Karting • Belgisch Kampioenschap

Altijd in de aanval: Douwe Dedecker toont talent in Kerpen; "Ik vind het superleuk om te racen!”

Uitgegeven door Bas Kaligis • 9 juni 2017 12:17 • Print artikel

KERPEN – In pas zijn vijfde race in de Belgische Rotax Max-klasse toonde karter Douwe Dedecker al dat hij een talent is. De negenjarige rijder uit Bree werd afgelopen weekeinde heel knap derde tijdens de derde ronde van de Belgian Max Challenge. Op het circuit van Kerpen bewees hij in de Micromax-klasse dat hij een rijder is om rekening mee te houden.

Douwe Dedecker podium Micro Max

Het was dan ook een tevreden Douwde die na afloop zijn relaas deed over zijn prestaties op de Erftlandring in Duitsland. “Ik was wel redelijk blij toen ik hoorde dat ik derde was”, zei hij met een lach op zijn gezicht. “Want ik was er niet zeker van of me dat nog gelukt was.”

Dat had alles te maken met zijn derde race. Hoewel Douwe in de eerste twee races razendknap als tweede was geëindigd, leek een podiumplaats plots een pak moeilijker geworden na zijn tiende plaats in de derde race. Dat kwam door een korte aanraking met de rijder op kop. Douwe, die meereed in de kopgroep, viel ver terug en moest plots aan een inhaalrace beginnen. Daarin reed hij zowaar de snelste rondetijd en haalde in de laatste ronde ook nog eens vier man in. “Ik wilde het podium nog halen. Je moet nooit opgeven.”

Daarin had hij dus groot gelijk, want dat podium haalde hij. Natuurlijk was het mede te danken aan zijn uitstekende optreden tijdens de eerste twee races. In de eerste race had de van de tweede plaats vertrokken Douwe een wat mindere start. Hij viel terug naar de vijfde plaats, maar op basis van talent en zijn vechtersmentaliteit maakte hij weldra de verloren plaatsen goed. Zo kwam hij als tweede over de finish en kon hij tevreden uit zijn kart stappen.

Tijdens de tweede race kwam de opnieuw als tweede gestarte Douwe als vierde door de eerste bocht. Diezelfde ronde pakte hij nog een plaats terug. Dat gebeurde zeer fraai in een bocht, buitenom. Zodoende lag hij in één ruk zowaar weer tweede. “Daarna heb ik Dani (van Ruiten die op kop lag, red.) opgeduwd en zijn we samen heel ver weg gereden. We hebben drie, vier ronden samengewerkt om een gat te slaan. Ik heb Dani daarna nog geprobeerd in te halen, maar hij liet geen ruimte vallen. We hebben echt op het scherp van de snede geracet.”

Douwe Dedecker aan de leiding


Dat Douwe zo rap was op het circuit in Kerpen hoefde overigens niet te verbazen. De fanatieke jonge Belg racet er graag. “Ik vind het een leuke baan. Hij is zigzaggend met veel chicanes. Daar kun je ook nog eens hard doorheen omdat ik veel snelheid heb.” Daarvoor bedankt hij zijn monteur Tim Moors die hem veel bijbrengt over zijn sport. “Tim monteert de kart ook heel goed. Hij stond dit weekend weer supergoed afgesteld.”

Wat wellicht meer verbazing wekte, was zijn race-intelligentie. Douwe racet pas sinds eind vorig seizoen en reed in Kerpen pas zijn vijfde race in de Rotax Max. Het feit dat hij Dani van Ruiten in de tweede race opduwde om samen weg te komen, toonde overduidelijk dat hij een groot talent is van wie veel mag worden verwacht de komende tijd. Douwe zelf bleef er nuchter onder. “Ik doe gewoon mijn best. Ik vind het superleuk om te racen!”

Douwe Dedecker wordt in zijn raceactiviteiten gesteund door: Jochen Leën, Aqua Pura, Vini del Mondo, AP Chapewerken en PL8 Design.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS