Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

IJzersterke invalbeurt Renger van der Zande op Zandvoort: "Het was even wheelbangen om de leiding vast te houden"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 26 juli 2017 08:27 • Print artikel

Renger van der Zande heeft een uitstekend weekend in de ADAC GT Masters op het circuit van Zandvoort achter de rug. De snelle Nederlander liet zien zich snel aan te kunnen passen aan nieuwe omstandigheden en schitterde in beide races van het sterke kampioenschap. Van der Zande werd door topteam Callaway Competition gevraagd om in te vallen voor de geblesseerde Daniel Keilwitz. Samen met de jonge Jules Gounon pakte hij op zaterdag op sterke wijze de overwinning. Op zondag zat een podiumresultaat er opnieuw in totdat het fout ging bij de pitstop.

Renger van der Zande

“Het is altijd fantastisch om als Nederlander op het circuit van Zandvoort te rijden, maar om in zo’n sterk kampioenschap voor zoveel enthousiaste fans te winnen, is echt heel bijzonder. Geweldig om mee te maken!”, blikte Van der Zande terug. “We hadden niet al te hoge verwachtingen van dit weekend maar het is uiteindelijk ontzettend goed verlopen. Jules pakte op zaterdag de pole-positie voor de eerste race. Na een sterke stint bracht hij de auto aan de leiding binnen voor de verplichte rijderswissel. Toen ik de pits uitkwam zat onze directe concurrent naast me dus het was even wheelbangen om de leiding vast te houden. Vervolgens werd de druk enorm opgevoerd maar gelukkig kon ik de winst naar huis rijden.”

Podium

De winst in de zaterdagrace betekende dat de Corvette voorzien werd van dertig kilogram aan strafgewicht. “Dat had een behoorlijke impact op de snelheid”, gaf de Nederlander toe. “Ondanks dat zette ik de auto neer op de zevende plaats, waarmee we meer dan tevreden waren.” Om het nog iets lastiger te maken, kwam tijdens de start van de race de regen met bakken uit de hemel. De Corvette van Callaway Competition had niet eerder onder dergelijke omstandigheden gereden, dus het was even aftasten voor Van der Zande: “Het was tricky maar ik heb het altijd ontzettend naar mijn zin in de regen. Na de start keek ik het een rondje of vijf aan, waarin ik de traction control en de ABS naar wens instelde. Vervolgens ging ik er goed voor zitten en klom ik van de zevende plaats op naar P2. Er zaten een paar mooie inhaalacties bij dus dat was erg leuk om te doen.”

Een podiumplaats leek opnieuw in de maak, maar bij de pitstop ging het mis: “Mijn teamgenoot had een probleem tijdens het wegrijden. De auto schakelde naar de tweede versnelling waardoor Jules te hard door de pits ging. Een drive through-penalty was het resultaat. Dat was erg jammer vanaf de tweede plaats maar uiteindelijk zijn we toch nog zesde geworden. Een ontzettend goed resultaat, gezien de straf!”

Kortom: een uitstekende invalbeurt voor de rappe Nederlander: “Ik denk dat we heel blij mogen zijn met deze resultaten. Jules staat nu ver aan de leiding en ik heb het team geholpen in het teamkampioenschap. Dat was het doel van dit weekend. Voor mij blijft het bij een eenmalig optreden. Callaway wilde me graag ook de volgende race in de auto hebben maar dan race ik weer met mijn vaste team Visit Florida Racing in Amerika, waar het team de Riley inwisselt voor een Ligier. Nu eerst de 24 uur van Spa-Francorchamps!”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS