Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Stef Dusseldorp pakt zijn en Falken Motorsports' eerste Nordschleife-overwinning in VLN Race 4

Uitgegeven door Miguel Bosch • 12 juli 2017 06:09 • Print artikel

Met een dominante vertoning heeft Stef Dusseldorp zijn eerste VLN-overwinning gepakt. Samen met BMW-veteraan Jörg Müller reed de Achterhoeker in de door Team Schnabl Engineering ingezette Falken Motorsports BMW M6 GT3 naar de eveneens eerste overwinning in de VLN voor de Japanse bandenfabrikant op de Nürburgring-Nordschleife, een moment waar Falken 18 jaar op heeft moeten wachten. Met Dusseldorp stond er voor het eerst sinds de legendarische overwinning van Gerwin Schuring in de laatste race van 2015 weer een Nederlander als winnaar op het podium.Op de eerste startrij stond naast de door Manthey Racing ingezette Krauth Racing Porsche 991 GT3R de BMW van Dusseldorp. De dit seizoen door BMW bij Falken geplaatste piloot had de bolide in de ochtendtraining op de tweede plaats gekwalificeerd en liet de start aan teamgenoot Jörg Müller. De Duitser legde in de openingsronden Sven Müller in de Krauth Porsche het vuur na aan de schenen en wist in de tweede ronde de leiding van zijn naamgenoot af te pakken. Kort daarop draaide Sven Müller de pits in met aandrijvingsproblemen die de Porsche funest zouden worden.

De door Krauth gesponsorde Manthey Porsche was niet de enige topbolide die tegen problemen aanliep. Ook de Falken Motorsports Porsche 991 GT3R en de Wochenspiegel Team Monschau Ferrari 488 GT3—winnaar van de voorgaande race—raakten op grote achterstand toen ze achterop de Walkenhorst Motorsport BMW M6 GT3 van Christian Krognes klapten. Het duo zag te laat dat de BMW voor een gele vlag op de rem ging. Van het trio kon alleen Krognes zijn weg zonder vertraging vervolgen.De concurrentie probeerde de Falken BMW in de rest van de 4-uurswedstrijd weer bij te halen, maar het tempo waarmee Müller en Dusseldorp de eerste twee stints doortrapten was voor niemand te evenaren. Uiteindelijk zou Dusseldorp met een voorsprong van 35 seconden de overwinning binnenhalen voor de allereerste Nürburgring-overwinning voor zowel Dusseldorp als Falken Motorsports.

Achter Dusseldorp brak in de slotfase een heftig gevecht uit tussen de Walkenhorst BMW en de geel-groene Manthey Porsche. Krognes was voor de laatste stint terug in de auto om het werk van teamgenoten Matias Henkola en Michele Di Martino voort te zetten en deed daar nog een schepje bovenop. De huidige ronderecordhouder van de Nordschleife zette alles op alles om aan Romain Dumas in de Porsche voorbij te gaan. Gehinderd door een losse motorkap was een simpele inhaalactie via de slipstream op Döttinger Höhe geen optie en was Krognes genoodzaakt zijn aanvallen in de bochten te plaatsen, waarbij hij geen enkel ontzag voor de immens succesvolle Porsche-fabriekscoureur toonde. Ondanks het harde werk van de BMW-coureur hield Dumas stand en pakte samen met Richard Lietz het zilver. Het Walkenhorst-privéteam moest genoegen nemen met de derde plaats.Marco van Ramshorst, de enige andere Nederlander in de race, kwam er in de V4-klasse niet aan te pas. De BMW 325i e90-coureur werd 12e in zijn klasse.

Het VLN-kampioenschap gaat op 19 augustus verder met de ROWE 6 Stunden ADAC Ruhr-Pokal-Rennen, het seizoenshoogtepunt waarin Dusseldorp weer voor Falken Motorsports in actie zal komen.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS