Autosport Internationiaal Singleseaters • Autosport INT Diversen

Geen races meer bij Disneyland Orlando, Walt Disney World Speedway wordt gesloopt

Uitgegeven door Dirk Kempen • 15 februari 2015 18:24

Sinds 1995 had Walt Disneyworld Orlando een speciale attractie, Walt Disney World Speedway. "The Mickyard" wordt nu gesloopt om plaats te maken voor "logistieke verbeteringen" zo laat de directie van Disneyland weten.

walt disney world speedway

De 1,6 kilometer lange speedway werd in 1995 gebouwd op een extreem klein budget. Voor slechts 6 miljoen Dollar werd er op het terrein een speedway gebouwd. Ter vergelijking, de aankomende verbouwing van Daytona International Speedway kost 400 miljoen Dollar. Om kosten te besparen werden tijdelijke tribunes gebouwd en tijdelijke pitboxen.

De eerste race werd op die op de oval gereden werd was tevens de allereerste race van de IndyCar Series. Op 27 januari 1996 streden twintig coureurs om de winst van de Indy 200 at Walt Disney World. Buzz Calkins won de race met een voorsprong van 0,886 seconde. Arie Luyendijk viel uit, hij had een kapotte versnellingsbak. Na de eerste succesvolle editie werd de tweede editie van de race ingekorte vanwege een hevige regenbui. In latere jaren kwamen er ook verkeersproblemen, de race werd gehouden terwijl ook reguliere bezoekers het park bezochten. De race werd voor het laatst gehouden in 1999.

NASCAR reed ook op de speedway in 1997 en 1998. De NASCAR Craftsman Truck verlengde het contract niet na 1998. Door Disneyland werd vereist dat de race werd gehouden in de derde week van januari, buiten het seizoen van de raceklasse.

In de jaren dat er werd geraced, werd de baan berucht door de zware ongelukken. Tijdens de vrije training voor de allereerste IndyCar race crashte Eliseo Salazar. De ervaren Salazar raakte met zijn wielen de muur en crashte waarbij de Chileen zijn rug brak. IndyCar coureur Davy Jones crashte hard achterwaarts in de muur in 1997. Jones brak hierbij zijn nek. De Amerikaan keerde pas enkele jaren later weer terug op het circuit, in de Grand-Am klasse. De crash met de meest ingrijpende gevolgden was de crash van Sam Schmidt in 2000. Schmidt won de Formule Ford 2000 race op de speedway in 1996, maar dit succes kon hem niet van een vreselijk drama behoeden. Tijdens een testsessie in 2000 crashte de Amerikaan waarbij hij voor een groot deel verlamd raakte.

Nadat er geen races meer werden georganiseerd op The Mickyard startte NASCAR ster Richard Petty de "Richard Petty Driving Experience". Hier kon iedereen zelf een stock car besturen onder begeleiding van ervaren coureurs. Met de sloop van de speedway komt aan deze onderneming een einde.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS