Autosport Internationiaal Singleseaters • Autosport INT Diversen

Rinus (VeeKay) van Kalmthout: "Een leerjaar met een fenomenale afloop: vice kampioen!"

Uitgegeven door Dirk Kempen • 24 september 2017 10:07 • Print artikel

Op Circuit Spa-Francorchamps was Rinus van Kalmthout te gast bij Racing Team Nederland. Rinus, in de Verenigde Staten bekend als 'VeeKay', wordt gesponsord door Jumbo, de supermarktketen van Frits van Eerd. VeeKay had een fenomenaal jaar, met het vice-kampioenschap in de Cooper Tires USF2000 als resultaat. RaceXpress sprak het jonge talent over zijn raceseizoen.

null
"Het is een super seizoen geweest!," sprak de 17-jarige coureur uit Hoofddorp enthousiast. "Ik heb dit niet durven bedenken, ik ging eigenlijk voor een top vijf of top drie klassering", vervolgde VeeKay. De Nederlander had nog nooit op Amerikaanse circuits gereden en pas een handvol races in Europa als ervaring. Het kampioenschap eindigde erg dicht bij elkaar, met nog één race ta gaan kon Van Kalmthout nog kampioen worden. “Na de race op Road America had ik nog dertig punten achterstand op de kampioenschapsleider, maar ik liep weg bij de jongens achter mij. Toen kreeg ik wel het idee dat ik vooraan mee moest kunnen doen.”

"In de laatste race op Watkins Glen hebben we er alles aan gedaan om kampioen te worden, we wonnen de race, en ik reed de snelste ronde." Dat het kampioenschap zo dichtbij was gaf Van Kalmthout een bittere bijsmaak. "Ik wil altijd winnen, dat zit er gewoon in!"

null
Rinus VeeKay tekende vlak voor de start van het seizoen een contract met Pabst Racing Services. "In tests heb ik veel met engineer Tonis Kasemets gewerkt", legde VeeKay uit. Kasemets is een geboren Est met ChampCar ervaring en overwinningen in Indy Lights en F2000. "We hebben veel getest, op Watkins Glen reden we op één dag 450 mijl!" Het testen wierp zijn vruchten af. "De race op Watkins Glen won ik met 9.6 seconden voorsprong."

Voor 2018 heeft de jonge Nederlander nog diverse mogelijkheden. "Voor volgend jaar gaan we in ieder geval naar een hogere raceklasse, maar we weten nog niet precies met welk team of welke klasse precies." De volgende stap in de Mazda Road to Indy, het stappenplan richting IndyCar, is de Pro Mazda klasse. Pabst Racing Services is nog niet actief in deze klasse. "In oktober gaan we met verschillende teams testen, ook met Pabst Racing Services. Eind 2017 verwacht ik aan te kondigen wat mijn plannen voor 2018 zijn."

null
Terugblikkend concludeert hij dat hij ‘heel blij’ is met zijn keus voor Amerika te kiezen. “Ik had echt geen betere keus kunnen maken. Ik vond de overstap niet echt lastig. Op een oval rijden was dat trouwens wel. Zeker wat inhalen betreft. En ik moest door de vleugels op de auto ook leren omgaan met ‘dirty air’. Maar het belangrijkste dat ik heb geleerd, is dat ik constant moet zijn, steeds punten pakken, ook al gaat het een keer iets minder. Dat werkt goed. Die lessen gaan me volgend seizoen zeker van pas komen!”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS