Autosport Internationiaal Singleseaters • Autosport INT Diversen

Toyota Racing Series: Lokale rijders zetten de toon, Stroll profiteert van straffen concurentie

Uitgegeven door Dirk Kempen • 26 januari 2015 10:10

De Toyota Racing Series werkte dit weekeinde haar tweede raceweekeinde van het seizoen af. Onder de zomerzon streden twintig coureurs op Teretonga Park om de "Spirit of a Nation".

Toyota Racing Series

Tijdens de kwalificatie reden, net als het vorige raceweekeinde, alle auto's onder het bestaande Toyota Racing Series baanrecord. Hiermee bewijst de nieuwe auto een duidelijke vooruitgang te zijn wat betreft snelheid. Het Canadese talent Lance Stroll kwam moeizaam op gang. Hij kwalificeerde zich voor de eerste race slechts als achtste. Matteo Ferrer kwalificeerde zich op pole position.

Ferrer had een slechte start, de Italiaan raakte van de baan in de eerste bocht. Hierdoor kreeg Brandon Maïsano de leiding van de race in de schoot geworpen. Ferrer was niet de enige coureur in de problemen. F3-coureur Santino Ferrucci was ook van het circuit geraakt waardoor de safety car op de baan kwam. Maïsano had een goede herstart maar stond direct onder druk van Arjun Maini. Maini passeerde de Fransman waarna de Indiër direct een seconde voorsprong pakte. Maini won de race voor Maïsano. Stroll werd derde en noteerde de snelste ronde van de race. Na de race werden er diverse straffen uitgedeeld. Maini en Maïsano hadden zich niet gehouden aan de regels bij de herstart, hierdoor kregen zij een tijdstraf van tien seconden. Stroll werd hierdoor de winnaar van de eerste race.

Nieuw Zeelander Brendon Leitch startte de tweede race vanaf pole position. De tweede race kende een rumoerige start. Stefan Riener ging hard van de baan waardoor zijn auto zwaar beschadigd raakte. Riener was ongedeerd maar de race werd stilgelegd. James Conroy startte bij de herstart vooraan, naast Artem Markelov. Conroy was snel onderweg en bleef de GP2-coureur voor met meer dan een halve seconde. Conroy won de race voor Markelov en Leitch. Leitch werd na de race gestraft voor een valse start. Hierdoor kreeg Lance Stroll de derde plaats toegewezen.

De derde race van het weekeinde is ook tevens de meest prestigieuze. Deze race wordt "Spirit of a Nation" genoemd. Brendon Leitch startte de race vanaf pole position naast Santino Ferrucci. Bij de start ging Ferrucci naar de leiding maar Leitch pakte de leiding enkele bochten later weer terug. Ferrucci reed agressief maar kon niet voorkomen dat de leiding van Leitch meer dan een halve seconde bedroeg. Lance Stroll was racete op de derde plaats op meer dan een seconde achterstand van het duo. Bij het vallen van de vlag had Leitch een voorsprong van 1,7 seconde op Ferrucci. Stroll werd derde op meer dan twee seconden.

Het was een goed weekeinde voor de lokale coureurs met twee overwinningen. Stroll won weliswaar geen race op de baan maar profiteerde optimaal en scoorde daarmee belangrijke punten voor het kampioenschap. Stroll heeft nu 88 punten voorsprong op Arjun Maini. Het volgende raceweekeinde begint op 29 januari op het circuit van Hampton Downs.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS