Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Italian job! Jeroen Mul en Mirko Bortolotti winnen met de Lamborghini Huracán GT3 in Imola

Uitgegeven door Bas Kaligis • 1 juni 2016 14:18

Afgelopen weekend werden op het Autodromo Enzo e Dino Ferrari, beter bekend als Imola, de derde en vierde ronde van het Italian GT kampioenschap verreden. Al vanaf het begin van het weekend zaten Jeroen Mul en Mirko Bortolotti met de #16 Lamborghini Huracán GT3 er goed voorin bij. En deze snelheid werd vooral duidelijk tijdens de nagenoeg perfecte kwalificatie. Met een pole position voor race 1 en een tweede plaats voor race 2 wisten de heren de auto voor beide races op de eerste start rij te kwalificeren.

Jeroen Mul

Race 1 werd gestart door Bortolotti. Hij wist in de openingsfase van de race zijn eerste startpositie meteen om te zetten in een voorsprong van 3,5 sec op de Audi R8 met #8 van Marco Mapelli in tweede positie. Maar met 15 succes straf seconden die Mul en Bortolotti vanwege de goede resultaten in Monza moeten inlossen tijdens de pitstop, werd het spannend waar zij na de rijderswissels terug zouden komen op de baan. Vanwege een onfortuinlijke lekke band van de #8 Audi en de ruime voorsprong die Bortolotti op de rest van het veld wist te nemen, kwam de #16 Lamborghini nu met Jeroen achter het stuur wederom in eerste positie op de baan. En met een foutloze stint wist Mul de eerste overwinning van dit seizoen binnen te slepen. Hiermee pakte de heren ook direct de leiding in het kampioenschap.

Race 2 werd gestart door Jeroen Mul. Vanwege hevige regen op de zondag werd de race gestart van achter de safety car. De condities waren dusdanig slecht dat er zelfs achter de safety car een auto door aquaplaning de controle verloor en met veel schade in de muur belandde. Toch besloot de Race Director kort daarna de safety car van de baan te halen en de race vrij te geven. Mul wist bij het aanremmen van de eerste bochten-combinatie direct de leiding van de race over te nemen en weg te rijden bij het veld. Maar nog voor de eerste ronde onder groene vlag was afgerond werd de safety car alweer de baan opgestuurd, aangezien er op meerdere plekken auto's van de baan waren geraakt. Tegen alle verwachtingen in werd de race kort daarna toch weer vrij gegeven. De Nederlander sloeg wederom binnen enkele ronden een aanzienlijk gat ten opzichte van de rest van het veld. Maar de ene na de andere auto verloor de controle en belandde naast de baan. Vlak voor het openen van het pitstop window verloor ook Jeroen helaas de macht over het stuur en belandde in de grindbak naast de voorlaatste bocht. "Ik heb meerdere keren via de radio aan het team gemeld dat omstandigheden te gevaarlijk waren en dat de race gestopt moest worden. Bij het naar beneden rijden richting de Rivazza bochten-combinatie voelde ik dat de auto begon te drijven. Ik had totaal geen controle meer en ik gleed van de baan. Gelukkig zonder verdere schade!", vertelde Jeroen na afloop. Door een snelle actie van de baan Marshalls kon Mul vrij te komen uit het grind en kon hij de race vervolgen. Meteen werd de verplichte rijderswissel volbracht waarna Bortolotti nog één ronde heeft kunnen rijden tot het moment dat de race toch werd stilgelegd en beëindigd met een rode vlag. De heren wisten daarmee alsnog op een negende plek te eindigen waarmee zij één waardevol punt pakte.

Hiermee behoudt het duo Bortolotti en Mul de leiding in het algemeen klassement. De volgende race zal in het weekend van 10-12 juni plaatsvinden op het Misano World Circuit.

TIP voor Vaderdag: Heineken heeft een speciale actie! nu de SUB Heineken Editie + 2 Heineken Torps + 1 Affligem Torp + 1 H41 Limited Edition Torp (tijdelijk verkrijgbaar!) voor €149. Dit is een korting van meer dan €75! Dat is nog eens leuk cadeau doen!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS