Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Zo uit de populaire racegame Gran Turismo Sport: Toyota GR Supra Racing Concept + FOTO'S

Uitgegeven door Johan Vis • 7 maart 2018 15:26 • Print artikel

Toyota is prominent aanwezig op de Autosalon van Genève (8-18 maart 2018). Het spectaculairste nieuws betreft het werelddebuut van de GR Supra Racing Concept, een concept raceauto die de terugkeer van Toyota’s iconische sportauto Supra markeert. De GR Supra Racing Concept is te zien in de nieuwe versie van de populaire racegame Gran Turismo Sport die in april 2018 uitkomt. Ander mooi nieuws is de volledig nieuwe Toyota Auris die eveneens zijn werelddebuut maakt. De derde generatie Auris is langer, lager en breder en staat op het nieuwe Toyota New Global Architecture platform met een laag zwaartepunt. De Auris rijdt dynamischer en heeft bovendien meer hybride power (132 kW/180 pk). Ook de nieuwe AYGO is in Genève voor het eerst live te zien. Europese premières zijn er voor de elektrische Concept-i Series en brandstofcelauto Fine-Comfort Ride Concept.

Toyota GR Supra Racing Concept en nog 2 wereldprimeurs in Genève

GR Supra Racing Concept
In Genève maakt de GR Supra Racing Concept zijn werelddebuut, geïnspireerd op Toyota’s iconische sportauto Supra. De spectaculaire conceptcar is een voorbode van een toekomstige Toyota sportauto die op de openbare weg en het circuit topprestaties zal leveren en tot de verbeelding spreekt.
De Toyota Supra is 25 jaar lang synoniem geweest aan power, performance en ‘handling’ en heeft de reputatie van een geweldige sportauto. En niet alleen op de openbare weg. Ook op het circuit wist de Supra jarenlang het Japanse GT-kampioenschap te domineren en de harten van vele racefans te veroveren. De vierde generatie Supra won de GT500-klasse van het GT-kampioenschap (tegenwoordig Super GT) maar liefst vier keer. In de jaren negentig deed de Supra twee keer mee aan de 24 uur van Le Mans.

Toyota GR Supra Racing Concept en nog 2 wereldprimeurs in Genève

‘The Fast and the Furious’
De Supra roept 16 jaar na zijn productiestop nog altijd veel enthousiasme op bij racefans over de hele wereld. De aanhoudende populariteit wordt medebepaald door zijn succes als populair model in de Gran Turismo®-rijsimulatieseries voor videospellen – die op PlayStation-consoles kunnen worden gespeeld. Verder speelt de Supra een hoofdrol in de eerste film uit de actiefilmreeks ‘The Fast and the Furious’. De naam Supra deed in 1978 zijn intrede op een grotere en sterkere versie van de tweede generatie Celica voordat het een modelnaam op zich werd. De originele Supra – de A40 – werd opgevolgd door drie generaties: de A60 in 1981, A70 in 1986 en A80 in 1993. De achterwielaandrijver met voorin geplaatste motor bleef tot 2002 in productie. De laatste generatie was het sterkste productiemodel van Toyota ooit.

Toyota GR Supra Racing Concept en nog 2 wereldprimeurs in Genève

Toyota GAZOO Racing
De nu gepresenteerde GR Supra Racing Concept is een compacte coupé met achterwielaandrijving en de motor voorin die gebruikmaakt van lichtgewicht materialen. Hij is ontwikkeld door Toyota GAZOO Racing, het raceteam van Toyota dat meedoet aan onder meer het World Endurance Championship (WEC) en het World Rally Championship (WRC). Het getal 90 op de portieren is een historische verwijzing naar de codenaam van de Supra en geeft hiermee aan dat het tijdperk van de vijfde generatie Supra zich binnenkort aandient. De GR Supra Racing Concept is het bewijs dat Toyota’s raceactiviteiten het merk helpt om steeds betere auto’s te ontwikkelen (Making Ever-better Cars), een belofte van Toyota’s topman Akio Toyoda. Tegelijkertijd weet Toyota met zijn raceactiviteiten miljoenen racefans over de hele wereld te enthousiasmeren. De GR Supra Racing Concept is te zien in de nieuwe versie van de populaire racegame Gran Turismo Sport die in april 2018 uitkomt.

Toyota GR Supra Racing Concept en nog 2 wereldprimeurs in Genève

Composietmateriaal: ultralicht en sterk
Het design van de GR Supra Racing Concept is spectaculair, inclusief een grote achterspoiler. Er is veelvuldig gebruikgemaakt van sterk en ultralicht composietmateriaal, onder andere voor de brede voorzijde, de achterbumper, side skirts, front splitter, achtervleugel, diffuser achter en spiegelkappen. De motorkap is van hetzelfde materiaal gemaakt en voorzien van luchtinlaten. Zowel de voorruit als de zijruiten zijn van kunststof. Het raceconcept staat op een verlaagd chassis en BBS-racewielen met centrale moer en Michelin-racebanden. Het remsysteem maakt gebruik van remklauwen en -schijven van Brembo Racing en de auto is uitgerust met een sportuitlaat. Het interieur is volledig afgestemd op circuitgebruik en voorzien van onder meer kuipstoelen, een veiligheidskooi, een uitneembaar stuurwiel, een race-dashboard en paddles om mee te schakelen. De portieren zijn bekleed met koolstofvezel.

Toyota GR Supra Racing Concept en nog 2 wereldprimeurs in Genève

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS