Karting • Belgisch Kampioenschap

Ilian Bruynseels toont veerkracht en wint alsnog! "Drie zeges hier, het waren mooie dagen”

Uitgegeven door Bas Kaligis • 7 juli 2017 13:45 • Print artikel

OSTRICOURT – Zijn kansen leken verkeken nadat karter Ilian Bruynseels tijdens de eerste race van het weekeinde in Ostricourt was uitgevallen. Maar daarna won de veertienjarige rijder uit Hulshout doodleuk de resterende drie en werd zo alsnog winnaar van de tweede ronde van de BNL in de Junioren-klasse. Over veerkracht gesproken…

Illian Bruynseels

“Ik ben heel tevreden”, was de logische reactie van Ilian na afloop. “Ik had niet verwacht nog eerste te worden. Maar ik ben blijven vechten en dat werd beloond. Dat is wel fijn om te weten. Zeker omdat ik in de eerste race ben uitgevallen met een lekke band.” Na die eerste race liet Ilian het hoofd dan ook niet hangen. “Het was zeker niet moeilijk om alles te blijven geven. Ik ging er gewoon voor.”

Dat hij de overige drie races won, had de talentvolle rijder van Vici Motorsports niet eens heel erg verbaasd. “Ik had van tevoren wel verwacht dat ik hier kon winnen. Ik vind het een leuke baan, hij is technisch en ik kende hem nog goed van vorig seizoen.” Toen had hij een pechjaar, maar werd hij niettemin nog steeds knap vierde in de eindstand bij de junioren. Ook eindigde hij als beste rookie. Dit seizoen telt echter maar één ding en dat is de titel. “Dat ga ik natuurlijk wel proberen. Want dan krijg je een ticket voor de Supranationals in Las Vegas en daar wil ik heel graag naartoe.”

Zijn weekeinde op het circuit van Ostricourt begon overigens niet helemaal vlekkeloos. Op zaterdag kwam de sympathieke Belg tijdens de kwalificatie niet verder dan de dertiende tijd en dat was beneden verwachting. “Maar dat kwam omdat we per ongeluk een verkeerd tandwiel hadden gestoken”, legde Ilian uit.

Dat betekende dat hij in de eerste race flink aan de bak moest. Dat lukte hem wonderwel, want halverwege leidde hij zowaar de wedstrijd! Helaas kreeg hij meer en meer te maken met een leeglopende band. “De kart begon tijdens de race meer en meer te glijden. In het begin had ik dat nog niet echt in de gaten natuurlijk, maar op een gegeven moment kwam ik door die lekke band naast de baan terecht, vloog daarbij even door de lucht en nadat ik was neergekomen was de band in één klap leeg. Ik dacht dat mijn weekend naar de klote was.”

Zijn uitvalbeurt betekende dat hij opnieuw een flink aantal plaatsen moest goed maken. Opnieuw begonnen van de dertiende plaats toonde hij zich een pak sneller dan de rest en weldra claimde hij opnieuw de leidende positie in de race. “Daarna heb ik de koppositie kunnen behouden en heb ik de race gewonnen.”

Een dag later ging het tijdens de kwalificatie voor de races op zondag al een stuk beter. Hij reed deze keer een sterke tweede tijd en mocht zodoende op die plek beginnen voor de derde race van het weekeinde. “Aan het einde van het rechte stuk ging ik als eerste door de bocht. Daarna heb ik de hele race op kop gelegen. Ik had uiteindelijk een gat van een paar seconden op de nummer twee.”

Ilian Bruynseels

En toen werd het voor Ilian natuurlijk een prestigestrijd om ook de vierde en laatste race van het weekeinde te winnen. Gestart van poleposition ging hij er als een speer vandoor. Zo kwam hij na iedere ronde aan kop te hebben gereden, voor de derde keer in één weekeinde als winnaar voorbij de finishvlag gesneld. “Alleen de laatste drie, vier ronden waren wat lastiger omdat mijn bandendruk wat te hoog was. Daardoor kwam Luca (Leistra, red.) dichterbij. Het was nog wel spannend in de laatste ronde. Gelukkig kon ik goed rustig blijven.”

En zo gebeurde het dus, dat Ilian na zijn DNF in de eerste race toch nog dagwinnaar werd. “Het was een hele opluchting. Drie zeges hier, het waren mooie dagen.”

Ilian Bruynseels bedankt zijn vader en moeder, Vici Motorsports en Birger Bouvin voor de motoren.

Ilian Bruynseels wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Iliano Tegel- en parketwerken.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS