Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Xavier Maassen verpulvert EV-ronderecord op Spa met Tesla Roadster

Uitgegeven door Bas Kaligis • 27 oktober 2011 13:15

LANAKEN - Xavier Maassen heeft het ronderecord op Spa-Francorchamps verbeterd. De Limburger deed op de zeven kilometer lange F1-omloop in de Ardennen een succesvolle recordpoging. Maassen reed in een zero-emission supercar, de Tesla Roadster. Het oude record van 4.56 werd ruimschoots verbroken. Le Mans-coureur Xavier Maassen legde het 7,001 kilometer lange circuit af in 3.11,50 minuten. Een tijd waarop menig brandstofverbruikende auto trots mag zijn! Maassen klokte tijdens zijn recordpoging een gemiddelde snelheid van 135,05 km per uur.

Tesla Roadster Spa

Waar diverse fabrikanten schoorvoetend de markt van de elektrische voertuigen betreden en geconfronteerd worden met de technische nadelen, daar richt de Californische firma Tesla Motors al zijn pijlen op deze techniek. Dat vertaalt zich nog steeds in een forse voorsprong. De grondlegger van deze moderne mobiliteit wil dan ook verschillende Europese circuits afgaan om aldaar het ronderecord neer te zetten met zijn zero-emission supercar, de Roadster.

Tesla Roadster

Afgelopen week is de aftrap gedaan op het circuit Spa-Francorchamps. Dat het verschil met het oude record zo enorm is, is natuurlijk niet erg verwonderlijk. Boven de achteras huist namelijk een 375 volt luchtgekoelde wisselstroom-inductiemotor die ervoor zorgt dat de Roadster continu over 400 Nm beschikt. De sprint van 0 naar 100 km per uur duurt dan ook maar 3,7 seconden en dit is vooral tijdens het bochtenwerk een voordeel voor de volledig elektrische sportwagen. Met andere woorden, petrolheads hoeven deze moderne mobiliteit absoluut niet te verafschuwen. Op naar het volgende elektrische record!

XAVIER MAASSEN: "Het is natuurlijk fantastisch om samen met Tesla dit rondorecord op onze naam te hebben. Het is een geweldige wagen op dit te doen. De auto heeft een fantastisch koppel onderin en de auto spurt echt vooruit. Ook de wegligging van de Tesla is zeer goed. Ik ben blij dat we dit record in handen hebben, maar het zal zeker niet het laatste record zijn dat we gaan breken."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS