Autosport Internationiaal Singleseaters • Autosport INT Diversen

Wekenlang racen in Indianapolis, de aanloop naar de 99e Indy 500

Uitgegeven door Dirk Kempen • 7 mei 2015 08:29

Het is de maand mei en dat betekend veel in de autosport. Niet alleen de prestigieuze Grand Prix van Monaco wordt verreden maar ook de Indy 500. De race wordt traditioneel verreden op 24 mei, tijdens het Memorial Day weekeinde. De race kent traditioneel een lange aanloop, bij deze een overzicht.


Op de Indianapolis Road Course, op het binnenterrein van de oval, testen de coureurs voor de Grand Prix of Indianapolis. De Grand Prix wordt dit jaar voor tweede keer verreden. Hierna stappen de coureurs over op de oval waar ze op 11 mei de eerste training afleggen. 15 mei is 'Fast Friday', de laatste mogelijkheid om te testen voor de belangrijke kwalificatie.

Op 16 mei wordt bepaald welke 33 coureurs zullen deelnemen aan de The Greatest Spectacle in Racing. Posities tien tot en met 33 staan vast, de snelste negen coureurs strijden zondag 17 mei om de pole position. Op 18 mei komen de nieuwe Indy Lights voor het eerst in actie op de oval. Drie dagen later komen dezelfde auto's weer in actie voor de kwalificatie van de Indy Lights race, de Freedom 100. De race wordt verreden op vrijdag. Zaterdag, 23 mei, wordt traditioneel de 'Night Before the 500' gehouden op het nabijgelegen O’Reilly Raceway Park. Dit is de enige oval race voor de Pro Mazda en USF2000 kampioenschappen, die gewoonlijk in het voorprogramma van de IndyCar rijden. Het hoofdevenement van de dag is de spectaculaire USAC Midget Series.


Om zes uur 's morgens op 24 mei gaan de poorten van de Brickyard open voor de 99e editie van de Indy 500. De gehele dag zijn er activiteiten en optredens van bekende artiesten zoals DJ Steve Aoki. Na het zingen van het volkslied en het traditionele "Back Home Again in Indiana" start de Indy 500 om 12:15 lokale tijd.


7 mei IndyCar testsessies Indianapolis Road Course
8 mei IndyCar kwalificatie Indianapolis Road Course
9 mei Grand Prix of Indianapolis Indianapolis Road Course
11 mei IndyCar testsessies Indianapolis Motor Speedway
12 mei IndyCar testsessies Indianapolis Motor Speedway
13 mei IndyCar testsessies Indianapolis Motor Speedway
14 mei IndyCar testsessies Indianapolis Motor Speedway
15 mei IndyCar Fast friday Indianapolis Motor Speedway
16 mei IndyCar kwalificatie Indianapolis Motor Speedway
17 mei IndyCar Pole day Indianapolis Motor Speedway
18 mei IndyCar testsessies Indianapolis Motor Speedway
22 mei IndyCar Coors Light Carb Day Indianapolis Motor Speedway
24 mei Indy 500 Indianapolis Motor Speedway

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS