Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Priscilla Speelman blikt terug op mooiste zege van het jaar: ”Deze is héél bijzonder”

Uitgegeven door Bas Kaligis • 5 oktober 2015 18:41

OSCHERSLEBEN – Het hoort bij de opvoeding van een coureur, vindt Priscilla Speelman, het rijden van een 24-uursrace. Maar dat ze bij haar debuut in de langeafstandsracerij meteen won, overtrof haar stoutste verwachtingen. De 26-jarige snelheidsduivel uit Roosendaal won met het team van Ferry Monster 3 de 24 uur van Oschersleben. Het leverde emotionele taferelen op. Alle crewleden en coureurs van Ferry Monster Autosport waren uitgeput, maar gingen compleet uit 'hun dak', tranen vloeiden. Iedereen feliciteerde elkaar en vierde deze fantastische overwinning!

24u Oschersleben Ferry Monster Autosport

“Iedere overwinning is mooi omdat ze allemaal een eigen verhaal hebben, maar deze is wel heel bijzonder”, verwoordde Priscilla Speelman haar gevoelens. Het verhaal van deze overwinning was er één van leren over de endurance-racerij en dan vooral over het rijden in de nachtelijke uren. “Het verschil tussen overdag racen of in de nacht is enorm. Normaal zie je waar de bocht precies ligt, nu was ik afhankelijk van de verlichting. Die was natuurlijk een heel stuk minder dan bij daglicht. Ook moest ik eraan wennen dat lampen van auto’s achter je in je spiegels schijnen. Die auto’s lijken dan dichterbij dan ze in werkelijkheid zijn. Dat was erg wennen, maar dat maakt het ook weer speciaal en het was een geweldige ervaring”, zei de snelle Brabantse die de 24 uur met een Seat Ibiza reed in de SuperSport-klasse. Overigens reed Speelman voorafgaand aan de etmaalrace op Oschersleben nog een ijzersterke race in Tsjechië voor de 250cc Superkarts.

Priscilla Speelman 24u Oschersleben

Haar team, dat behalve Speelman ook bestond uit Pim Kievit, Theunis van de Grift, Robin Monster en diens broer en teameigenaar Ferry Monster, pakte al vroeg in de race de koppositie en dat gaf een extra boost voor het team. Het circuit was overigens geen onbekend terrein voor Speelman. Eerder reed ze er al in 2010 en 2011. De eerste keer in de superkarts, daarna testte de Roosendaalse er twee keer voor Volkswagen Motorsport in het kader van het FIA-programma Women in Motorsport dat de deelname van vrouwen in autosport ondersteunt en promoot. “Daardoor wist ik wel een beetje welke bochten er aan zaten te komen. Maar omdat het toch wel een tijd geleden was en de auto nieuw voor me was, moest ik wel even mijn rempunten zoeken. Ook moest ik wennen aan het rijden in een handgeschakelde auto. Normaal rijd ik altijd in een auto met flippers op het stuur. Handgeschakeld rijden was wel leuk trouwens. Je moet als coureur meer doen in de auto.”


Dat ze 24 uur lang bezig was met één wedstrijd was voor Speelman ook anders dan anders, maar de uitputtingsslag die een 24 uurs-race is, viel haar niet tegen. “Tijdens de 24 uur merk je er niet veel van hoe zwaar het is omdat je vol adrenaline zit. Je kunt dan ook moeilijk slapen. Maandag merkte ik wel dat ik tijdens de race maar twee uur geslapen had, maar ja als wint, voel je het allemaal niet zo!”

De race op de Duitse omloop leek tot het laatste moment een secondenspel te blijven. Speelman en haar teamgenoten hadden in het laatste uur nog altijd maar twintig (!) seconden voorsprong op de nummer twee. Maar met nog een kwartier te gaan vielen de concurrenten uit met een kapotte koppeling. “Dat vond ik wel apart, dat het zo laat in zo’n race dan toch nog fout kan gaan. We hebben daarom ook maar niet te vroeg gejuicht. Pas toen de finishvlag was gevallen, wisten we zeker dat we hadden gewonnen.”


Teambaas Ferry Monster was vol lof of Speelman en zijn team. “Ze heeft het uitstekend gedaan”, complimenteerde hij haar. “Priscilla was dit soort wedstrijden niet gewend, maar uiteindelijk zie ik wel een endurancerijder in haar. Ze gaat netjes met het materiaal om, is een nette rijder en als ze eenmaal op gang is... Dat is echt een kwaliteit voor een endurancerijder. In deze tak van autosport worden de wedstrijden in het laatste uur beslist, dat bleek wel. Priscilla heeft dat goed onthouden.”

Na de uitputtingslag konden het team van Ferry Motorsport en de rijders in ieder geval met voldaan gevoel wat slaap inhalen en dromen van de 24uur van Oschersleben 2016. Immers de titel moet verdedigd worden...

Priscilla Speelman wordt in haar raceactiviteiten gesponsord door: MSS Transport, van Tilburg Bastianen DAF BV, DCB Energy, DEBA Iveco, Logistic Force, Houcon en Aleco Sport Visions. Tevens ondersteunt Priscilla het goede doel: jaspervalentijnfoundation.nl.

Foto's met dank aan Thomas Bakker

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS