Karting • Belgisch Kampioenschap

Kaï Rillaerts bezig aan ijzersterk raceseizoen; overwinning in BNL Ostricourt bevestigt topvorm

Uitgegeven door Bas Kaligis • 5 juli 2017 18:12 • Print artikel

OSTRICOURT – Drie van de vier races won hij en dus was ook de tweede ronde van het BNL-kampioenschap een prooi voor karter Kaï Rillaerts. Op het circuit van Ostricourt in Frankrijk bewees het tienjarige kartpiloot uit Tremelo op overtuigende wijze dat hij een talent is om rekening mee te houden. Het past in de trend van dit seizoen, waarin de jonge Belg in twee kampioenschappen domineert in de Minimax-klasse. Maar wat wil je ook, als je weleens les hebt gehad van niemand minder dan Max Verstappen?

Kaï Rillaerts sterk naar overwinning in Ostricourt


Zo langzamerhand is het een tamelijk onwaarschijnlijk seizoen aan het worden voor Kaï. Onwaarschijnlijk voor wat betreft zijn successen. Hoezo? Wel, hij heeft tot dusver in elk raceweekeinde waar hij aan meedeed op het podium gestaan. Zo won hij de eerste twee ronden van het BMC-kampioenschap, won hij de BNL kick-off, werd hij tweede tijdens de eerste ronde van de BNL en won hij afgelopen weekeinde dus de tweede ronde van het BNL-kampioenschap. En dan is hij ook nog eens de jongste deelnemer.

“Het is leuk om iedereen klop te geven”, bleef Kaï bescheiden na afloop van de races op de Franse piste. “Ik hoop dit jaar kampioen te worden in de BNL en de BMC, want dan heb ik volgend jaar een gratis seizoen. En als je in de BNL kampioen wordt, krijg je een ticket voor de Supranationals in Las Vegas.”

En die kans lijkt vooralsnog alleszins aanwezig want Kaï staat in beide kampioenschappen bovenaan. Hij ontpopt zich dan ook hoe langer hoe meer als een groot talent. Knap dat hij zo dominant in de rondte gaat dit seizoen. Vooral ook omdat het pas zijn derde seizoen is als wedstrijdkarter. “Dat het nu zo goed gaat, voelt heel goed.”

Het is dankzij zijn neef dat hij is gaan karten. Voorheen was Kaï motorcrosser en trainde hij vaak op de motorcrossbaan die naast het kartcircuit van Genk ligt. Zijn neef, een karter, nodigde hem op een dag uit eens een kart te proberen. Kaï: “Dat ben ik gaan doen. Het bleek leuker dan crossen. Op de motor was ik vaak laatste en in de kart reed ik in de Micromax-klasse meteen vooraan.” Waar hem dat verschil in zit? “Het verschil tussen twee en vier wielen?”, vroeg hij zich hardop af.

Kaï Rillaerts wint BNL in Ostricourt


Het leuke aan karten zit hem wat Kaï betreft in de snelheid, door bochten rijden en het feit dat hij laag bij de grond over het asfalt zoeft. “En als de baan nat is, soms driftend. Dat is het leuke aan regen in de racen.” Zijn doel? De Formule 1 natuurlijk. Hij heeft dankzij het bedrijf van zijn vader, dat aan het team van Red Bull levert, de sport al eens van dichtbij kunnen bekijken. Sindsdien wil hij niets liever dan de koningsklasse van de autosport halen. “Ik heb er in de pitboxen kunnen kijken. Ik heb daar ook Max Verstappen gezien. Gekeken hoe ze alles doen, met de data en hoe ze daar codetaal spreken.”

Om het nog mooier te maken: op de kartbaan van Genk heeft hij regelmatig met zijn held Max Verstappen getraind. “Ik heb ook weleens les van hem gehad. Hij weet echt heel veel van karten, het waren heel nuttige tips.” Welke dat waren? Dat houdt hij natuurlijk liever geheim. Maar ze werken blijkbaar wel, want Kaï staat niet voor niets bovenaan in twee kampioenschappen.

Zijn volgende wedstrijd is de vijfde ronde van het Nederlands kampioenschap van Chrono, die op de baan van Spa-Francorchamps wordt gehouden. “Dat is een mooie voorbereidingswedstrijd op de BMC-wedstrijd daar”, zei Kaï. “Het is geen simpele baan, maar daardoor wel erg leuk om op te rijden. Ik heb er heel veel zin in!”

Kaï Rillaerts bedankt zijn vader en moeder. “Papa sleutelt voor me. Leuk om met hem te kunnen samenwerken. We hebben een goede band, het klikt heel goed. En mijn moeder zorgt dat alles er omheen soepeltjes verloopt.” Ook bedankt hij zijn school; Koninklijk Atheneum Keerbergen.

Kaï Rillaerts wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Azza Service Point, PVI Carrosserie, Jaguar Land Rover Leuven Mechelen, Kaico.be, Bardahl en Sortimo.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS