Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Wereldpremière van BMW Art Car van John Baldessari + FOTO'S BMW M6 GTLM

Uitgegeven door Peter Vader • 3 december 2016 12:10 • Print artikel

BMW M6GT ArtCar
ArtCar BMW M6 GTLM John Baldessari

MIAMI BEACH - Op 30 november vierde in Miami Beach tijdens de VIP Preview van Art Basel, de nieuwe BMW Art Car van John Baldessari zijn wereldpremière. Het negentiende voertuig van de BMW Art Car Collection is ontworpen door de Amerikaanse meester van de conceptuele kunst en werd onthuld in aanwezigheid van de kunstenaar zelf, Ludwig Willisch (President en CEO van BMW Noord-Amerika) en Jens Marquardt (BMW Motorsport Director) op een exclusieve receptie in de Botanische Tuin van Miami Beach. John Baldessari's BMW M6 GTLM, een raceauto met 585 pk, zal aan het publiek worden getoond tot de sluiting van Art Basel. Naar aanleiding van het 40-jarige jubileum van BMW Art Cars, zal John Baldessari's "rolling sculpture" zich daarna bewijzen op het circuit van Daytona tijdens de Rolex 24 op 28 en 29 januari 2017.

ArtCar BMW M3 Le Mans 2010
ArtCar BMW M3 Le Mans 2010

BMW Art Car # 19 van John Baldessari
"Ik heb slechts één werk gedaan in mijn leven met een auto en dat was een sculptuur (beeld) van een auto. Dus met het BMW Art Car project, begaf ik mij op onbekend terrein. Niet alleen in termen van het onderwerp, maar ook vanwege de overstap van twee- naar driedimensionale kunst. Een uitdaging waarvan ik heb genoten! De ideeën kwamen allemaal tegelijk: bijvoorbeeld de rode stip op het dak, die je van bovenaf kunt zien. De tekst FAST aan de ene kant en een foto van de auto aan de andere kant. Ik geniet van de dubbelzinnigheid die dit kunstobject heeft, het is tweedimensionaal en driedimensionaal tegelijkertijd. Rekening houdend met de auto als een icoon van het hedendaagse leven, bleek mijn concept bleek ‘speels satirisch’. Je kunt dus zeggen dat de BMW Art Car zeker een typische Baldessari is en bovendien het snelste kunstwerk ik ooit heb gemaakt!", aldus John Baldessari.

ArtCar BMW 3.0 CSL Frank Stella
ArtCar BMW 3.0 CSL Frank Stella

Voor de negentiende BMW Art Car putte John Baldessari, als de legende van de L.A.-kunstscène, uit zijn beroemde artistieke handelsmerken. Met het ontwerpen van deze auto creëerde deze Amerikaanse kunstenaar met zijn bekende stijlmiddelen een iconisch werk dat zijn creatieve praktijken van de afgelopen 50 jaar op een unieke wijze verenigt. Zijn minimalistische stijl combineerde hij met de kleuren rood, geel, blauw en groen en met zijn monochrome stippen. Begin november creëerde John Baldessari deze BMW M6 GTLM, met de hulp van een team van BMW-ingenieurs bij het BMW Body & Paint Training Center West in Oxnard, Californië.

ArtCar BMW Groep 5 DTM
ArtCar BMW 320 Groep 5 DTM

Wereldpremière op Art Basel Miami Beach
Als wereldwijde partner van Art Basel presenteert de BMW Group al vele jaren zijn legendarische BMW Art Cars op de shows in Miami Beach en Hong Kong. Na het tonen van veel van de "rolling sculptures", met inbegrip van de werken van Jeff Koons, Roy Lichtenstein en Robert Rauschenberg in de Botanische Tuin van Miami Beach, zet BMW haar traditie dit jaar voort en gebruikt dit belangrijke platform om de negentiende BMW Art Car voor de eerste keer te presenteren aan het wereldwijde publiek.

ArtCar BMW Z1
ArtCar BMW Z1

De BMW Art Car Collection: 1975 - 2016
Sinds 1975 hebben zeventien kunstenaars uit de hele wereld BMW Art Cars gecreeerd op basis van de hedendaagse BMW’s. De collectie werd ingewijd toen de Franse autocoureur en kunstliefhebber Hervé Poulain in samenwerking met de toenmalige BMW Motorsport directeur Jochen Neerpasch vroeg zijn vriend kunstenaar Alexander Calder om een auto te ontwerpen. Het resultaat was een BMW 3.0 CSL, die in 1975 werd ingezet bij de 24 uren van Le Mans en werd meteen een favoriet bij het publiek: de BMW Art Car Collection werd geboren. BMW Art Cars zijn niet alleen te zien in hun huis, het BMW museum in München, maar ze reizen ook naar internationale tentoonstellingen en musea in Azië, Europa en Noord-Amerika.

ArtCar BMW 5-Serie
ArtCar BMW 5-Serie

De volgende Art Car is in aantocht
In november 2015, kondigde de BMW Group in het Guggenheim Museum twee kunstenaars aan die de volgende BMW Art Cars zouden creëren. Na de Amerikaanse kunstenaar John Baldessari, zal multimedia kunstenaar Cao Fei, één van China's belangrijkste hedendaagse kunstenaars, de volgende BMW Art Car scheppen. Hij ontving kortgeleden de ‘CAA Kunstenaar van het Jaar-award’ en had een solotentoonstelling in het MoMA PS1 in 2016. De wereldpremière van de volgende BMW Art Car zal komende zomer plaatsvinden. Met hun werken, zullen Cao Fei en John Baldessari toetreden tot de gelederen van gerenommeerde kunstenaars zoals Alexander Calder, Frank Stella, Roy Lichtenstein, Andy Warhol, Robert Rauschenberg en David Hockney.

BMW ArtCar Exhibition

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS