Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Klapper van de week: Spectaculaire crash-finish in Stadium Super Trucks + VIDEO

Uitgegeven door Dirk Kempen • 3 maart 2015 18:58

In de Verenigde Staten rijden ze al een paar jaar rond en afgelopen december maakte de rest van de wereld kennis met de Stadium Super Trucks tijdens de Race of Champions. De spectaculaire trucks zijn geliefd bij het publiek en kwamen voor het eerst in actie in Australië. Robby Gordon zette de Stadium Super Trucks op in 2013. De coureur met ervaring in IndyCar, NASCAR en de Dakar Rally werd in 2013 en 2014 kampioen in de klasse. Tien coureurs deden mee aan de drie races in het voorprogramma van de Clipsal 500 in Adelaide, Australië. Voormalig GP2 en IndyCar coureur E.J. Viso liet zijn talent duidelijk gelden. De Venezolaan won de eerste race. Viso startte als zesde maar werkte snel zijn weg naar voren in de spectaculaire trucks. Veel coureurs hadden moeite met het technische bochtenwerk op het circuit. E.J. Viso en Robby Gordon reden weg bij de rest van de coureurs. Lokale coureur Matt Mingay werd derde.

Stadium Super Trucks

Op zaterdag reden de coureurs voor meer dan 80.000 toeschouwers. Voor de tweede race werd de startte de tweede race in omgekeerde volgorde. Viso en Gordon startten achteraan en vochten lang een duel uit. Vooraan reed de 17-jarige Sheldon Creed snel naar de leiding. Viso pushte te hard en miste zijn rempunt bij een inhaalactie op een langzamere concurrent. De neutralisatie was in zijn voordeel waardoor hij weer de aansluiting vond. Na de neutralisatie deed Viso een inhaalpoging voor de derde plaats. De Venezolaan remde te laat en spinde voor een tweede keer. Creed won de race voor Gordon en Mingay.

De derde race op zondag was een chaos. De trucks gingen dikwijls drie wijd door bochten en over het rechte stuk. In de tweede ronde deed Viso een inhaalpoging bij Matt Mingay. Viso tikte Mingay aan waarbij beide trucks spinden. Een andere lokale coureur, Brad Gallard, ploegde het gras langs de baan om. Gallard landde scheef na een sprong. Hierdoor spinde hij door het gras. Vooraan reden rondenlang Keegan Kincaid, Creed en Gordon. Halverwege de race passeerde NASCAR-ster Robby Gordon de jonge Sheldon Creed met een spectaculaire drift. Creed nam de plek snel terug van Gordon. Gordon zette Creed voortdurend onder druk. Pas in de laatste bocht van de laatste ronde lukte het hem om Creed te passeren. Creed gaf zich niet gewonnen en trapte hard op het gas bij de laatste sprong. De jonge coureur uit Californië landde verkeerd waardoor hij spectaculair crashend over de finish kwam, onder luid gejuich van het Australische publiek.

Met drie spannende races met drie verschillende winnaars waren de Stadium Super Trucks een van de publiekslievelingen in Australië. Het kampioenschap keert terug van 27 tot en met 29 maart in de straten van St. Petersburg, Forida in het voorprogramma van de IndyCar. Of Arie Luyendijk Jr. ook dit jaar uitkomt in de klasse is nog niet bekend.