Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

WRT wint Hankook 24h Dubai, Christiaan Frankenhout en Jaap van Lagen zegevieren in klassen

Uitgegeven door Miguel Bosch • 16 januari 2016 11:36

Opnieuw is de overwinning in een grote race naar WRT gegaan. De renstal uit België heeft met de nieuwe Audi R8 LMS GT3 de overwinning in de Hankook 24h Dubai gepakt. Coureurs Laurens Vanthoor, Alain Ferté, Michael Meadows en Stuart Leonard waren de hele race in de kopgroep te vinden en profiteerden met een foutloze race optimaal van problemen bij de concurrentie. Christiaan Frankenhout pakte de overwinning met Hofor-Racing in de A6-Am-klasse en werd vierde algemeen. Jaap van Lagen eindigde als winnaar in de 991-klasse.



De beginfase van de 24-uursrace zag de Audi-teams domineren. Land-Motorsport, met de ontketende Marc Basseng, Connor De Phillippi en Christopher Mies, en Karsten Tilke achter het stuur, lag lange tijd aan de leiding. Met het vallen van de nacht klom de Scuderia Praha Ferrari 458 Italia GT3 op naar de eerste plaats na sterke stints van onder anderen Peter Kox. Alle hoop op de winst vervloog toen Matteo Cressoni met de Primus Ginetta G50 GT4 van Thomas Martinsson in aanraking kwam en het duo hard in de muur klapte. Martinsson moest met een gebroken rib naar het ziekenhuis worden afgevoerd, Cressoni bleef ongedeerd. De straf die Scuderia Praha heeft gekregen is niet mals: de organisatie van de 24h Series heeft na aanleiding van dit ongeval en incidenten in eerdere races Scuderia Praha voor de race in Mugello geschorst.

Na de lange neutralisatie voor het opruimen van de brokstukken ging de Land Audi R8 LMS GT3 weer aan de leiding. Bij zonsopkomst verscheen de Audi op de tweede plaats, achter merkgenoot WRT, maar had nog altijd uitzicht op de eerste plaats. Dat veranderde toen de R8 van Land problemen met de versnellingsbak kreeg. Tweeënhalf uur voor de finish reed De Phillippi met nog maar vier versnellingen rond en besloot het team de auto uit de race te halen.

Vrijwel probleemloos reed WRT naar de eindstreep. Voor het in de 24h Dubai debuterende team is het de tweede overwinning met de nieuwe R8 LMS GT3 op rij, nadat het eind vorig jaar de 12 uur van Sepang won. Ook toen bestuurden Vanthoor en Leonard de R8.

Op vijf ronden achterstand volgde de Mercedes-Benz SLS AMG GT3 van Black Falcon en coureurs Adam Christodoulou, Abdulaziz Al Faisal, Oliver Webb, Olivier Morley en Frank Montecalvo in tweede positie. De podiumplaats werd door de renstal als een overwinning onthaald. Pas in de nacht voor de start was het showmodel klaar om aan de start te verschijnen als 'invalwagen' voor de tijdens de training afgebrande SLS.



Christer Jöns bracht de C. Abt Racing Audi R8 LMS GT3 die hij deelde met Andreas Weishaupt, Isaac Tutumlu Lopez, Matias Henkola en Daniel Abt als derde over de finish. Hun Audi was in de beginfase van de race nog een belangrijke kandidaat voor de eindoverwinning, maar wist het tempo van Land en WRT uiteindelijk niet bij te benen.

Christiaan Frankenhout liet zich wederom opmerken met het bescheiden Hofor-Racing in de Mercedes-Benz SLS AMG GT3 van de Kroll-familie. Om in de A6-Am-klasse uit te mogen komen moest het team een langzame kwalificatietijd neerzetten, wat betekende dat ze diep in het veld van start moesten gaan. In de nacht hadden coureurs Frankenhout, Kenneth Heyer, Roland Eggimann en Michael en Chantal Kroll de aansluiting met de kopgroep gevonden. Dankzij een probleemloze race en pech bij de concurrentie werd net naast het podium gegrepen maar ging Hofor wel met de A6-Am-overwinning naar huis.

Als elfde algemeen en als winnaar in de 991-klasse voor Porsche 991 GT3 Cup-wagens zag Lechner Racing Middle East met de Nederlander Jaap van Lagen de finishvlag. Van Lagen en bijrijders Sven Müller, Saeed Al Mehairi, Bashar Mardini en Hasher Al Maktoum streden de volle 24 uur vooraan mee, versloegen hun teamgenoten in de als tweede gefinishte zusterauto met daarin onder anderen Charlie Frijns, en zagen een belangrijke concurrent, de Black Falcon Porsche van Nederlander Gerwin Schuring, in de nacht na problemen met de radiator terugvallen. Schuring en co-piloten Manuel Metzger, Anders Fjordbach, Saud Al Faisal en Saaed Al Mouri vochten zich terug naar de derde plaats.



De MARC Cars Australia Ford Focus V8 met Alkmaarder Milan Dontje en teamgenoten Jake Camilleri, Morgan Haber en Amro Al Hamad leek lange tijd op weg naar een podiumklassering in de SP2-klasse. In de ochtend dwongen problemen met de versnellingsbak de silhouetwagen de pitbox in voor een lange reparatie waarbij de bak verwisseld werd. Dontje zou de finish uiteindelijk niet halen. De zege in de klasse ging naar het Franse Porsche Lorient Racing.

Ook voor de oudere broer van Milan Dontje, Indy Dontje, eindigde de race voortijdig. Teamgenoot Jeroen Bleekemolen kwam vrijdagavond in zijn Black Falcon Mercedes-AMG GT3 in aanraking met de Porsche 997 GT3R van Attempto Racing en liep daarbij zware schade aan de bolide op die onherstelbaar zou blijken. Ook de tweede AMG GT3 van Black Falcon, die geracet werd door onder anderen Yelmer Buurman, viel na contact met een andere auto uit.

In de CUP1-klasse, voor BMW M235i Racing Cup-wagens, ging de zege naar het volledig Belgische QSR en coureurs Jimmy de Breucker, Mario Timmers, Luc Moortgat, Pieter Vanneste en Dylan Derdaele. Team Altran Peugeot ging met de overwinning in A3 heen. De nieuwe TCR-klasse werd gewonnen door Memac Ogilvy Duel Racing met de populaire SEAT León Cup Racer. Besaplast Racing ging met de Mini Cooper S JCW met de overwinning in A2 aan de haal. SP3, tenslotte, werd gewonnen door de Ginetta G55 GT4 van Century Motorsport.

Klik HIER voor de volledige uitslag.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS