Karting • Belgisch Kampioenschap

Douwe Dedecker toont opnieuw zijn klasse met drie manchezeges!: "Het was dus wel spannend"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 9 juli 2017 11:35 • Print artikel

OSTRICOURT – Met drie mancheoverwinningen en een derde plaats wekte het natuurlijk geen verbazing dat karter Douwe Dedecker tijdens de tweede ronde van de BNL als overall winnaar werd gehuldigd in de Micromax-klasse. Maar wie weet dat de negenjarige rijder uit Bree pas sinds september vorig jaar aan wedstrijdrijden doet, beseft hoe knap zijn prestatie op het circuit van Ostricourt was.

Succesvolle combinatie

Oké, de uitslag in de derde race had wat beter gemoeten, vond Douwe – hij had naar eigen zeggen te lang gewacht om de nummer twee aan te vallen waardoor hij genoegen moest nemen met de derde plek – maar al met al had hij het natuurlijk ronduit geweldig gedaan met drie manchezeges. “Ik ben heel blij”, was dan ook zijn logische reactie. “Ik had wel verwacht dat ik hier kon winnen. Ik weet dat ik snel kan zijn. Maar Tom Braeken en Lewis Moulaert ook snel zijn op deze baan en zij ook konden winnen. Het was dus wel spannend.”

Douwe slaagde er niettemin in het hoofd koel te houden en pakte zo op overtuigende wijze de dagoverwinning op de Franse piste. En, nog belangijker: hij staat nu bovenaan in het kampioenschap. Zijn ambitie dat hij dit jaar in de BNL het kampioenschap wil winnen, wekt dan ook geen bevreemding. Feit blijft wel dat Douwe nog altijd een rookie is. Toegegeven, vorig jaar werkte de rijder van GKS Lemmens Power aan het eind van het seizoen al een paar wedstrijden af in de Micromax-klasse, maar het huidige seizoen is pas zijn eerste volledige seizoen als wedstrijdrijder.

Met zijn talent lijkt het dus wel snor te zitten. Dat hij ook in Ostricourt snel zou zijn, bleek al tijdens de trainingen waarin hij ronde op ronde een snelle tijd neerzette. Dat resulteerde op zaterdag tijdens de eerste kwalificatie in de tweede tijd. Een uitstekend uitgangspunt voor de twee races die die dag zouden volgen.

Tijdens de eerste race raakt het jonge talent op een gegeven moment in gevecht met Senna Versluijs om de tweede plaats. Daarbij ging Douwde door het gras, maar hij liet zich er niet door van de wijs brengen. Hij knokte zich terug, greep zelfs nog de leiding in de race en kwam uiteindelijk als winnaar voorbij de finishvlag.

Een crash bij de start in race twee zorgde direct voor spanning en sensatie. Maar Douwe bleef daarbij ongeschonden en denderde als eerste door de eerste bocht. Hij pakte direct vijf seconden voorsprong en in het vervolg verdubbelde hij die marge nog zelfs. Zo kwam hij dus met tien seconden voorsprong als eerste over de finish.

Uiteraard wilde Douwe een dag later het resultaat van de manches op zaterdag maar wat graag herhalen tijdens de eerste race van zondag. Hij had zich ’s ochtends op poleposition gekwalificeerd en buitte die plaats uit met een goede start. Niet veel later werd hij echter van achteren geraakt en zakte hij terug naar de vierde plaats. De sympathieke Belg vocht zich terug naar de tweede plaats, maar moest later toch weer een plaatsje afstaan. Natuurlijk wilde Douwe dat niet op zich laten zitten. Hij wachtte het goede moment af om een aanval te plaatsen maar, wachtte uiteindelijk wat te lang. Zodoende moest hij genoegen nemen met de derde plaats.

Team GKS in de prijzen, Douwe Dedecker wint bij Micro Max

Tijdens de slotrace van het weekeinde in Frankrijk had Douwe dus wat recht te zetten, vond hij. Hij kwam als tweede door de eerste bocht, maar raakte enige tijd later die plaats kwijt aan Braeken. Toch slaagde hij erin die plaats te heroveren om uiteindelijk de koppositie voor zich op te eisen. Vlak achter hem was het Braeken die alles probeerde om de leiding in de race over te nemen, maar Douwe bleek tegen de druk bestand en knalde voor de derde keer in het weekeinde als eerste over de finish.

“Ik ben er wel aan gewend dat er iemand vlak achter me rijdt. Daar train ik heel veel op”, zei de trotse winnaar. “Ik werd er dan ook niet zenuwachtig van. Al scheelde het niet veel of ik was nog ingehaald. Maar gelukkig heb ik ook de laatste race gewonnen. Winnen blijft leuk! Je krijgt dan de meeste punten voor het kampioenschap en als je kampioen wordt, krijg je een grote beker.”

Douwe Dedecker bedankt zijn mekanieker Tim, Tom, Rick en zijn papa en mama en zus.

Douwe Dedecker wordt in zijn raceactiviteiten gesteund door: Jochen Leën, Aqua Pura, Vini del Mondo, AP Chapewerken en PL8 Design.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS