Autosport Internationiaal Singleseaters • Autosport INT Diversen

Toyota Racing Series: Ferrari F1-junior zet de toon in de eerste ronde

Uitgegeven door Dirk Kempen • 20 januari 2015 09:59

Ferrari F1 junior Lance Stroll heeft zijn eerste slag geslagen in 2015. Tijdens het eerste weekeinde van de Toyota Racing Series in Nieuw-Zeeland won de Canadees twee van de drie races. De Toyota Racing Series debuteerde op het Ruapuna Park, nabij Christchurch, met de nieuwe auto. De Tatuus FT50 heeft na tien jaar de Tatuus FT40 afgelost. De motor blijft hetzelfde maar de auto heeft een volledig nieuw chassis en aerodynamisch pakket.

Lance Stroll

Tijdens de kwalificatiesessies bewees de nieuwe auto direct snel te zijn. Alle twintig coureurs reden een tijd onder het bestaande baanrecord. De Fransman Brandon Maïsano had de pole position voor race 1 terwijl F3-coureur Sam McLeod de derde race vanaf de eerste plaats startte.

Lance Stroll had bij de eerste race een erg goede start. Hierdoor haalde hij zijn teamgenoot Maisano in. De Indiër Arjun Maini profiteerde van de chaos in de eerste ronde. Hoewel hij tijdens de vrije training snel was startte de Indiër slechts als achtste. Binnen twee ronden lag hij al op de derde plaats. Na een korte safetycarperiode had Stroll een goede herstart. De 16-jarige Canadees sloeg direct een gat van anderhalve seconde richting Stefan Riener. Riener herpakte zich snel en reed een aantal snelle ronden. De Oostenrijker noteerde de snelste raceronde en verbeterde tevens het baanrecord voor de Toyota Racing Series. Stroll won de eerste race voor Riener en Arjun Maini.

Door middel van een dobbelsteen wordt de reversed grid bepaald in de Toyota Racing Series. Stroll dobbelde zes, dit betekende dat hij als zesde in race twee mocht starten en dat Brandon Maisano wederom vanaf pole position startte. Dit maal lukte het Maisano om zijn pole position om te zetten in een overwinning. Ferdinand Von Habsburg had een zeer goede race. De Oostenrijker startte vanaf plaats zeven en racete zich een weg naar het podium. Von Habsburg was zelfs dicht bij een tweede plaats. De Schot Charlie Eastwood verdedigde zijn plek stevig waardoor Von Habsburg er niet voorbij kwam. Stroll finishte net buiten het podium op plek vier. De race werd vroegtijdig beëindigd vanwege een zware crash waarbij twee auto's betrokken waren.

De derde race van het weekeinde, op zondag, is de hoofdrace van de Toyota Racing Series. Dit maal raceten de coureurs om de Lady Wigram Trophy. F3 coureur Sam MacLeod had zich op pole position gekwalificeerd. De Schot was in de kwalificatie slechts 0,061 seconde sneller dan Stroll. Door een spin van MacLeod bij de start werd de leiding van de race in de schoot geworpen van Stroll. Nieuw-Zeelander James Munro was de enige coureur die een bedreiging vormde voor Stroll. Echter gooide Munro roet in zijn eigen eten door van de baan te spinnen. Ook Maisano, die de tweede plek had overgenomen, spinde. De Canadees won de race met overmacht, voor Maini en GP2 racer Artem Markelov.

Ferrari junior Stroll gaat met twee overwinningen aan de leiding van het kampioenschap. Op de tweede plaats volgt Maini terwijl Santino Ferruci de derde plaats bezet. De volgende races van de Toyota Racing Series zijn op 22 tot en met 25 januari op Teretonga Park.