Autosport Internationiaal Singleseaters • Autosport INT Diversen

IndyCar Series: Juan Pablo Montoya schittert in straten van St. Pete

Uitgegeven door Dirk Kempen • 30 maart 2015 19:03

Na een winterslaap van zes maanden keerde de IndyCar Series terug op het circuit afgelopen weekeinde. Naast de vaste waarden zoals Helio Castroneves, Will Power en Tony Kanaan zijn er ook veel nieuwkomers. Een van de nieuwkomers is GP2 racewinnaar Stefano Coletti, hij maakt zijn debuut voor KV Racing. Het grootste nieuws is nog wel de 'aerokits'. Na twee jaar te hebben gereden met de Dallara DW12 hebben motorleveranciers Honda en Chevrolet hun eigen aerokits ontworpen.



Chevrolet motoren en aerokits domineerden de kwalificatie. De gehele top vier reed met de Amerikaanse krachtbron en aerokits. De ervaren Will Power was het snelst van de 24 coureurs. Voormalig Champcar teamgenoot Simon Pagenaud kwalificeerde zich als tweede. Drievoudig Indy 500 winnaar Castroneves werd derde. De erg populaire Juan Pablo Montoya kwalificeerde zich als vierde. Voormalig Formule 1 coureur Takuma Sato was de snelste Honda coureur op plaats vijf.

De Grand Prix van St. Petersburg werd verreden op zondagmiddag onder zonnige omstandigheden. Het circuit is erg lastig, het circuit bestaat uit beton, asvalt en verf. De vernuftige aerodynamische hulpmiddelen beheersten de race. In de eerste ronde kwam de safety car op de baan vanwege onderdelen op de baan. Luca Filippi en Jack Hawksworth waren delen van hun voorvleugels verloren. Marco Andretti verloor enkele ronden later ook zijn voorvleugel. Simona di Silvestro, die terugkeert na niet gereden te hebben in 2014, maakte brokken met James Jakes. De Zwitserse dame remde te laat waardoor hij achter op de Brit reed. Di Silvestro werd hierna bestraft met een drive thru penalty.



Door een snellere pitstop nam Helio Castroneves de leiding in de race over van Will Power. Power nam snel de eerste positie weer over van de Braziliaan. Power en Castroneves stopten voor een tweede keer waarna Juan Pablo Montoya de leiding van de race overnam. De winnaar van de Indy 500 in 2000 liep snel uit waarna hij de race won met een voorsprong van één seconde. Montoya won zo zijn tweede IndyCar race sinds zijn terugkomst in de klasse vorig jaar. Het is Montoya's derde IndyCar overwinning ooit. Will Power en Tony Kanaan werden tweede en derde.


Uitslag
1. Juan Pablo Montoya (COL) Team Penske Chevrolet
2. Will Power (AUS) Team Penske Chevrolet
3. Tony Kanaan (BRA) Chip Ganassi Racing Chevrolet
4. Helio Castroneves (BRA) Team Penske Chevrolet
5. Simon Pagenaud (FRA) Team Penske Chevrolet
6. Sebastien Bourdais (FRA) KV Racing Chevrolet
7. Ryan Hunter-Reay (USA) Andretti Autosport Honda
8. Jack Hawksworth (GBR) A.J. Foyt Enterprises Honda
9. Luca Filippi (ITA) CFH Racing Chevrolet
10. Marco Andretti (USA) Andretti Autosport Honda
11. Graham Rahal (USA) RLL Racing Honda
12. Josef Newgarden (USA) CFH Racing Chevrolet
13. Takuma Sato (JAP) A.J. Foyt Enterprises Honda
14. Carlos Munoz (COL) Andretti Autosport Honda
15. Scott Dixon (NZL) Chip Ganassi Racing Chevrolet
16. James Hinchcliffe (CAN) Schmidt Peterson Honda
17. Gabby Chaves (COL) Bryan Herta Autosport Honda
18. Simona de Silvestro (SUI) Andretti Autosport Honda
19. Sage Karam (USA) Chip Ganassi Racing Chevrolet
20. Stefano Coletti (MON) KV Racing Chevrolet
21. Charlie Kimball (USA) Chip Ganassi Racing Chevrolet
22. James Jakes (GBR) Schmidt Peterson Honda
DNF Francesco Dracone (ITA) Dale Coyne Racing Honda
DNF Carlos Huertas (COL) Dale Coyne Racing Honda

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS