren dat jaar al constant en hadden de snelheid om te winnen. In 2016 hadden we nog net niet het geluk om te winnen. Maar dit jaar viel bij de eerste race in Genk gelijk alles op zijn plaats!”

Lars van Vark podium
 
Lars heeft nog geen sponsoren maar kan wel wat support gebruiken. Voorlopig wil hij het voorlopig bij het karten houden, al lonkt autosport in de verte natuurlijk wel. “De autosport zou mooi zijn, maar is erg duur. Maar karten is mijn passie, ik leef ervoor.”

Lars van Vark bedankt naast zijn team Daems Racing en zijn monteur Max Timmermans bovenal zijn ouders. “Mijn pa helpt mij met zijn hele hart en ziel.” Zijn vader Jan van Vark was dan ook maar wat trots toen hij zijn zoon zag racen en als dagwinnaar zag worden gehuldigd. “Ik dacht eerst: wat gebeurt hier, wauw”, aldus vader Van Vark. Die ziet het karten van Lars ook als zijn hobby. Samen met zijn zoon naar het racen. “We proberen ieder weekend te rijden. Karting is een prachtige sport. Je moet een team vormen, samenwerken. We trainen veel, dan zijn we samen. Ik zorg dat-ie zijn kilometers maakt. Dit komt niet aanwaaien. Je moet er wat voor doen. Ik vind het superleuk, je doet samen wat, het is vader en zoon samen. Het kost bloed zweet en tranen, het gaat om doorzetten, tegenslagen overwinnen is ook een talent. Dat Lars nu dan wint is een mooie beloning.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS