Autosport NL • Autosport NL Diversen

Een nieuw jaar, een nieuw raceseizoen voor Team Bleekmolen met deelname aan diverse kampioenschappen

Uitgegeven door Johan Vis • 19 mei 2017 12:11 • Print artikel

Het nieuwe raceseizoen van de Renault Clio Cup is aanstaande en het belooft weer een mooi jaar te worden waarin gereden wordt op een aantal wonderschone circuits. Team Bleekemolen strijdt tezamen met sponsors HSU, Homesec, State of Art, Febo, DeliXL, Alfredo Espresso, Edauw & Johannissen, HydroPro, Race Planet en Bioracer mee in de Clio Cup Central Europe-France en zal wederom voor goud gaan.

Team Bleekemolen

De eerste race, komend weekend in Pau, staat garant voor het nodige vuurwerk.Het “Monaco van de Pyreneeën” is een listig stratencircuit waar niet alleen overdag wordt gereden. Ook een nachtrace staat op het programma. Het is eenvoudig te stellen dat het circuit de Bleekemolens ligt. Michael pakte vorig
jaar de tweede stek in de gentlemen klasse, terwijl Sebastiaan zijn visitekaartje gaf aan de Franse en internationale concurrentie met een derde plaats in het hevig bevochten overall klassement. Welke klassering gaat het dit jaar worden? Aan Sebastiaans conditie zal het niet liggen, want de Clio Cup Benelux kampioen van 2014 en 2016 annex triatleet gaat komend jaar van start in zijn vierde en vijfde Ironman triathlon in Frankfurt en Kopenhagen.

GT MASTERS
De wedstrijd op thuishaven Zandvoort (23 juli) wordt al minstens zo spectaculair en staat gepland in het GT Masters weekend. Een must-see en daarnaast dé kans om Team Bleekemolen live in actie te zien.

Dit Clio Cup seizoen staan verder nog races in Spa-Francorchamps (11 juni), Nürburgring (6 augustus) en Hockenheim (24 september) op het programma.

null

WINST VOOR TEAM BLEEKEMOLEN OP SILVERSTONE

Naast de Renault Clio Cup komt Team Bleekemolen, net als in 2016, ook uit in de 24h Series met een SEAT Leon TCR. De start van het seizoen hiervan was voorbeeldig. In de eerste race op het Engelse Silverstone deden Sebastiaan Bleekemolen, René Steenmetz, Melvin de Groot en Robert Smith goede zaken. Met een riante voorsprong van 5 rondes kwamen de vier coureurs als winnaars over de finish.

De seizoensopener van de Hankook 24H Touring Car Endurance Series op het Britse circuit verliep vrijwel probleemloos voor het Nederlandse team. Alleen een lange pitstop van 14 minuten vanwege een gebroken voorschokdemper in de vroege ochtend leek even roet in het eten te gaan gooien.
Echter kende de concurrentie, die vooral uit andere Seat Leon TCR’s bestond, meer problemen, waardoor Team Bleekemolen onbedreigd naar de overwinning kon rijden.

Volgens Sebastiaan Bleekemolen duurde het wel even voordat hij de banden onder controle had: “Het was een spannende race vanaf de start. Het was heel belangrijk goed met de banden om te gaan en constante tijden te rijden. Daar kwamen we pas na de eerste stint achter (tijdens de trainingen heb je geen tijd voor een long run), waarbij ik begon met 2:14.9 en eindigde met een 2:23. Zo’n 9 seconden langzamer dus.”

REVANCHE VOOR TEAM BLEEKEMOLEN
Tijdens de lang durende pitstop gingen de gedachten even terug naar vorig jaar. Toen voerde het Nederlandse team 19 uur lang de race aan, maar viel toen uit als gevolg van een motordefect. Ditmaal bleef Team Bleekemolen uit de problemen. René Steenmetz stuurde na 549 ronden en een totaal gereden afstand van 3.239 kilometer de auto als winnaar over de eindstreep. De Audi RS3 LMS van Pit Lane Competizione finishte als tweede en de Seat Leon TCR van Modena Motorsports behaalde de laatste podiumplek.

“Het is een bijzondere ervaring zo’n race te winnen. Er waren 15 dezelfde auto’s TCR’s in onze klasse, dus dat maakt de overwinning alleen maar mooier.
“Als team hebben we goed hebben gewerkt. De rijders hebben foutloos gereden, de crew heeft fantastisch werk verricht. De champagne smaakte daardoor alleen maar beter, aldus Bleekemolen.”

null

VLIEGENDE START VOOR JEROEN BLEEKEMOLEN IN 2017

Het raceseizoen is nog jong, maar Jeroen Bleekemolen kent tot nu toe al een uiterst succesvol jaar met zijn nieuwe Mercedes-AMG GT. Een korte terugblik op de eerste races van Nederlands beste GT/Endurance coureur.

24 UUR VAN DUBAI
Na eerder al twee keer te hebben gezegevierd op het circuit van Dubai, liep de tiende deelname van Jeroen Bleekemolen uit op een teleurstelling. De Mercedes van Team Black Falcon, die door Bleekemolen op pole-position was gezet, ging gedurende het eerste uur aan de leiding. Met de Nederlander achter het stuur leek hij aanvankelijk te kunnen profiteren van de problemen bij de concurrentie, maar zag de finish uiteindelijk niet door een crash van teamgenoot Khaled Al-Qubaisi, vlak voor zonsopkomst. Tot dat moment had Jeroen er al meer dan zeven uur opzitten in zijn Mercedes.

24 UUR VAN DAYTONA
Daytona en Bleekemolen waren de afgelopen jaren geen gelukkige combinatie. Ondanks de vele goede races die Bleekemolen daar heeft gereden, is het nooit tot een overwinning gekomen. Met name door vele pechgevallen. Maar na een lange en intense strijd lukte het Bleekemolen dit jaar wel om de derde plaats te bemachtigen tijdens de spectaculaire en regenachtige ROLEX 24 uur van Daytona. Ondanks het gebrek aan topsnelheid slaagde het Amerikaanse Mercedes-AMG Riley team met naast Bleekemolen ook Ben Keating, Mario Farnbacher en Adam Christodoulou als coureurs erin om tijdens de race zelfs een lange tijd aan de leiding te rijden in de GTD klasse.

Na afloop van de race was er sprake van lichte tevredenheid bij Bleekemolen: “We hadden toch wel kansen op meer gehad, omdat we veel aan de leiding hebben gereden. De laatste drie uur heb ik hard moeten strijden. Maar onze auto had net de topsnelheid niet, en dan rijden ze je gewoon op het rechte stuk voorbij. Daar kun je niks aan doen en je kan ook niet verdedigen. Uiteindelijk waren er gewoon twee auto’s sneller, dus dat was jammer. Toch was het wel een topweekend voor ons, omdat we als team geen fouten hebben gemaakt en voldoende punten voor het kampioenschap hebben gescoord.

12 UUR VAN SEBRING
De volgende race van het IMSA Weatertech Sportscar Championship bracht eindelijk het gewenste succes: samen met teamgenoten Ben Keating en Mario Farnbacher schreef Bleekemolen de 12 uur van Sebring in de GTD-klasse op zijn naam. Het was ook meteen een bijzondere overwinning; het is de eerste zege van Mercedes in pas de tweede race van het Duitse merk in het IMSA-kampioenschap.
Bleekemolen en zijn teamgenoten moesten de 12 uur van Sebring als zevende in hun klasse aanvangen met de Mercedes-AMG GT3. Het zou echter niet lang duren voordat de Mercedes met startnummer 33 aan de leiding kwam te liggen dankzij een sterke stint van Bleekemolen.

In de slotfase moest het team van Riley Motorsports na de laatste neutralisatie even de leiding afstaan aan de Ferrari 488 GT3 met startnummer 63 van Scuderia Corsa, maar Bleekemolen nam geen genoegen met de tweede plek en stuurde zijn Mercedes drie kwartier voor het einde met een gedurfde actie langs de Ferrari van Alessandro Balzan, om de leiding vervolgens niet meer uit handen te geven.
“Dit is een uitstekende start van het seizoen. In Daytona was de derde plaats het hoogst haalbare, en dan nu de overwinning.”

LONG BEACH
Na de overwinning op Sebring haalde Bleekemolen op het circuit van Long Beach wederom het podium met zijn Mercedes-AMG GTD. In de honderd minuten durende race op het stratencircuit eindigden hij en Ben Keating als tweede achter merkgenoten Cooper MacNeil en Gunnar Jeannette, die voor het eerst een race in de GTD klasse wonnen. Met de tweede plaats consolideerden Bleekemolen en Keating hun voorsprong in het kampioenschap.

Jeannette en MacNeil reden een tactisch sterke wedstrijd en bleven aan de finish zo’n zeven seconden voor op Bleekemolen, die na afloop wel tevreden was over het resultaat: “Een toprace vandaag”, vond Jeroen Bleekemolen na afloop. “Natuurlijk was het wel een beetje casino met alle ‘yellows’, zoals
voorspeld. Het zag er voor ons na een halfuur uit alsof het helemaal fout zat: we lagen een rondje achter omdat we waren gestopt toen het precies groen werd in dat rondje, maar uiteindelijk kwamen er nog meer ‘yellows’ en zo kwamen we weer helemaal terug in de race. Een super-race gehad, de auto was lekker, echt maximaal.”

VIRGINIA INTERNATIONAL RACEWAY
Jeroen Bleekemolen en de Mercedes-AMG GT: het lijkt een steeds mooier huwelijk te worden en lijkt het in 2017 allemaal te kloppen. Na winst in Sebring en podiumplaatsen in Daytona (P3) en Long Beach (P2) pakt de combinatie het hoogste podium in de Pirelli World Challenge op de Virginia International Raceway! Dit keer uitkomend voor het Black Swan AMG team, vertrok Bleekemolen vanaf pole-position en stond de leiding na de start ook niet meer af.

COTA TEXAS
Na het uitstapje in de Pirelli World Challenge was het een week later weer raak in het IMSA Weathertech Sportscar Championship. Op het bekende Formule 1 Circuit of the Americas in Texas behaalden hij met de Riley Team AMG-Mercedes-AMG GT3 de tweede overwinning van het seizoen na Sebring. Bleekemolen en Keating stonden in elke race dit seizoen tot dusver op het podium en vergrootten met het succes in Texas hun voorsprong als leiders in de tussenstand van het kampioenschap.

“Een toprace”, vond Jeroen Bleekemolen. “Ben reed een sterke openingsstint en kon al een plekje pakken van Scott Pruett bij de start, zodat hij als zesde binnenkwam. Toen stapte ik in en ik kon de concurrenten een voor een inhalen. Zo kwam ik aan de leiding en heb daarna geen foutje gemaakt. Een goede strategie, de auto was super. Echt een ongelooflijk seizoen wat we tot nu toe hebben. Nog geen enkele pitstop tot nu toe is fout gegaan. Het team doet het wat dat betreft echt fantastisch! We kunnen heel tevreden naar huis.”

In het weekend van 17 en 18 juni zal Jeroen Bleekemolen wederom aan de start verschijnen van de 24 uur van Le Mans. In de LMP2 klasse zal Bleekemolen met Team Keating Motorsports ook op het legendarische Franse circuit voor de overwinning gaan.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS