Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Renger van der Zande letterlijk uit de race geramd! "We waren ontzettend lekker bezig"

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 6 juni 2017 05:22 • Print artikel

Renger van der Zande en Visit Florida Racing hebben in Detroit niet de verdiende beloning gekregen voor een sterk weekend. Van der Zande zette in de kwalificatie voor de IMSA-ronde in Detroit knap de snelste kwalificatietijd neer. Helaas werd de startopstelling bepaald op basis van de stand in het kampioenschap na een rode vlag. De tijd dat er gekwalificeerd kon worden was te kort, waardoor de organisatie besloot alle tijden te schrappen.

Renger van der Zande en Visit Florida Racing

Bij het wapperen van de zwartwit geblokte vlag van de kwalificatie bij het IMSA WeatherTech SportsCar Championship, dacht het VISIT FLORIDA Racing de pole positie te kunnen vieren. Renger van der Zande en teamgenoot Marc Goossens noteerden een tijd van 1:24.693 aan de kop van de tijdwaarneming tijdens de vijftien minuten durende run, maar er zat een vervelend addertje onder het gras.

De sessie werd met een rode vlag beëindigd en bij nader inzien vond de IMSA dat de minimumtijd om te kwalificeren niet was bereikt en dit betekende dat de grid opstelling werd uitgemaakt op basis van de stand in het kampioenschap. Helaas verloren Van der Zande en Goossens hierdoor hun positie, de pole die ze tot aan de beslissing in handen hadden. Het team was wel blij met de rondetijd die de Nederlander neerzette.

"Ik voel me erg comfortabel op dit circuit", zei Van der Zande, die de vorige twee evenementen in Detroit gewonnen had. "Ik denk dat we een aantal goede veranderingen aan de auto hebben aangebracht. Marc Goossens was in de auto vanmorgen en hij maakte hem beter en beter. Toen ik er in sprong maakte ik de laatste verandering. We hebben voor de kwalificatie nog wat anders veranderd. We werken hard en dat betaald zich uit! Ik hou van stratencircuits, iedere sessie is anders. Ik ben er blij mee. Jammer dat we starten op punten, ik had graag vanaf pole gestart".

Desondanks begonnen Van der Zande en teamgenoot Marc Goossens met vertrouwen aan de honderd minuten durende race. De Nederlander nam vanaf de zevende positie de start voor zijn rekening en mengde zich vanaf het eerste moment in de strijd om de koppositie. In ronde 19 was het echter einde verhaal voor Visit Florida Racing. Van der Zande werd hard geraakt door een GTD-bolide en moest met een mechanisch probleem opgeven.

“Ik ben zeer teleurgesteld. We hadden tot het incident de tweede snelste raceronde in handen en we waren ontzettend lekker bezig”, blikte Van der Zande terug. “De auto reed uitstekend. Ik stond op het punt nog wat plaatsen goed te maken, om vervolgens het stuur over te dragen aan Marc. Voordat ik dat kon doen, werd ik geraakt door een andere auto. De remmen van de GTD-auto werkten niet meer en raakte me vol in de zijkant. Dat was erg ongelukkig.”

Ondanks de teleurstelling liet het Amerikaanse team zien goede stappen voorwaarts te maken met de Gibson-Riley: “Voor de eerste maal dit jaar konden we aan de snelheid werken. Helaas moet er nu weer veel energie gestoken worden in het opnieuw opbouwen van de auto”, zei Van der Zande. “Tot op heden is het een zwaar seizoen. We keken allemaal uit naar dit weekend want we dachten hier een goede klassering neer te kunnen zetten. De pole-positie toonde de snelheid in de kwalificatie maar het mocht helaas niet zo zijn.”
 
De volgende ronde van het kampioenschap vindt van 29 juni tot 2 juli plaats op Watkins Glen.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS