Karting • Belgisch Kampioenschap

Dani van Dijk is een bikkel: met koorts en wilskracht naar de BNL-rookietitel: "Een kick"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 7 september 2016 14:31 • Print artikel

GENK – Wie talent en wilskracht heeft, kan ver komen in de kartsport. Dat bewees Dani van Dijk afgelopen weekeinde overtuigend op het circuit van Genk. De twaalfjarige rijder uit Diemen eiste tijdens de derde en laatste ronde van het Benelux (BNL)-kampioenschap de rookietitel voor zich op in de Minimax-klasse. Dat terwijl hij reed met koorts!

Dani van Dijk

Echt vrolijk keek Dani niet na afloop van de races op de Belgische piste. Genieten van zijn fraaie rookiebeker kwam later wel, dacht de jonge Noord-Hollander. Met een verse paracetamol in zijn maag deed de rijder uit de stal van Pierre Redeker zijn verhaal. Dat was er één van nooit willen opgeven. Want hoewel hij ziek was, die rookietitel moest en zou de zijne worden.

“Daarom wilde ik per se rijden”, zei Dani, die knap vijfde was geworden in het eindklassement. “Nu ben ik blij dat ik rookiekampioen ben geworden. Toch had er vandaag nog meer ingezeten. Ik had nog derde in het eindklassement kunnen worden, maar het ging vandaag niet helemaal lekker. Ik had gewoon mijn dag niet.”

Dat was natuurlijk niet zo gek voor iemand die ziek in zijn kart zat. Dat hij die reden desondanks weigerde te accepteren als reden voor zijn – in zijn ogen – niet helemaal tevredenstellende rijden, zegt veel over de topsportmentaliteit die de nog altijd pas twaalfjarige rijder al heeft ontwikkeld. De rookie-titel kwam overigens niet als een grote verrassing voor Dani. “Ik had wel een beetje verwacht dat ik die zou winnen. Ik stond er goed voor in het kampioenschap en ik heb het hele seizoen lekker gereden. Dat het dan ook lukt, geeft best een beetje een kick.”

Tijdens race één werd hij knap vierde en nam daarmee al een voorschot op de rookietitel. Toch vond de immer zelfkritische Dani dat het nog beter had gemoeten. “Die vierde plek was minder goed dan ik had verwacht. Ik reed mijn lijnen niet allemaal perfect. Ik heb even geknokt met het groepje vooraan, maar later zakte ik wat af.”

Race twee ging gelukkig al een stuk beter. De kart lag goed en de motor liep als een zonnetje. “Ik had een goede start en lag daardoor snel vooraan”, zei Dani. “Ik ben toen met Mike van Vugt weggereden van de rest en ben toen tweede geworden. Daar was ik wel tevreden over.” Bovendien kon de prijs van beste rookie hem al nauwelijks meer ontgaan. Met nog slechts twee races te gaan, was die immers nadrukkelijk binnen handbereik gekomen.

Maar eerst moest hij nog de kwalificatie rijden voor die laatste twee wedstrijden. Die viel helaas ietsje tegen doordat de zieke Dani in regenachtige omstandigheden niet verder kwam dan de dertiende tijd. “Ik zat niet zo lekker in mijn vel. Die dertiende tijd vond ik niet goed, maar dat kon ook niet anders want kiplekker voelde ik me niet.” Maar kort na de start van race één op zondag was Dani al opgerukt naar de tiende plaats. Even leek hij nog wat plaatsen goed te kunnen maken, maar helaas stokte zijn opmars.

Dani van Dijk en Kissmiss podium Genk

Ook tijdens de slotrace van het kampioenschap zat de koorts hem nog altijd dwars. Daardoor presteerde hij net even minder goed dan hij had gewild. “Ik was gewoon iets minder scherp dan normaal.” Dat hij uiteindelijk zesde werd, vond Dani dan ook niet goed genoeg, fanatiek als hij is. “Ik had ook derde in het eindklassement kunnen worden”, herhaalde hij. Maar toen hij eraan werd herinnerd dat hij toch mooi wél de rookietitel had gewonnen, kon er toch nog een lachje bij de zieke Dani vanaf. Hij had een prestatie van formaat geleverd die ze hem niet meer afpakken!

Dani bedankt zijn familie en Pierre Redeker voor ‘de bom van een motor’, maar in het bijzonder zijn vader. “Ik wil hem bedanken voor het weekend”, zei Dani. “Ik vind het heel leuk om met hem naar de kartbaan te gaan.

Dani van Dijk wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Keurslager Michel en Miriam Schöningh, TextPosters.com, IJspret Amsterdam en Limoshare.biz.

Facebook Dani van Dijk

Website Dani van Dijk

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS