Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Renger van der Zande pakt podium in Long Beach in een race vol spektakel + UITSLAG

Uitgegeven door Bas Kaligis • 15 april 2018 09:52 • Print artikel

Het ging zoals je kon voorspellen. De 100 minuten race op het stratencircuit van het zonnige Long Beach, zat vol spektakel. In de kern is het heel simpel, zoals menig teambaas kan aangeven. Als je pitstops bloedsnel en goed getimed zijn en je rijdt bovendien steady door, dan kun je winnen in Long Beach. Maar er zijn altijd incidenten, Full Course Yellow-intermezzo’s èn een fout zit in een klein hoekje. Filipe Albuquerque en Joao Barbosa pakten met hun Cadillac DPI de eindoverwinning en daarmee ook de leiding in het kampioenschap. De Nederlanner Renger van der Zande en teamgenoot Jordan Taylor van Wayne Taylor Cadillac team veroverden na een slimme race de derde plaats. Bij de GTLM klasse won Corvette, met het duo Olver Gavin/ Tommy Milner.

Renger van der Zande op podium


Dat een race in Long Beach verrassend kan zijn, kun je zien als je de kwalificatieresultaten naast de raceresultaten legt. En veel heeft dan te maken met de pitstopstrategie. Waar Montoya met de Acura DPI een een overtuigende pole pakte, eindigde hij nu op de vijfde plaats. Een onhandige timing van de pitstop, die ook nog te lang duurde en het is gebeurd. Hetzelfde geldt voor Felipe Nasr, die zijn tweede plaats op de startopstelling slechts met een zevende positie aan de finish beloond zag.

De eerste negen Prototypes eindigden binnen twintig seconden van elkaar. Renger van der Zande, die zijn kwalificatietijd verspeelde door een Track Limit penalty, wist zijn zesde startpositie om te zetten in een derde plaats bij de geblokte vlag. Hij moest daarvoor wel iets tegennatuurlijks doen, door in zijn stint een Fuel Saving rijstijl aan te houden, wat andere rempunten en een speciale bochtenstijl met zich meebrengt. Het was gericht op een vroege timing van de rijderswissel. Daarna reed teamgenoot Jordan Taylor een supersnelle race, waarin hij zelfs zijn broer Ricky Taylor met de Penske Acyura DPI inhaalde.

Het Wayne Taylor Cadillac team liet zodoende in de strijd om het kampioenschap de nodige titelpretendenten achter zich. Zelf zijn van der Zande en Taylor weer opgeklommen naar een knappe vierde plaats in het Amerikaans kampioenschap, nadat ze bij de eerste van de drie races dit seizoen, in Daytona, na ontploffende banden de auto aan de kant moesten zetten.

IMSA pistops Long Beach

Bij de GTLM categorie zag je een strijd op leven en dood tussen de Chip Ganassi Fords met Hand/ Müller en Briscoe/ Westbrook en anderzijds de Corvettes van Magnussen/ Garcia en Gavin/ Milner. Het was het laatste duo dat de race won in de klasse, ook weer door een betere pitstopstrategie. Briscoe/ Westbrook met de Ford GT werden tweede en Hand/ Müller derde.

Al met al een sensationele IMSA Bubba Burger Sporst Car race in Long Beach. In hetzelfde weekend was er overigens ook de IndyCar race met snelle mannen als Alexander Rossi en Wil Power en de van de DTM overgestapte Robert Wickens.

Resultaten IMSA Long Beach 2018:

1. Albuquerque /Barbosa……..Cadillac DPI…..1.41.03
2. Sharp/ Dalziel…………………….Nissan DPI…….1.41.08
3. Van der Zande / J Taylor…….Cadillac DPI…..1.41.09
4. Jarvis/ Nunez……………………..Mazda DPI…….1.41.10
5. Cameron/ Montoya…………...Acura DPI……..1.41.14
6. Castroneves/ R.Taylor………..Acura DPI……..1.41.19
7. Nasr/ Curran……………………….Cadillac DPI….1.41.20
8. Simpson/ Goihkberg…………..Oreca LMP2….1.41.23
9. Bomarito/Tincknell…………….Mazda DPI…….1.41,24
10. Bennet/ Braun…………………….Oreca LMP2….1.42.13

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS