Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Twee 911's RSR in de oudste sportwagen race in de Verenigde Staten

Uitgegeven door Peter Vader • 11 maart 2017 12:49 • Print artikel

SEBRING - De 12 uren van Sebring is de oudste en zwaarste sportwagen race in de Verenigde Staten. De 65e editie van deze klassieker op de Sebring International Raceway, zal plaatsvinden op zaterdag 18 maart op het legendarische vliegveld circuit in het hart van Florida. Het fabrieks-Porsche GT Team verschijnt aan de start bij de tweede ronde van het IMSA Sportscar Championship met een tweetal 510 pk sterke 911’s RSR in de GTLM klasse. Porsche klantenteams gaan voor de hoogste eer in de GTD divisie met de 911 GT3 R.

2x 911 RSR

Met achttien algemene overwinningen en zeventig (!) klasse overwinningen, is Porsche de meest succesvolle fabrikant in de geschiedenis van het legendarische en notoir hobbelige circuit. Het is gebouwd op een voormalig militair vliegveld, telt zeventien bochten en is 5,954 kilometer lang.

1x 911 RSR regen

Porsche reist ook naar Sebring als leider van de Noord-Amerikaanse Endurance Cup, deze serie omvat de vier lange afstand races op Daytona, Sebring, Watkins Glen en Petit Le Mans. De race is net zo legendarisch als zijn winnaars. Vereeuwigd op de winnaarslijst zijn race grootheden als Juan Manuel Fangio, Dan Gurney, Hans Hermann, Jacky Ickx en Mario Andretti. Hollywood-sterren Paul Newman en Steve McQueen, die als tweede overall eindigde in 1970 met een Porsche 908, zagen we ook hun race dromen invullen op de Sebring International Raceway.

Pilet, Werner, Makowiecki #911

Zes Porsche fabrieksrijders gaan met de nieuwe 911 RSR strijden om de hoogste eer in de GTLM klasse. De # 911 wordt bemand door Patrick Pilet (F), Dirk Werner (D) en Frédéric Makowiecki (F), die eerder dit seizoen een tweede plaats behaalde in Daytona. In de # 912 gaan Laurens Vanthoor (B), Kévin Estre (F) en Richard Lietz (A) aan het werk. In de GTD klasse verschijnen twee andere fabriekscoureurs aan de start met de 911 GT3 R: Daytona winnaar Michael Christensen (Den) voor Alegra Motorsports en Jörg Bergmeister (D) voor Park Place Motorsports.

Lietz, Vanthoor, Estre #912

De 911 RSR, die zijn racedebuut in januari had op Daytona, is een compleet nieuw ontwikkeld. De vering, carrosseriestructuur, het aerodynamische concept, motor en transmissie zijn allemaal vanaf nul ontworpen in Weissach. Afhankelijk van de grootte van de restrictie levert de motor ongeveer 375kW (510 pk) en is voor de achteras geplaatst. Een opmerkelijke ontwikkeling, aangezien de motor bij de 911 altijd achterin was te vinden.

2x 911 RSR achterzijde

Porsche is de fabrikant met de meeste overwinningen in Sebring. De eerste was in 1960 met Hans Herrmann en Olivier Gendebien in de Porsche 718 RS / 60. De meest recente eindzege was in 2008, waarbij Timo Bernhard, Romain Dumas en Emmanuel Collard met de Porsche RS Spyder de zege opeisten. Op zaterdag 18 maart gaan de 12 uren van Sebring weer van start om 10.40 uur lokale tijd (15.40 uur CET) en is live te volgen op www.imsa.com. Eens kijken of er weer een overwinning toegevoegd kan worden aan de lange reeks…

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS