Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Manthey Porsche wint VLN-seizoenshoogtepunt op de Nordschleife, Renger van der Zande net naast podium

Uitgegeven door Miguel Bosch • 23 augustus 2017 17:11 • Print artikel

De langste VLN-race van het seizoen, de Rowe 6 Stunden ADAC Ruhr-Pokal-Rennen, is op naam gekomen van Manthey Racing. Het Porsche-team met coureurs Kévin Estre, Romain Dumas en Mathieu Jaminet pakte in veranderende weersomstandigheden hun derde Nürburgring-Nordschleife-overwinning van het jaar. Renger van der Zande kwam voor Haribo Racing in actie en greep ondanks een sterke openingsfase net naast het podium.Voor het eerst dit jaar speelde regen een rol tijdens een VLN-race. Waar de wedstrijd droog begon en eindigde, vielen er in de tussenliggende zes uren de nodige buien variërend van lichte motregen tot een stevige bui. Door het constant veranderde weer kwam het aan op de strategieën die door de teams werden toegepast. De winnende zet werd gedaan door Manthey Racing, dat als enige van de leiders halverwege de langeafstandsrace op regenbanden overstapte en het tot de finishvlag daarbij hield. De conservatieve benadering leverde ‘grello’ de derde overwinning in vijf races op. Voor Romain Dumas was het zijn tweede VLN-overwinning van het jaar; Kévin Estre en Mathieu Jaminet vierden hun eerste Nordschleife-zege ooit.

Falken Motorsports, in juli nog zegevierend met de BMW M6 GT3, hield met de eigen Porsche 991 GT3R lange tijd de geel-groene Porsche van Manthey bij en nam regelmatig de koppositie over. Een laatste regenbui bracht echter een einde aan de overwinningsaspiraties van het door Team Schnabl Engineering gerunde team, dat kort daarvoor op intermediate banden had gegokt. De terugkerende regen kostte Klaus Bachler bijna de race toen hij op hoge snelheid van de baan schoot. De schade aan de Porsche bleef echter beperkt tot cosmetische en hij kon zijn weg naar de tweede eindklassering zonder gevolgen vervolgen.Ook voor Phoenix Racing was een verkeerde bandenkeuze doorslaggevend. Het Audi R8 LMS GT3-team met rijders Frank Stippler en Peter Terting streed lange tijd mee om de zege, totdat een te gretige keuze voor slicks veel tijd kostte op de nog altijd natte Nordschleife.

Op plaats vier kwam Renger van der Zande met de Haribo Racing Mercedes-AMG GT3 binnen. De Nederlander nam met zo’n 3,5-uur achter het stuur het leeuwendeel van de race voor zijn rekening en had zo een groot aandeel in het met vlagen sterke optreden van de renstal uit Bonn. Na een goede start kon Van der Zande de Mercedes-AMG GT3 kortstondig naar de leiding brengen. De eerste pitstop verliep minder soepel: een reglementair te snelle pitstop leverde het team een stop-and-go-penalty op. Een verkeerde bandenkeuze vergrootte de achterstand later in de race nog meer, waardoor Haribo ondanks een hoog racetempo toch met lege handen naar huis ging.Nick Catsburg, de enige andere Nederlander in de GT3-klasse, kwam tijdens de race niet in actie. De Rowe Racing BMW M6 GT3-coureur moest toekijken hoe co-piloot Philipp Eng in het eerste uur vanuit leidende positie door een onoplettende KTM X-Bow in de snelle Schwedenkreuz-sectie de vangrail in werd gereden.

Beitske Visser maakte haar Nordschleife-debuut. De Friese reed in de Sorg Rennsport BMW M235i Racing Cup haar verplichtte raceronden voor de speciale Nordschleife-licentie, maar viel uiteindelijk uit.

2 september gaat VLN verder met de 40. RCM DMV Grenzlandrennen. Deze race zal weer over de normale afstand van vier uur verreden worden.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS