Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Renger van der Zande sensationeel in Macau: "Van het begin af ging ik ook hard"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 22 november 2015 17:10

Het hele weekend kende sensatie, bij de eerste FIA World Cup GT3. De race in het unieke Macau, bracht ook voor Mercedes-AMG coureur Renger van der Zande grote dalen en pieken. Het leek er even op dat hij de stunt van vorig jaar zou herhalen. Tot halverwege de race lagen teamgenoot Engel en hij op P1 en P2, waarbij Renger voortdurend snelste tijden draaide. Onder geel echter kreeg hij een opdoffer van een tegenstander, waarna slechts een vierde plaats overbleef.

Macau Renger van der Zande racexpress

Ze waren zeer trots bij Mercedes-AMG, met uiteindelijk weer het succesvolle duo Maro Engel en Renger van der Zande in een één/twee opstelling als kanonnen over de baan. Het had wat voeten in de aarde gehad. Twee nieuw gebouwde SLS-en, beiden tijdens de kwalificatie in de vangrails, en toch weer een ‘blitzstart’ van hun twee rijders en de kop in de race. De nacht van vrijdag op zaterdag hadden de monteurs de hele nacht door gewerkt om de gecrashte auto’s weer fit te krijgen. De grid positie was niet jofel met Maro op een derde plaats en Renger op een vijfde. De zaterdag kwalificatierace was spectaculair, met uiteindelijk de pole voor Maro Engel en de vierde plaats voor Renger als resultaat. Beide coureurs reden een stevige race waarbij ze ieder een Audi verschalkten, respectievelijk Edoardo Mortara en René Rast.

In de hoofdrace op zondag was het Mortara die vanuit de rollende start een valse start maakte, wat hem later een penalty in de uitslag opleverde. Maro Engel sloeg terug en pakte de kop en vond tot zijn verbazing Van der Zande op zijn bumper. Deze was als een raket uit de start gekomen en had precies de gaatjes gevonden om weer de Mercedes één/twee te formeren. Dit ging tot twee derde van de 18 ronden tellende race goed, waarbij Renger steeds de snelste sectortijden draaide, zowel op de lange stukken als ook in de heuvels. Maar een gele vlag situatie gooide roet in het eten. Stefan Mücke met de Aston Martin kon zich niet beheersen. Nadat hij al minsten zeven keer Van der Zande had opgeduwd reed hij nu echt een serieus stuk body work eraf. Het gevolg was een aanlopende band en een uitstaand stuk spatbord waarmee de stroomlijn van de auto voorbij was. In de Lisboa uiteindelijk, aan het eind van het rechte stuk kon Renger van der Zande met zijn gehavende bolide de tegenstand niet meer achter zich houden. Mücke viel links aan en de beide Audi’s van Mortara en Rast passeerden rechts. Een volgende gele vlag situatie en vervolgens een vervroegd einde van de race door rood liet voor Van der Zande geen verweer meer over. Naast zijn teamcollega Maro Engel, die de overwinning voor Mercedes-AMG pakte, eindigde hij uiteindelijk toch nog op een vierde plaats.

“Altijd sensatie hier in Macau”, zei Renger van der Zande na de spectaculaire race. “Ik had gehoopt op de overwinning. Van het begin af aan ging ik ook hard. Maar er gebeurde ondertussen zo veel dat ik uiteindelijk blij mag zijn zo hoog geëindigd te zijn. Vele tegenstanders als Earl Bamber, Adderly Fong en André Couto haalden de eindstreep niet. Het was weer een voorrecht met Mercedes-AMG hier aan te treden... Volgend jaar gaan we opnieuw voor de overwinning.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS