Autosport Internationiaal Singleseaters • Autosport INT Diversen

Panasonic Jaguar Racing in het prinsdom Monaco voor het FIA Formula E-kampioenschap

Uitgegeven door Bas Kaligis • 12 mei 2017 16:52 • Print artikel

Panasonic Jaguar Racing bereidt zich voor op het Europese deel van het FIA Formula E-kampioenschap. Het team is het nieuwste in het Formula E-kampioenschap en gaat naar de race in Monaco, op 13 mei met de eerste zestien punten op zak. Die verdiende het team, mede dankzij belangrijk testwerk van de Nederlander Ho-Pin Tung, in de succesvolle Mexico-City ePrix.

Monaco

Het Britse team is onderweg naar het prinsdom dat al sinds 1929 het toneel is van de meest opwindende races ter wereld. Panasonic Jaguar Racing popelt om in de betoverende straten van Monaco – die het uiterste vragen van de vaardigheid van de coureurs – de strijd aan te gaan.

Het circuit dat voor de ePrix wordt gebruikt, is een tot 1,76 kilometer ingekorte variant van het Grand Prix-circuit. Het telt twaalf bochten en maakt gebruik van hetzelfde pitcomplex en start-finishtraject. Het circuit leidt de Formula E-auto’s niet omhoog naar het plein voor het beroemde Casino, maar draait bij Sainte Devote scherp naar rechts, richting de tunnel. Vlak voor de tunnel komen de coureurs via een haarspeldbocht weer terug op het overbekende traject langs de haven.

Panasonic Jaguar Racing debuteerde dit seizoen in het FIA Formula E-kampioenschap. Dat begon afgelopen oktober in Hong Kong en al in de vierde ePrix, die in Mexico-City op 1 april 2017 scoorde het team zijn eerste punten. De coureurs Mitch Evans en Adam Carroll legden beslag op de vierde en achtste plaats, waarmee ze 16 punten op het conto van Panasonic Jaguar Racing bijschreven. De Nederlandse coureur Ho-Pin Tung vervult in het team de rol van reservecoureur. Hij is tevens Ambassadeur van Jaguar Nederland.

Concept voor elektrische SUV van Jaguar
De Jaguar I-PACE Concept maakt zijn ePrix-debuut op de Panasonic Jaguar Racing-stand in het Allianz eVillage in Monaco. De sportieve SUV is een conceptmodel van Jaguars eerste elektrisch aangedreven auto die het merk tegen het einde van 2017 introduceert. In de tweede helft van 2018 verschijnt de elektrische SUV van Jaguar – nu al het snelst groeiende automerk in Europa – op de markt.

Reserverijder Ho-Pin Tung heeft een schat aan ervaring in monoposto’s, onder meer in Formule 3, A1GP, GP2, WEC, IndyCar en als testrijder in de Formule 1. Tung heeft in het eerste seizoen van het FIA Formula E Championship drie races gereden. Hij vertelt: ‘Ik denk dat Jaguars deelname belangrijk is voor FIA Formula E. Formula E demonstreert de nieuwste technologie aan de fans in steden overal ter wereld. Ik hoop dat ik een belangrijke bijdrage kan leveren aan de toekomst van elektrische mobiliteit en aan Jaguars toch al indrukwekkende erelijst in de racerij.’

Racen om te innoveren
Jaguar keerde in oktober 2016 terug in de racerij. Het was het eerste premiummerk in het volledig elektrische Formula E-kampioenschap, dat wordt verreden op stratencircuits in wereldsteden. Met de deelname wil Jaguar kennis vergaren die essentieel is bij de ontwikkeling van elektrisch aangedreven auto’s voor de openbare weg. Het motto van het team is dan ook ‘Race to Innovate’.

Deelnemende fabrikanten kunnen hun eigen aandrijflijn – motor, transmissie, inverter en achterwielophanging – ontwikkelen. Alle teams maken echter gebruik van hetzelfde koolstofvezel chassis en dezelfde batterijen om de kosten onder controle te houden. De nadruk van het kampioenschap ligt vooral op de ontwikkeling van elektrische aandrijflijnen voor auto’s.

Formula E-seizoen 3
Na de race in Monaco op 13 mei reizen alle tien Formula E-teams naar Parijs voor de race op 20 mei. Vervolgens staat een dubbele race in Berlijn op het programma, op 10 en 11 juni. Het kampioenschap gaat verder in Noord-Amerika, waar voor het eerst Formule E-races plaatsvinden. Eerst in New York, met races op 15 en 16 juli en vervolgens in Montreal, Canada, waar op 29 en 30 juli de twee laatste races van dit seizoen worden verreden. Formula E is niet alleen bijzonder vanwege de volledig elektrische auto’s, ook de locatie van de circuits waarop de races plaatsvinden is uniek. Elke race, afgezien van die in Mexico-City, vindt plaats in de straten van een wereldstad.


MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS