Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Nederlandse sportautofabrikant Donkervoort levert eerste D8 GTO RS Bare Naked Carbon Edition

Uitgegeven door HJ van Keulen • 7 september 2017 12:23 • Print artikel

De productie van de D8 GTO RS is in volle gang en de eerste 20 bolides zijn inmiddels geleverd. Deze week verlaat ook het allereerste exemplaar van de D8 GTO RS Bare Naked Carbon Edition – uitgevoerd in Donkervoort Monte Carlo Blue Carbon – de Donkervoort fabriek in Nederland richting tweede thuisland Duitsland. Deze special edition is uitgevoerd in volledig zichtkoolstof, een techniek waarbij de unieke en herkenbare vezelstructuur van het materiaal zichtbaar blijft, en accentueert het hightech en supersnelle karakter van de RS. Het eerste exemplaar van deze eyecatcher is bovendien uitgevoerd met een opvallende en innovatieve transparante lak-technologie die de RS voorziet van een prachtige blauwe kleur, maar nog altijd het weefsel van de koolstofvezel toont.

 D8 GTO RS Bare Naked Carbon Edition

D8 GTO RS Bare Naked Carbon Edition
De Bare Naked Carbon Edition benadrukt de high tech, ultra lichte en supersnelle aard van de D8 GTO RS, die in slechts 2,7 seconde naar 100 km/h accelereert, door de combinatie van de krachtige 2,5L R5 TFSI oersportmotor en de lichtgewicht zichtkoolstofvezel componenten. Zowel het exterieur als het interieur van deze – cosmetic-only – special edition bestaat vrijwel volledig uit dit supersterke en ultralichte materiaal. Het exterieur, van de beestachtige neus tot aan de herkenbare diffusor, zijn uitgevoerd in zichtkoolstof. De carbon-look wordt in het interieur verder doorgevoerd in onder andere de tunnel, binnendeuren, raamlijst, dashboard en stoelen.
Maar ook in de kleinste details is koolstofvezel terug te vinden; zelfs de gordel- en rollbar-afdekking, het contactslothuis en de koplampbehuizing worden in zichtkoolstof uitgevoerd.

null

XCORE- technologie
In de afgelopen 10 jaar is Donkervoort in haar activiteiten geleidelijk verschoven van het uitsluitend ontwerpen en produceren van lichtgewicht sportwagens naar het ontwikkelen – en integreren – van innovatieve materialen. Dit is een direct gevolg van de voortdurende zoektocht naar lichtere, sterkere én veiligere
voertuigconstructies.

Een van Donkervoort’s meest recente ontwikkelingen is de XCORE-technologie: een vooruitstrevende en gepatenteerde productiemethode van koolstofvezelcomponenten, waarbij een component in een enkele productiecyclus kan worden geproduceerd. Waar de componenten van de carrosserie normaliter worden
opgebouwd uit een binnen- en buitenschaal, verbindt het X-CORE-procedé de schalen direct aan elkaar middels een oersterke en innovatieve sandwich-schuim-constructie. De wereldprimeur voor het gebruik van X-COREkoolstofcomponenten ging uiteraard naar de D8 GTO RS, wiens carrosserie voor 95 procent bestaat uit koolstofvezel en hierdoor aantoonbaar lichter en stijver werd.

D8 GTO RS Bare Naked Carbon Edition

Vooruitstrevend en uniek, zo vindt ook de Europese Unie, die de ontwikkeling van deze technologie ondersteunt.
Daarbij geniet de productiemethode inmiddels ook de aandacht van ook andere fabrikanten afkomstig uit zowel de automobiel- en luchtvaartindustrie en jachtbouw.

Zichtkoolstof in kleur – nieuwe technologieën
Elke Bare Naked Carbon Edition ondergaat een uniek spuitproces, waarbij ieder koolstofcomponent met de hand wordt voorzien van een transparante UV-laklaag. De nieuwste technologieën op dit gebied werden daarnaast uit de kast gehaald om Donkervoort eigenaren nog een extra mogelijkheid te bieden. Aan de transparante lak wordt een speciaal kleurenpigment toegevoegd. Dit mengsel zorgt ervoor dat de vezels als het ware transformeren en een kleur krijgen. Resultaat: een unieke en vooral in het oog springende Bare Naked Carbon Edition GTO RS in kleur! Donkervoort ontwikkelde deze techniek in nauwe samenwerking met R-M® - BASF’sPremium lakmerk.

D8 GTO RS Bare Naked Carbon Edition

Het gebruik van zichtkoolstof componenten ten opzichte van een (regulier in kleur) gespoten koolstof component levert bovendien ook enkele kilo’s gewichtsbesparing op.

Limited Edition
De D8 GTO RS Bare Naked Carbon Edition is een special edition van 15 exemplaren en heeft een vanafprijs van € 182.000,- exclusief belastingen. De door zowel internationale pers alsook Donkervoort rijders bejubelde reguliere D8 GTO RS – een gelimiteerde editie van 40 stuks – is inmiddels volledig uitverkocht.

D8 GTO RS Bare Naked Carbon Edition

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS