Autosport Internationiaal Singleseaters • Autosport INT Diversen

Nederlands succes in Rusland: oranje-leeuw brult in Moskou

Uitgegeven door Bas Kaligis • 28 augustus 2017 08:58 • Print artikel

MOSKOU – Of het de invloed van de zomerstop was, wist Bent Viscaal niet, maar dat hij uitstekend heeft gepresteerd tijdens de zesde en voorlaatste ronde van het Formule 4 NEZ-kampioenschap staat vast. Tijdens het raceweekeinde in Moskou pakte de zeventienjarige inwoner van Albergen een podiumplaats en zag zo zijn goede vorm bevestigd.

Bent Viscaal podium

“Ik ben tevreden”, zei Bent, die dit jaar debuteerde in de autosport. “Al heb ik ook wel een beetje een dubbel gevoel, want het had zeker nog beter gekund.” Want zijn derde plaats in race drie was weliswaar mooi en verdiend, zijn respectievelijke vijfde en zesde plaats in de eerste twee races was iets minder dan hij had gehoopt.

Waar het aan had gelegen, dat wist de coureur van MP Motorsport wel. “Ik had een iets mindere kwalificatie en daar heb je last van op een baan als die van Moskou waarop je moeilijk kunt inhalen.” Tijdens de eerste kwalificatie reed hij de zesde tijd, tijdens de tweede kwalificatie de vierde tijd. Er zat dus wel progressie in. “Jawel, maar ik reed in de vrije training de tweede tijd op vijf honderdsten van de nummer één, dus ik had het idee dat er in de kwalificatie meer in had gezeten.”

Hoewel Bent dus zelfkritisch is, staat hij toch maar in de top van het kampioenschap. En zelfs de tweede plaats in het eindklassement is nog mogelijk. Daarmee zou hij voldoen aan zijn eigen ambitie. “Ik had vooraf sowieso wel een plaats in de top drie in gedachten.”

NEZ F4

Nu de zomerstop erop zit, is Bent erop gebrand flink te scoren de komende races. Niet alleen heeft hij nog één ronde te gaan in het NEZ-kampioenschap, ook wachten nog zes rondes van het Spaans kampioenschap. Om zich daarop voor te bereiden, heeft de sympathieke Overijsselaar veel tijd doorgebracht in de simulator. “Daar leer je van, je wordt er altijd beter van. Het helpt je meer na te denken als je rijdt. Verder was de pauze wel even goed. Ik heb een drukke kalender gehad. De afgelopen weken ben ik lekker thuis bezig geweest, heb ik rustig aan gedaan. Daar heb ik nu voordeel van. Je wordt er rustiger van op de baan. Ik heb nu een iets langer lontje als er iets fout gaat.”

Bent Viscaal in actie

Dat hielp hem in Moskou de rust te bewaren. Niet onbelangrijk, zeker na zijn kwalificatie waarover hij dus niet tevreden was. “We bespreken dat natuurlijk in het team, met de engineer. Gelukkig wordt het beter. In Navarra ga ik me natuurlijk proberen verder te verbeteren.”

Daar wordt in het eerste weekeinde van september de tweede ronde van het Spaans kampioenschap verreden. Voor Bent is het geen onbekend circuit. “Ik heb er al eens getest, dus ik kan de baan al aardig goed. En voorafgaand aan de races is daar nog een test. Het is niet mijn favoriete baan. Hij is niet vloeiend, een beetje ‘aan uit’. Maar in het Spaans kampioenschap kan ik meer werken met het team, mogen we in tegenstelling met het NEZ-kampioenschap wel de set-up veranderen. Dat vind ik alleen maar goed. Je leert er heel veel van. Ik vind het ook wel mooi de auto naar je hand te zetten. Ik heb er dan ook heel veel zin in!”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS