Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Hankook 24H of Dubai: Fach Auto Tech-Porsche op poleposition voor Black Falcon

Uitgegeven door Bas Kaligis • 8 januari 2015 17:31

DUBAI – Met een rondetijd van 1:57,562 minuten was de Oostenrijker Martin Ragginger de snelste in de kwalificatie voor de tiende editie van de Hankook 24H DUBAI. Daarmee zette Ragginger de FACH AUTO TECH-Porsche 997 GT3 R (#12, Klohs/Ragginger/Richter/Müller) op de pole-position voor de race. De Nederlandse coureur Yelmer Buurman kwalificeerde de snelste van de beide Black Falcon-Mercedes-Benz SLS AMG GT3’s (#2, Al Faisal/Haupt/Buurman/Webb) op de tweede plaats, 0,302 seconden achter de snelste tijd van Ragginger. Ook op de tweede startrij staan een Porsche en een Mercedes-Benz naast elkaar: Christian Engelhart eindigde als derde met de Porsche van het winnende team van vorig jaar, Stadler Motorsport (#1, Ineichen/Ineichen/Amstutz/Engelhart), terwijl Thomas Jäger in de RAM Racing-Mercedes (#30, Arya/Jäger/Onslow-Cole/Christodoulou) de vierde tijd reed.

24H of Dubai Fach Auto Tech 2 racexpress

Martin Ragginger was tevreden met zijn prestatie in de kwalificatie: “Ik reed meerdere goede ronden, hoewel geen enkele ronde volledig perfect was”, gaf de Oostenrijker toe. “Onze auto doet het gedurende het hele evenement tot nu toe bijzonder goed en ook de combinatie van onze Porsche met de nieuwe Hankook-banden schijnt zeer effectief te zijn. Dit is natuurlijk nog maar de helft, maar het is altijd een goed gevoel om op pole te staan.” De fabrieksondersteunde Porsche-juniorrijder Sven Müller kijkt uit naar zijn eerste 24-uursrace: “Ik kwam pas in een laat stadium bij dit team, maar ik ben blij dat ik hier ben!” Routinier Otto Klohs verklaarde: “Met zoveel auto’s op de baan wordt het verkeer een belangrijk onderwerp, maar we zullen zeker ons best doen om een goed resultaat te scoren.” Jens Richter tenslotte maakte geen geheim van zijn ambities: “Een plek op het podium is zonder meer ons doel en als we in het midden kunnen staan, zou dat fantastisch zijn!” De snelste kwalificatietijd voor het Zwitserse team FACH AUTO TECH betekent voor Porsche de vijfde pole-position in de historie van de Hankook 24H DUBAI.

De pole-position in de Porsche-klasse ging naar het Black Falcon-team (#25, Schuring/Kaiser/Metzger/Raubach) dankzij de tijd van 2:03,701 minuten, gereden door de VLN-kampioen van 2011, Manuel Metzger. Slechts 0,005 seconden daarachter veroverde de Fransman Alban Varutti de pole-position in de SP2-klasse met de GC Automobile-silhouet-auto (#150, Varutti/Pontais/Tiel/Amrouche) met een tijd van 2:03,706 minuten. De snelste auto in de SP3-klasse was de Optimum Motorsport-Ginetta G50 (#163, Hankey/Yoluc/Ellis/Barwick) waarmee Bradley Ellis een tijd van 2:09,671 minuten reed.

BMW-fabrieksrijder Jörg Müller zette de MPB Racing Team-BMW M235i Cup (#74, Henkola/Kuhs/Henzel/Müller) op pole in de Cup-1-klasse met een tijd van 2:17,777 minuten. Ook in de klasse A5 staat er een BMW op de pole-position dankzij Bob Herber, die in de BMW E46 GTR van JR Motorsport (#77, Herber/Lanting/Gill/Jaffray) een tijd van 2:11.684 minuten reed. Het team Memac Ogilvy Duel Racing uit de Verenigde Arabische Emiraten zorgde voor lokaal succes in de vorm van de snelste tijd van 2:09.671 minuten in de klasse A3T met de SEAT Leon Supercopa (#95, Moutran/Moutran/Moutran/Quaife), gereden door Phil Quaife. Een ander team uit de Emiraten, Lap 57, was met de Honda Integra Type-R (#57, Al Owais/Al Hammadi/Zuhour/Umemoto/Channake) het snelst in de klasse A2 met een tijd van 2:20,836 minuten, gerealiseerd door Mohammed Al Owais.

Pitlane

Op vrijdag 9 januari is er een warm-up van 10.30 tot 11.00 uur. De race start om 14.00 uur en eindigt op zaterdag 10 januari op hetzelfde tijdstip, waarna de officiële prijsuitreiking volgt (alle genoemde tijden zijn lokale tijd in de Verenigde Arabische Emiraten, Midden-Europese tijd is drie uur eerder). Motors TV zendt de volledige race live uit. Op RaceXpress.nl staat de live-timing om de 24U te volgen.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS